Jedete premalo ribe? Donosimo recept za ukusne lignje s komoračem

by Anđela Sabranović

Iako je konzumacije ribe i morskih plodova, prema zadnjim podatcima u 2021. nešto porasla, imajući na umu da smo zemlja Mediterana koja ima lako dostupnu ribu, izgleda da se riba na našim tanjurima nađe rjeđe nego u drugim zemljama članicama Europske unije.

Za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu dobro je u plan obroka uvrstiti ribu i morske plodove, no nije to uvijek lako. Često su prepreke zašto ne pripremamo ribu manjak znanja i vještina kako se priprema, predrasuda da se od ribe ne može „najesti“, ili pak kako očistiti ribu.

Da vas potaknemo da u vaš ovotjedni obrok uvrstite ribu, donosimo vam recept magistre nutricionizma Petre Sliško.

Uz lignje Petra predlaže kao prilog pečeni komorač. Potrebne sastojke i način pripreme pogledajte u nastavku.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Petra Sliško (Tonković), mag.nutr. (@nutr.petra.slisko)

Recept za lignje s komoračem

  • 1 manji komorač
  • 4 manje lignje
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica začinskog bilja
  1. Očistite lignje i odvojite krakove.
  2. Napravite smjesu od nasjeckanih krakova, peršina, sitno mljevenih lanenih sjemenki i češnjaka.
  3. Smjesu popržite na maslinovom ulju.
  4. Smjesom napunite lignje, a potom ih stavite u posudu za pečenje.
  5. Komorač narežite na ploške i stavite ga u posudu za pečenje zajedno s lignjama.
  6. Sve prelijte maslinovim uljem i začinskim biljem.
  7. Jelo pecite na 190 stupnjeva oko 40 minuta.

Više o komoraču

Komorač je aromatična biljka koja se koristi u kulinarstvu kao i u ljekovite svrhe.

On je poznat po svom djelotvornom utjecaju na probavu, a posjeduje mineralna bogatstva poput bakra, željeza, mangana, kalcija, fosfora, kalija i magnezija. Također, sadrži i antioksidanse koji imaju protuupalni učinak i štite zdravlje stanica. Osim kao „melem“ za probavne tegobe (nadutost), koristi se za ublažavanje menstrualnih tegoba, pozitivno utječe na regulaciju menstruacijskih ciklusa, ali i na kožna, reumatska oboljenja.

Lignje i njihove karakteristike

Lignje su izvor proteina, bogate su omega-3 masnim kiselinama, bakrom, cinkom, vitaminom B i jodom. Obiluju selenom koji čuva samu elastičnost tkiva te zahvaljujući antioksidativnom djelovanju lignje mogu biti jedan od odabira za sve one koji imaju strah od karcinoma, bolesti srca kao i privremenog starenja.

Moglo bi vas zanimati i: Odabrali smo pet inspirativnih Instagram profila koji pozivaju na ‘slow living’

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!