Kako se jesen približava, svijet se pretvara u simfoniju toplih, zemljanih boja, a zrak postaje svjež s obećanjem jeseni. Ova sezona donosi obilnu žetvu voća i povrća, što je savršeno vrijeme za uživanje u okusima prirode u njihovom najčišćem obliku.
Rujan nas daruje obiljem sezonskih delicija poput smokava, jabuka, grožđa i bundeva. To je također idealna prilika za prihvaćanje održivog načina života stvaranjem ukusnih obroka bez stvaranja prekomjernog otpada. Krenimo na kulinarsko putovanje koje ne samo da slavi sezonu, već i promiče održivost i zdravlje. Juha od bundeve je jelo koje je postalo zaštitni znak jeseni, a kako i ne bi kada je toliko aromatična, ukusna i zdrava. Mi imamo recept u kojem se nalazi jedan pomalo neočekivani sastojak koji podiže cijelu ovu gastro priču na jednu novu razinu.
Kako kuhati sa što manje otpada?
Kako biste ovaj recept napravili sa minimalnim otpadom razmislite o ovim stvarima:
Pažljiv odabir sastojaka
Započnite svoje putovanje bez otpada odabirom lokalnih organskih sastojaka. Kupnja na lokalnim tržnicama ili u vlastitom vrtu smanjuje ugljični otisak povezan s prijevozom i podržava lokalnu poljoprivredu.
Minimalna ambalaža
Kada kupujete sastojke, ponesite svoje vrećice i spremnike za višekratnu upotrebu kako biste izbjegli jednokratnu plastiku i ambalažni otpad.
Cjeloviti sastojci
Koristite cijelo povrće, uključujući kore bundeve i jabuke, koje ne samo da su jestive, već sadrže i vrijedne hranjive tvari i vlakna.
Domaći temeljac od povrća
Umjesto da kupujete već zapakiranu juhu od povrća, pripremite vlastitu kuhanjem ostataka povrća (vrhovi mrkve, ljuske luka itd.) u vodi sa začinskim biljem i začinima. Ovo ne samo da smanjuje otpad, već također osigurava zdraviju bazu za vašu juhu bez konzervansa.
Kompostiranje
Svi ostaci povrća koji se ne iskoriste u juhi mogu se kompostirati, osiguravajući bogate hranjive tvari za buduće usjeve i smanjujući otpad na odlagalištima.
Minimalno bacanje hrane
Uživajte u svakom komadiću ove juhe, a sve ostatke pohranite u spremnike za višekratnu upotrebu kako biste spriječili bacanje hrane. Ostaci se mogu koristiti za sljedeće obroke ili zamrznuti za buduću upotrebu.
Zdravstvene prednosti bundeve i jabuke
Osim što je ukusna, bundevu volimo i jer je bogata vitaminima A i C, koji podržavaju zdravlje imuniteta i potiču čistu kožu. Također je dobar izvor vlakana, pomaže u probavi i održava osjećaj sitosti dulje.
Svi znamo koliko su jabuke zdrave. Osim što su prepune antioksidansa i dijetalnih vlakana, one također mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i pomoći u kontroli težine.
Rujanski recept bez otpada: juha od bundeve i jabuka
Sastojci:
- 1 mala bundeva, oguljena i narezana na kockice
- 2 jabuke, oguljene, očišćene od koštice i narezane na kockice
- 1 glavica luka nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 4 šalice juhe od povrća
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar, po ukusu
- Listići svježeg timijana za ukras (po želji)
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200°C
- U veću posudu za pečenje istresite bundevu narezanu na kockice i jabuke sa jednom žlicom maslinovog ulja, soli i papra. Pecite ih 30-35 minuta ili dok ne omekšaju i blago se karameliziraju.
- U velikom loncu zagrijte preostalo maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Umiješajte nasjeckani češnjak i kuhajte još 1-2 minute.
- U lonac dodajte pečenu bundevu i jabuke, a zatim juhu od povrća. Zakuhajte smjesu, zatim smanjite vatru i ostavite da kuha 15-20 minuta.
- Upotrijebite potopni blender ili obični blender za pire od juhe dok ne postane glatka i kremasta. Ako koristite obični blender, ostavite smjesu da se malo ohladi prije miješanja.
- Juhu začinite solju i paprom po ukusu. Ukrasite svježim listićima timijana za dodatni okus i dašak elegancije.
- Vaša juha od bundeve je spremna za uživanje. Dobar tek!
Napomena:
- Iskoristite koštice – nakn što bundevu očistite, koštice stavite sa strane. Dobro ih očistite, umiješajte u malo ulja i začine koje volite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne počnu pucketati. Pospite ih kasnije po juhi kao ukras.
- Kora od budeve i jabuke – oguljenu koru od bundeve također umiješajte u ulje i začine i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 20-25minuta. Kore od jabuke također pomiješajte sa malo maslaca, šećera i cimeta i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 12 minuta.
Prepuštajući se ovoj divnoj juhi od pečene bundeve i jabuke, ne samo da ćete uživati u srži jeseni, već i pridonijeti održivom načinu života smanjivanjem otpada. Prihvatite okuse sezone, podržite svoje zdravlje i dajte svoj doprinos smanjenju bacanja hrane. Jesen je vrijeme transformacije, a uz ovaj zero-waste recept možete ga učiniti ukusnim i ekološki prihvatljivim. Uživajte u jelu!
Tekst: Tina Sarajlić
Foto: Canva, Pinterest