Ništa ne daje domu toplinu poput mirisa cimeta koji se širi svakom prostorijom i poziva na okupljanje za zajedničkim stolom uz slasne zalogaje i topli napitak… Kada bismo morali odabrati samo jedan desert za hladnije dane pred nama, sasvim sigurno bismo odabrali sočne cimet rolice. Mekano tijesto s okusom cimeta savršeno se slaže uz kremasti preljev koji kombinaciju čini posebnom.
Jako dugo smo tražili pravi recept i napokon smo ga i pronašli na blogu “Slatka domaćica”. Odmah smo ga isprobali tako da provjereno znamo da recept precizan i uz njega ćete sigurno uspješno napraviti najukusnije rolice koje ste ikad probali.
Posebno nam se svidjelo što su izuzetno bogate preljevom. No, da ne dužimo, recept vas očekuje u nastavku. Zahvalite nam kada probate!
RECEPT
Tijesto:
– 130ml toplog mlijeka
– 21g svježeg kvasca (ili vrećica suhog)
– 15g šećera
– 500g brašna, tip 500
– pola mali žlice soli
– 1 žlica praška za pecivo
– 170g jogurta
– 1 jaje
Nadjev:
– 100g istopljenog maslaca
– 120g smeđeg šećera
– 2 male žlice cimeta
*Sve sastojke za nadjev samo pomiješati.
Preljev:
– 120g sirnog namaza
– 120g šećera u prahu
– 50g omekšalog maslaca
– 1 mala žlica arome vanilije
*Sve sastojke za preljev također samo pomiješati.
Priprema:
1. U toplo mlijeko dodati kvasac i ostaviti da stoji nekoliko minuta
2. U drugu posudu dodati sve ostale sastojke, dodati mlijeko i kvasac i zamijesiti. Tijesto treba biti glatko
Poslije toga prekrijete posudu i ostavite tijesto da odmori 1h na sobnoj temperaturi
3. Kad se odmorilo, tijesto razvučete na brašnjavoj podlozi u pravokutnik dimenzija 45x35cm
4. Sada rasporedite nadjev preko cijelog tijesta
5. Poslije toga zarolate tijesto po dužoj strani i režete ga na 12 jednakih dijelova
6. Rolice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odmore još 20min
7. Zatim ih pečete na 190 stupnjeva oko 25min
8. Poslije pečenja umutite preljev i bogato rasporedite preko rolica. Najljepše su dok su tople. Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Pumpkin spice latte – Donosimo čuveni Starbucks recept
Tekst: Anđela Sabranović
Recept: Blog “Slatka domaćica”