Kada bismo trebali odabrati samo jednu osobu koja nas najviše inspirira u kuhinji to bi vrlo vjerojatno bio Jamie Oliver. Prilikom odabira recepata uvijek razmišlja o svim našim potrebama i željama pa je tako nedavno lansirao kuharicu koja je prepuna odličnih recepata za mediteranska jela od samo 5 sastojaka.
S obzirom na poskupljenja kojima svjedočimo, ali i manjak vremena u kojem se svi nalazimo, jednostavnost u pripremi uz minimalan broj namirnica nam postaje sve važniji. Kada znamo da nam za neko jelo treba jako puno sastojaka kao da nas već na samom početku odbije. Iako volimo jednostavnost i dalje ne želimo žrtvovati okus, ali ni nutritivnu vrijednost obroka te smo ovu kuharicu s nestrpljenjem čekali, a recepti koje smo do sada vidjeli su nas osvojili.
Budući da vikendom uživamo u comfort food odabirima, ovaj put smo odabrali pesto pizzu koja doista izgleda neodoljivo.
Priprema tijesta je izuzetno jednostavna, a osim pesta trebat ćete još svega nekoliko namirnica.
U nastavku vas očekuje detaljan recept.
Recept: Pesto pizza by Jamie Oliver
Sastojci:
- 500 g brašna (u receptu se koristi self rising brašno. To je brašno koje već sadrži prašak za pecivo i sol)
- 2 žlice pesta
- 1 x kuglica buffalo mozzarelle od 125 g
- 350 g zrelih cherry rajčica
- Artičoke u ulju
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Unutrašnjost lima za pečenje 25cm x 35cm namažite s malo maslinovog ulja.
- U zdjelu stavite brašno s malim prstohvatom morske soli, a zatim postupno dodajte 270 ml vode, miješajući na početku vilicom. Prebacite na površinu posutu brašnom i mijesite nekoliko minuta dok ne postane glatko, a zatim ga valjkom razvucite u veliki pravokutnik, malo veći od lima za pečenje.
- Pažljivo smjestite tijesto u tepsiju, te ostavite da malo visi na rubovima. Tijesto namažite pestom.
- Cherry rajčice prepolovite, a artičoke ocijedite i sve lagano pomiješajte. Ulje od artičoke ostavite sa strane.
- Sada smjesu od rajčica i artičoka lagano stavite na tijesto, dodajte komadiće mozzarelle te napravite rubove kao u videu.
Rubove zatim lagano premažite uljem u kojem su bile artičoke. - Kako bi tijesto bilo hrskavo, pecite ga na dnu pećnice 30 minuta.
Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: Veganski bolognese umak po receptu Jamieja Olivera
Tekst: Anđela Sabranović
Recept i video: Jamie Oliver