Hranjive su, prepune važnih vitamina, minerala, antioksidansa. Ako ih jedete bit ćete zdraviji, skinut ćete kilograme jer produžuju osjećaj sitosti, metabolizam će raditi brže… Jednostavne su za pripremu, a vrlo ukusne.
Da je doručak najvažniji obrok u danu, već je odavno poznata i dokazana činjenica. Ako je kvalitetan i visokovrijedan, osigurava energiju za cijeli dan i zato bi trebao biti redoviti obrok svima koji brinu o svom zdravlju. Predstavljamo zob, žitaricu koju je idealno jesti baš za doručak jer je pravi mali rudnik zdravlja i dugovječnosti.
Zašto je zob tako dobra?
Znate li da je zob među najzdravijim žitaricama na zemlji? Nevjerojatno je hranjiva, prepuna važnih vitamina, minerala, vlakana. U svom sastavu sadrži i neke jedinstvene komponente – fenolne fitonutrijente zvane avenantramidi koji djeluju kao snažni antioksidansi, te moćni beta-glukan visokovrijedna vlakna topiva u vodi koji imaju ulogu da snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Odličan je izvor ugljikohidrata, ima više proteina i masti nego većina žitarica. Od minerala zob sadrži mangan, fosfor, magnezij, bakar željezo, cink, te vitamine među kojima dominiraju oni B skupine.
Zob u kulinarstvu
Ova se žitarica, znanstveno poznata kao Avena sativa, od davnina koristi u kulinarstvu. Zobena krupica najnetaknutiji i cjeloviti oblik zobi, dugo se kuha. Iz tog razloga danas većina ljudi preferira prerađenu, instant zob koju nije potrebno kuhati. Iako se uglavnom jede kao zobena kaša, dobivena tako da se natopi ili lagano prokuha u vodi ili mlijeku, vrlo je ukusna i u slanim jelima pa se od nje rade popečci, keksi, dodaje se juhama, varivima, kolačima, smoothijima….
Zob i zdravlje
Zbog svog bogatstva nutrijenata mnoga znanstvena istraživanja bavila su se zobi i njenim zdravstvenim benefitima. Potvrđeno je da zob i pahuljice od zobi na razne načine pozitivno utječu na organizam. Ako uključite zob u redovitu prehranu, smanjit će se razina šećera u krvi i rizik od srčanih bolesti, smanjit će se razina lošeg kolesterola, pomoći će u gubitku kilograma. Zob, osim što promiče zdrave bakterije u crijevima, poboljšava probavu, povećava osjećaj sitosti. To su samo neke od karakteristika zobi i zato je s pravom svrstana visoko na vrh najzdravijih namirnica. Naravno, ti rezultati ne dolaze preko noći i podrazumijevaju općenito zdrave prehrambene navike.
Dobra za osobe preosjetljive na gluten
U svom izvornom obliku zob je bez glutena, stoga je dobar prehrambeni odabir osobama osjetljivima na ovaj protein, posebice oboljelima od celijakije. Ponekad ga zna sadržavati u tragovima, ali to je samo zato što se često prerađuje u neposrednoj blizini ili u istim strojevima gdje se prerađuju i ostale žitarice koje ga sadrže. Ako imate celijakiju ili preosjetljivost na gluten, odaberite proizvode od zobi koji imaju certifikat da ne sadrže gluten.
Zdrav doručak sa zobenim pahuljicama
U zobi možete uživati na mnogo načina. Najpopularniji i najjednostavniji je redovito ih jesti za doručak. Donosimo primjer kako napraviti ukusan i zdrav jutarnji obrok u samo nekoliko minuta: U pola šalice zobenih pahuljica, dodajte šalicu (250 ml) vode, mlijeka ili jogurta. Da bi zobene pahuljice bile ukusnije i još hranjivije, možete dodati voće, orašaste plodove, sjemenke, med i razne druge začine.
Moglo bi vas zanimati: Smoothie od jabuke i zobi – doručak za 5 minuta
Tekst: M. M.
Foto: Unsplash, Pexels