Iako je konzumacije ribe i morskih plodova, prema zadnjim podatcima u 2021. nešto porasla, imajući na umu da smo zemlja Mediterana koja ima lako dostupnu ribu, izgleda da se riba na našim tanjurima nađe rjeđe nego u drugim zemljama članicama Europske unije.
Za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu dobro je u plan obroka uvrstiti ribu i morske plodove, no nije to uvijek lako. Često su prepreke zašto ne pripremamo ribu manjak znanja i vještina kako se priprema, predrasuda da se od ribe ne može „najesti“, ili pak kako očistiti ribu.
Da vas potaknemo da u vaš ovotjedni obrok uvrstite ribu, donosimo vam recept magistre nutricionizma Petre Sliško.
Uz lignje Petra predlaže kao prilog pečeni komorač. Potrebne sastojke i način pripreme pogledajte u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recept za lignje s komoračem
- 1 manji komorač
- 4 manje lignje
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- prstohvat soli
- 1 žličica začinskog bilja
- Očistite lignje i odvojite krakove.
- Napravite smjesu od nasjeckanih krakova, peršina, sitno mljevenih lanenih sjemenki i češnjaka.
- Smjesu popržite na maslinovom ulju.
- Smjesom napunite lignje, a potom ih stavite u posudu za pečenje.
- Komorač narežite na ploške i stavite ga u posudu za pečenje zajedno s lignjama.
- Sve prelijte maslinovim uljem i začinskim biljem.
- Jelo pecite na 190 stupnjeva oko 40 minuta.
Više o komoraču
Komorač je aromatična biljka koja se koristi u kulinarstvu kao i u ljekovite svrhe.
On je poznat po svom djelotvornom utjecaju na probavu, a posjeduje mineralna bogatstva poput bakra, željeza, mangana, kalcija, fosfora, kalija i magnezija. Također, sadrži i antioksidanse koji imaju protuupalni učinak i štite zdravlje stanica. Osim kao „melem“ za probavne tegobe (nadutost), koristi se za ublažavanje menstrualnih tegoba, pozitivno utječe na regulaciju menstruacijskih ciklusa, ali i na kožna, reumatska oboljenja.
Lignje i njihove karakteristike
Lignje su izvor proteina, bogate su omega-3 masnim kiselinama, bakrom, cinkom, vitaminom B i jodom. Obiluju selenom koji čuva samu elastičnost tkiva te zahvaljujući antioksidativnom djelovanju lignje mogu biti jedan od odabira za sve one koji imaju strah od karcinoma, bolesti srca kao i privremenog starenja.
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Foto: Pexels