Juha od bundeve na dva načina – recepte donosi Barbara Medić s bloga Healthy lifestyle

by Petra Šafranko

Bundeva je kraljica jeseni, nutritivno bogata, siromašna kalorijama, idealna namirnica za grijanje organizma, nježna za probavni sustav, jedna od prvih namirnica za početak dohrane kod beba…Bogata je antioksidansima, beta karotenom, prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima, a može se spremati na bezbroj načina, u slatkim i slanim varijantama.

Barbara Medić s Instagram profila @bio_by_barbara donosi vam dva recepta za malo drugačiju juhu od bundeve.

SPICY JUHA OD BUNDEVE I MRKVE

Sastojci:

  • 3 veće mrkve 
  • 1/2 butternut bundeve
  • Korijen peršina 
  • List peršina 
  • 1 luk 
  • 2-3 zrna češnjaka
  • Komadić đumbira 
  • 1 povrtna kocka 
  • 1 žličica kurkume u prahu 
  • 1/2 žličice dimljene paprike 
  • 1 žlica koncentrata rajčice 
  • Maslinovo ulje 
  • Sol & papar (po želji)
  • Voda ili povrtni temeljac 

Postupak:

Luk narežite na kockice i popržite na ulju, zatim dodajte narezanu mrkvu, bundevu, korijen peršina i češnjak i pržite oko 5 minuta. Dodajte sve ostale sastojke (začine, list peršina, đumbir i koncentrat rajčice), promiješajte, dodajte vodu i poklopite. Neka se kuha 25 min dok sve ne omekša. 

Kad je povrće omekšalo prebacite sve u blender i izmiksajte u krem juhu. 

Prebacite u zdjelicu i poslužite s prženim kockicama kruha, maslinovim uljem i prženim sjemenkama sezama. 

JUHA OD BUNDEVE S MISO PASTOM & PRŽENIM PIKANT GRAHOM

Sastojci za juhu:

  • 1 manja muškatna bundeva ili pola veće 
  • 1 luk 
  • 2-3 zrna češnjaka 
  • 2 mrkve 
  • Pola šalice crvene leće 
  • Peršin 
  • 1 velika žlica ghee maslaca (ili maslinovog ulja) 
  • 1 povrtna kocka 
  • Himalajska sol 
  • Svježe mljeveni papar 
  • 1 žlica svijetle miso paste 
  • 1 žličica umeboshi octa (može i sok od limuna)
  • Voda 

Postupak:

Na ghee maslacu pirjati luk, češnjak, narezanu bundevu i mrkvu, dodati povrtnu kocku, narezani peršin, sol i opranu crvenu leću. Zaliti s vodom i pustiti da kuha na laganoj vatri oko pola sata. Kad povrće omekša prebaciti sve u blender, dodati miso pastu i umeboshi ocat pa sve izmiksati da postane krem juha. Vratiti u lonac i začiniti s još malo soli (ako treba) i svježe mljevenim paprom. Po želji posuti Gomashio.

Sastojci za grah:

  • 1 limenka organskog graha (borlotti ili bijeli grah)
  • Maslinovo ulje
  • Chili umak (tipa sriracha, a može i neki chili u prahu)
  • Dimljena paprika 
  • Sol

Postupak:

Ocijeđeni grah začiniti i pirjati na maslinovom ulju, toliko dugo dok ne uhvati koricu i postane hrskav. Kad je gotov poslužiti ga uz juhu (možete staviti na juhu ili ga umiješati u juhu). Uz ovo jelo super paše topli domaći kruh ili ako imate stari kruh narežite ga, premažite mješavinom maslinovog ulja, peršina, zgnječenog češnjaka, soli i papra i zapecite u pećnici kao bruskete. 

Nadam se da ćete probati ove recepte, jako su jednostavni, brzo gotovi i super ukusni! A ako se ne možete odlučiti koju juhu biste napravili, savjetujemo da napravite obje.

Barbara Medić je veliki gurman i zaljubljenica u sve prirodno i organsko, voli brze ali zdrave recepte, kavu i čajeve, svoj vrt, more i ljeto, obožava preparativnu kozmetiku, a posebice organsku, te sve ostalo što ulazi u zdravi stil življenja (niche parfeme, putovanja, dobre knjige i modu). Sve to se i krije iza njenog Instagram profila Healthy lifestyle by Barbara Medić.

Moglo bi vas zanimati i: Kremasti rižoto od bundeve s pancetom i parmezanom koji morate probati.

Tekst: Barbara Medić

Foto: Barbara Medić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!