Kumkvat je citrusno voće iz porodice rutvica koje se najprije uzgajalo u Kini. Ovaj agrum bogat je vitaminima, a njegov okus je slatkast. Iako izgledom podsjeća na mini naranče, kumkvat se od njih, ali i od ostalih citrusa izdvaja po tomu što je njegova kora jestiva. U Hrvatskoj se uzgaja uglavnom u srednjoj i južnoj Dalmaciji.
Koje su sve prednosti kumkvata?
Čuva kardiovaskularno zdravlje. Kumkvat smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara tako što snižava kolesterol i trigliceride u krvi zahvaljujući svojim iznimno hranjivim tvarima. Bogat je izvor kalija koji ima značajnu ulogu kod održavanja krvnoga tlaka i otkucaja srca. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava važne su omega – 3 i omega – 6 masne kiseline koje se također nalaze u kumkvatu.
Jača imunološki sustav. S obzirom na to da je kumkvat izvor vitamina C, on je odličan saveznik kod prehlade, gripe i ostalih infekcija.
Pomaže zdravlju probavnog sustava. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u kumkvatu, zatvor, nadutost, plinovi i grčevi postaju prošlost. Također, sadrži i dijetalna vlakna koja potiču rad crijeva pa je ovo voće odličan izbor za sve one koji žele regulirati tjelesnu težinu.
Ubrzava zacjeljivanje rana. Osim što štiti od prehlade i gripe, vitamin C pomaže i pri obnovi oštećenih stanica. Konzumirate li ovaj citrus svaki dan, njegova će svojstva pridonijeti zacjeljivanju otvoreni rana, ogrebotina i modrica. Uz to, pomaže i kod liječenja upalnih procesa.
Daje energiju. Kumkvat je prirodan izvor energije za organizam, a možete ga konzumirati u svako doba.
Pridonosi zdravlju kostiju. Ovo voće bogato je vitaminom A i kalcijem, a ako ga konzumirate redovito pridonijet će jačanju kostiju i zubi. Preventiva je i kod upalnih procesa, poput reume, gihta i artritisa.
Smanjuje rizik od dijabetesa. S obzirom na to da omega – 3 i omega – 6 masne kiseline pomažu u održavanju zdrave količine triglicerida u organizmu, ovo voće smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Ono ne sadrži puno soli pa ne povećava krvni tlak, a nizak je i udio šećera.
Zdravlje kože i kose. Antioksidansi i minerali zaslužni su za zaštitu kože i kose. Antioksidansi usporavaju proces starenja te su zaslužni za održavanje mladolikog izgleda i elastičnosti kože. osim toga, pomaže i kod upalnih procesa na koži kao što su bore i staračke pjege. Vitamin A potiče zdrav rast kose dok karotenoidi štite od kožu od djelovanja sunčevih zraka.
Kako se koristi kumkvat?
Kumkvat možete sami posaditi, ali ga možete i kupiti. Ako se odlučite na sadnju imajte na umu da kumkvat voli sunčani položaj koji je zaštićen od vjetra te da ga je potrebno redovito zalijevati, a kada je riječ o tlu najbolje je ono neutralno do slabo kiselo propusno. Što je klima toplija, njegovi plodovi su sočniji, a kada ga uberete na sobnoj temperaturi ga možete čuvati 5 dana ili 21 dan u hladnjaku.
Ako se ipak odlučite za kupnju kumkvata, možete ga pronaći u trgovinama zdrave prehrane. Može se pripremati na razne načine, pa tako od njega možete načiniti sok, sirup, liker, koktel, džem, sladoled, a možete ga dodati i u kolače, pite i voćne salate.
Puding od kumkvata
Sastojci:
- 60 g kremastog sira po želji
- 50 g vrhnja
- 250 g usitnjenog kumkvata
- sladilo po želji
Priprema:
Sve sastojke usitnite u blenderu, desert ohladite i po želji ukrasite.
Moglo bi vas zanimati: Ovih 5 koraka podsjetit će vas što vam je sve potrebno za odmor bez brige
Tekst: Ana Carević
Foto: Pinterest, Canva