Šetnja riječkom tržnicom rezultirala je savršenim ribljim ručkom. Donosimo recepte!

by Anđela Sabranović

Podijelili smo s vama fotografije naše čitateljice Jane koja nas je provela kroz riječku tržnicu. Moramo vam priznati da se doslovno nismo mogli nagledati tih prizora koji su nam još jednom potvrdili da se nikakve ljepote ne mogu mjeriti s onima koje nam omogući priroda. Kada bi ljudi više vremena provodili na tržnicama, a manje u supermarketima sigurni smo da bi se prehrana populacije značajno unaprijedila jer kada šetate tržnicom zdrave i nutritivno bogate namirnice vas jednostavno pozivaju.

Kada smo vidjeli što je sve čitateljica Jana odabrala na tržnici, poželjeli smo znati i kakva će jela pripremiti. Oduševili smo se kada je pristala podijeliti s nama fotografije jela i recepte.

Naime, napravila je Jakobove kapice za predjelo, a za glavno jelo ribu i škampe uz blitvu. 

Recepti su jako jednostavni i svakako ih isprobajte ako kojim slučajem do sada niste. Svi znamo koliko su riblja jela dobra za nas, ali često zaboravimo kako su zapravo i jako praktična. Janin ručak je pravi blagdan za nepce, a realno svako jelo zahtjeva svega nekoliko minuta pripreme.

Uživajte dragi naši!

RECEPT ZA JAKOBOVE KAPICE

SASTOJCI:

  • Prstohvat soli
  • Jakobove kapice
  • Parmezan
  • Papar (po želji)
  • Par kapi limuna (nakon pečenja)
  • Maslinovo ulje

PRIPREMA:

Jakobove kapice preliti sa par žlica maslinovog ulja, dodati sol, papar, parmezan
Peći na 180 stupnjeva 8 minuta
Po želji pokapati limunom

RECEPT ZA KOZICE

SASTOJCI:

  • Kozice
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Limun
  • ChillI

PRIPREMA:

Kozice popržiti na maslinovom ulju sa svake strane 2 minute
Dodati listiće češnjaka tek kada se kozice okrenu na drugu stranu. Dodati chilli.
Na kraju istisnuti limun od oka po kozicama

RECEPT ZA ORADU

SASTOJCI:

  • Orada
  • Maslinovo ulje
  • Sol

PRIPREMA:
Ribu dobro posoliti i nauljiti maslinovim uljem 
Staviti u aluminijsku foliju na nekih 15 minuta na 180 stupnjeva
Nakon toga maknuti aluminijsku foliju i zapeći na programu grill nekih 7-8 minuta
Savjet: napravili mali protvan iz aluminijske folije pa preklopiti drugom folijom da se lakše makne, a da u donjoj foliji ostane ulje i sok koji je riba pustila

RECEPT ZA BLITVU

SASTOJCI:

  • Blitva
  • Krumpir
  • Maslinovo ulje
  • Sol

PRIPREMA:
Narezati blitvu te je naravno oprati
Zagrijati vodu u loncu i staviti blitvu u vruću vodu na 2 minute… Prije toga narezati krumpir ( količina po želji) i skuhati ga
Dodati u tavu maslinovo ulje i kada se blitva “pofuri” prebaciti ju u tavu s maslinovim uljem te dodati krumpir i listiće češnjaka te sve posoliti
Dok se blitva dinsta na laganoj vatri dodati malo vode u kojoj se kuhao krumpir i dinstati još 2 minute

Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Prošetali smo riječkom tržnicom. Evo što smo izdvojili iz cjelokupne ponude

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: Jana Tomek

Foto: Jana Tomek

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!