Začini, ne samo da mogu poboljšati okus jela, a nekim bezukusnim čak i udahnuti život, oni mogu okus dovesti na skroz novu razinu. Zato smo, fascinirani koju moć začini imaju, i naišavši na zanimljivu knjigu „Znanost začina“, autora Stuarta Farrimonda, odlučili malo detaljnije istražiti ovu temu. Tradicionalno se začini naširoko koriste u istočnoj i mediteranskoj prehrani, a poznato je i da imaju moćna antioksidativna svojstva te mogu pomoći usporiti starenje. Zaista bi bilo šteta da onaj neki začin čudnog naziva poput Garam Masala ili Harissa koji držite u zadnjoj ladici kuhinjskog ormarića, zaista i ne iskoristite. Otkrit ćemo vam sve o fascinantnom svijetu začina.
„Kuhati bez začina isto je kao da skladate operno djelo bez gudačkih glazbala.“ – iz knjige “Znanost začina”, autora Stuarta Farrimonda
Zašto su začini bitni?
Svijet začina je širok i raznolik, s nebrojenim vrstama esencija okusa, aroma, mješavina i djelovanja. Iako je teško reći koliko je točan broj začina na svijetu, neke procjene sugeriraju da postoji više od 300 često korištenih biljaka i začina. Njihova sposobnost da transformiraju jednostavne namirnice u kompleksne kulinarske kreacije čini ih nezamjenjivima. Oni također imaju ljekovita svojstva, pridonose očuvanju hrane i odražavaju bogatu kulturnu baštinu.
Začini su mnogo više od dodataka jelima, oni pričaju priče o kulturama i povijesti te pretvaraju obične obroke u iznimna iskustva. Od drevnih trgovačkih puteva do modernih kuhinja, začini su igrali važnu ulogu u gastronomiji, medicini i trgovini. Osim zdravstvenih prednosti, začini su simbol luksuza i povijesti – nekada su bili vrjedniji od zlata.
Začini u Hrvatskoj
Osim mediteranskih začina poput ružmarina, bosiljka, origana koji se često koriste u kuhinji naših krajeva, ima jedan začin koji se smatra „hrvatskim zlatom“. Radi se o ljubičastom šafranu.
Osim šafrana, često se koriste i lovor, mažuran te paprika – nezaobilazni sastojak slavonskog kulena. Tradicionalna kuhinja također obiluje korištenjem češnjaka i peršina.
Najpopularniji začin koji je nastao u Hrvatskoj a smatra se simbolom tradicionalne domaće kuhinje je vegeta. Vegetu je osmislila Zlata Bartl, hrvatska kemičarka, u laboratorijima tvrtke Podravka u Koprivnici. Vegeta je ustvari mješavina začina koju čini sušeno povrće (mrkva, pastrnjak, luk, celer, peršin), sol i još neki dodaci.
Knjiga “Znanost začina” otkriva sve o svijetu začina
“Znanost začina” (engl. The Science of Spice) autora Stuarta Farrimonda fascinantna je knjiga koja kombinira znanstvena saznanja i praktične savjete kako biste bolje razumjeli svijet začina i unaprijedili svoje kulinarske vještine. Ovo je vodič za otkrivanje tajni okusa i stvaranje savršenih kombinacija začina, uz bogate ilustracije, zanimljive činjenice i primjenjive savjete.
Svaki začin ima svoj kemijski “potpis” koji pridonosi njegovu okusu i mirisu. Knjiga istražuje te profile i grupira začine prema dominantnim okusnim karakteristikama, poput toplih, slatkih, zemljastih, citrusnih i cvjetnih nota. U knjizi se upoznajemo sa začinima iz različitih regija svijeta (Azija, Bliski istok, Afrika, Europa, Amerika) kao na primjer: Garam masala (Indija), Ras el hanout (Sjeverna Afrika) ili Herbs de Provence (Francuska) začini.
Osnovne grupe začina čine:
- Sjemenke: npr. kumin, korijander, gorušica.
- Kore: npr. cimet.
- Korijenje: npr. đumbir, kurkuma.
- Cvjetovi: npr. klinčići, šafran.
- Listovi (sušeni ili svježi): npr. lovor, bosiljak, origano.
- Plodovi: npr. papar, piment.
Zdravstvene prednosti koje dolaze uz začine
Među popularnim začinima koji povoljno djeluju na naš imunitet, probavni sustav i općenito su dobra podrška zdravlju nalaze se đumbir, češnjak, čili, cimet, kurkuma, crni papar, origano, korijandar, kumin, piskavica i gorušica. Svi ljuti začini poput papra, češnjaka, đumbira i hrena – potiču probavu, dok s druge strane, kopar, komorač, bosiljak i kurkuma ublažavaju posljedice loše probave i donose ravnotežu.
Gorušica npr. sadrži bogatstvo selena i magnezija; kajenska paprika je prepoznatljiva po tvari kapsaicin koji je moćan antiupalni agens; kurkuma po kurkuminu koji ima zdravstvena svojstva anti-upalnog agensa; klinčić po aktivnoj komponenti koja se zove eugenol i koja ima blaga anti-upalna i anti-bakterijska svojstva; češnjak sadrži vitamin C, vitamin B6, selen i mangan a pomaže spriječiti aterosklerozu, bolesti srca i rak; cimet je slatkasti začin koji pomaže u reguliranju šećera u krvi nakon jela.
Svoje začine možete nabaviti u ovim specijaliziranim trgovinama:
Harissa Spice Store, butik začina u centru Zagreba, Rijeke i Splita, s vrhunskim izborom najfinijih začina, aromatičnog bilja, čajeva i delicija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tvronica Zdrave Hrane je lanac trgovina specijaliziranih za prodaju zdrave hrane i dodataka prehrani. Trgovine se nalaze na više lokacija diljem Hrvatske.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Spicy days je trgovina poznata po najvećoj selekciji ljutih umaka, začina, BBQ umaka i craft piva, te nudi proizvode domaćih i stranih brendova. Osim web shopa, imaju i trgovinu u Zagrebu, na adresi Zagorska 55.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Moglo bi vas zanimati i: Isprobali smo ovaj recept za cimet rolice i oduševljeni smo!
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Pexels, Instagram