Jelo koje baš svi vole – pašta fažol u tofu verziji

by Anđela Sabranović

I dok je varivo od graha jelo koje baš svi vole, poznato je kako se uvijek kuha satima u onim ogromnim loncima i znate da ćete ga jesti barem tri dana. Ali ponekad nemamo sate za kuhanje i samo želimo nakon posla skuhati za pola sata nešto toplo, ukusno i zdravo. Recept koji vam donosimo, a napravila ga je Nataša Rajčević s IG profila @burbon_i_borovnice u suradnji s Annapurna brendom je savršen baš za takve dane. Pašta fažol u tofu verziji je jelo koje će vas osvojiti.

Kaže Nataša: „Fažol kao bakin, ali u malo modernijoj verziji. Baka će nam oprostiti i sojin umak. Da zaokružim cijelu priču, koristila sam i tofu kao savršen dodatak ovom varivu. I to moj omiljeni tofu @annapurna.hr pečeni. Super će vam pasati i dimljeni, ali pečeni je zauvijek moj favorit.“

Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.

Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.

Veganski pašta fažol s tofuom

Sastojci:

  • 1 ljutika (ili ljubičasti luk), nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na sitno
  • 1 veća mrkva, narezana na manje kockice
  • 400 g graha iz konzerve
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 100 ml passate ili sjeckane rajčice
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 svježi chili (možete koristiti i sušeni), narezan na sitno
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 100 g tjestenine po izboru
  • 200 g @annapurna.hr pečenog mariniranog tofua

Postupak:

Na malo maslinovog ulja na laganoj vatri dinstajte luk, celer, mrkvu i papriku dok povrće ne omekša, minimalno 10 min. Dodajte 2-3 žlice graha pa ga zgnječite gnječilicom za krumpir. Ovaj korak će lijepo zgusnuti varivo bez korištenja zaprške.

Dodajte koncentrat rajčice, češnjak, chili i peršin. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak graha.
Podlijte povrtnim temeljcem i dodajte sojin umak i passatu. Dovedite do vrenja i kuhajte na laganoj vatri oko 5 min.

Dodajte tjesteninu i kuhajte još 10-ak minuta dok tjestenina ne omekša. Ako želite rjeđe varivo, jednostavno dodajte još malo vode ili temeljca.

Dok se tjestenina kuha, popržite tofu. Narežite ga na kockice i spržite s obje strane na nekoliko kapi maslinovog ulja.

Kad je tjestenina omekšala, probajte pa po potrebi dodajte soli ili papra (ja nisam dodavala sol jer sam koristila sojin umak i povrtni temeljac koji je već bio posoljen). Poslužite odmah, s kockicama poprženog tofua i uz malo kruha.

Moglo bi vas zanimati i: Praktične veganske lazanje iz tave su jelo koje ćete voljeti

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!