Domaće slatke pite uvijek nekako na poseban način unesu toplinu u dom. Možda zato što su ih često radile naše mame i bake, a možda i jednostavno zato što od djetinjstva neizmjerno uživamo u njihovom hrskavom i bogatom okusu. U svakom slučaju, uvijek se radujemo sezoni nekog voća kako bismo napravili pitu s nekim novim okusom. Tijekom jeseni i zime, najviše radimo pite od jabuka, ali sada nas raduje da stiže pita od trešanja.
Vi naravno možete recept koji vas očekuje u nastavku prilagoditi svom omiljenom voću, ali ovaj put tu je pita od trešanja.
Recept za pitu od trešanja
Tijesto
2 pune šalice bašna
1/2 žlice šećera
1/2 čajne žlice soli
200 g maslaca
7 žlica hladne vode
Nadjev
1 kg trešanja
1 žlica soka od limuna
3/4 šalice šećera
5 žlica gustina
1/2 čajne žlice cimeta
1 žlica maslaca
PRIPREMA TIJESTA:
U posudu dodajte brašno, šećer, sol i dobro promiješajte.
Zatim dodajte maslac narezan na kockice i povežite s ostatkom. (Najbolje je koristiti mikser s nastavkom za tijesta))
Zatim dodajte vodu i povežite sve sastojke.
Prebacite na radnu površinu i tijesto podijelite na dva dijela, obavijte i ostavite u hladnjaku na 1 h.
PRIPREMA PITE:
U posudi pomiješajte šećer, gustin i cimet
Očišćene trešnje prebacite u veliku posudu i dodajte im sok od limuna. Preko dodajte smjesu od šećera, gustina i cimeta.
Tijesto postavite u kalup za quiche i preko njega dodajte smjesu s trešnjama.
Preko smjese s trešnjama dodajte male komadiće maslaca.
Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na trakice koje ćete složiti preko pite.
Zatim pitu stavite u hladnjak na 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
Sada možete pomiješati jedno jaje s malo mlijeka i premazati tijesto.
Pecite 25 minuta, a zatim stavite ispod pite stavite foliju ili lim za pečenje koji dođe uz pećnicu i nastavite peći na smanjenoj temperaturi (150 stupnjeva) još 30-tak minuta dok ne primijetite lijepu zlatnu boju.
Što napisati za kraj, osim dobar tek i uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Slasan i vizualno predivan tart od jagoda
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: natashaskitchen.com