Možda ovo jelo i nije baš gotovo na brzaka, ali je definitivno jednostavno za napraviti i jednom kada sve sastojke posložite u lim za pečenje, imate odriješite ruke od kuhanja 50-ak minuta. Dakle, moglo bi se reći i kako je za njegovo spravljanje potrebno malo vremena.
Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete raditi i od ostataka namirnica iz frižidera i dobiti ukusno bogato jelo.
U ovom slučaju donosimo vam recept za vegansku musaku u kojoj je zvijezda tofu od Annapurna brenda veganskih proizvoda, a recept je radila Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love.Suzana i savjetuje: „Jako bitno je da imate lijepi krumpir koji se dobro ispeče, a što se tiče tofua možete kombinirati pola dimljeni, pola obični.“.
Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.
Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.
Veganska musaka s tofuom
Sastojci za musaku:
- 200 g @annapurna.hr svježeg tofua
- 200 g smeđih šampinjona
- 30 g oraha
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice koncentrata rajčice
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1,5 žličica slatke crvene paprike (može i dimljene)
- 1 žličica mix dalmatinskih začina
- Chilli flakes
- Sol
- Papar
- 7 krumpira srednje veličine
Sastojci za preljev:
- 70 g indijskog oraščića (potopiti 1 sat u vrelu vodu)
- 200 ml vode
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- 1 žličica jabučnog octa
- Sol
- Papar
- Malo kurkume za boju
- Sve sastojke smiksati u blenderu i staviti sa strane
Postupak:
Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati sitno nasjeckane gljive i dinstati dok ne ispari voda iz gljiva. Dodati ocijeđeni i smrvljeni tofu, sve začine, pasiranu rajčicu i stalno miješati još par minuta na laganoj vatri. Kada je sva tekućina isparila, dodati sitno nasjeckane orahe, promiješati, provjeriti okus i maknuti sa vatre.
Krumpir narezati na ploške te ga posoliti. U tepsiju (25×25 cm) na dno složiti krumpir, dodati tofu i gljive, po vrhu poredati krumpir i preliti umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva prvih pola sata s folijom, zatim još 20-tak minuta bez kako bi krumpir na vrhu lijepo zapekao.
Moglo bi vas zanimati i: Ove knedle sa šljivama i maslacem od badema su nova razina okusa
Tekst: PR
Foto: PR