Jelo za brzaka – tofu musaka

by Anđela Sabranović

Možda ovo jelo i nije baš gotovo na brzaka, ali je definitivno jednostavno za napraviti i jednom kada sve sastojke posložite u lim za pečenje, imate odriješite ruke od kuhanja 50-ak minuta. Dakle, moglo bi se reći i kako je za njegovo spravljanje potrebno malo vremena.

Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete raditi i od ostataka namirnica iz frižidera i dobiti ukusno bogato jelo.

U ovom slučaju donosimo vam recept za vegansku musaku u kojoj je zvijezda tofu od Annapurna brenda veganskih proizvoda, a recept je radila Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love.Suzana i savjetuje: „Jako bitno je da imate lijepi krumpir koji se dobro ispeče, a što se tiče tofua možete kombinirati pola dimljeni, pola obični.“.

Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.

Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.

Veganska musaka s tofuom

Sastojci za musaku:

  • 200 g @annapurna.hr svježeg tofua
  • 200 g smeđih šampinjona
  • 30 g oraha
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice koncentrata rajčice
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1,5 žličica slatke crvene paprike (može i dimljene)
  • 1 žličica mix dalmatinskih začina
  • Chilli flakes
  • Sol
  • Papar
  • 7 krumpira srednje veličine

Sastojci za preljev:

  • 70 g indijskog oraščića (potopiti 1 sat u vrelu vodu)
  • 200 ml vode
  • 1 žlica nutritivnog kvasca
  • 1 žličica jabučnog octa
  • Sol
  • Papar
  • Malo kurkume za boju
  • Sve sastojke smiksati u blenderu i staviti sa strane

Postupak:

Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati sitno nasjeckane gljive i dinstati dok ne ispari voda iz gljiva. Dodati ocijeđeni i smrvljeni tofu, sve začine, pasiranu rajčicu i stalno miješati još par minuta na laganoj vatri. Kada je sva tekućina isparila, dodati sitno nasjeckane orahe, promiješati, provjeriti okus i maknuti sa vatre.

Krumpir narezati na ploške te ga posoliti. U tepsiju (25×25 cm) na dno složiti krumpir, dodati tofu i gljive, po vrhu poredati krumpir i preliti umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva prvih pola sata s folijom, zatim još 20-tak minuta bez kako bi krumpir na vrhu lijepo zapekao.

Moglo bi vas zanimati i: Ove knedle sa šljivama i maslacem od badema su nova razina okusa

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!