Juha od divljih šparoga je lagano, ukusno i nutritivno bogato jelo u kojem će uživati cijela obitelj. Da, čak i djeca!
Jedva smo dočekali sezonu divljih šparoga! Ova divna, nutritivno bogata namirnica je omiljeno povrće mnogih. Razlog toga je i možda činjenica da ih nemamo priliku tako često jesti, a ponekad je do njih i teško doći, a i sezona šparoga kratko traje. Većina ljudi ih priprema u kombinaciji s jajima ili na salatu sa zelenim lukom, ali nedavno nas je privukao i recept za juhu od divljih šparoga. U nastavku smo izdvojili neke prednosti koje ova neobična namirnica ima na naše zdravlje, a očekuje vas i recept koji je kreiran tako da juhu vole i djeca.
Zašto su divlje šparoge tako zdrave?
- Zahvaljujući vitaminima B-skupine, šparoge su osobito dobar izbor za žensko zdravlje.
- Dobar izvor kalija, minerala koji pomaže snižavanju krvnog tlaka, što je također ključno za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.
- Budući da obiluju moćnim antioksidansima, poput glutationa, šparoge pomažu u očuvanju stanica od oksidativnog oštećenja, koji je okidač za pojavu raka.
- Šparoge djeluju poput pravog prirodnog diuretika, što znači da potiču mokrenje te ispiru mjehur i bubrege.
- Poznato je da šparoge obiluju vitaminom K, koji je potreban za sintezu proteina koji jača kosti.
Recept za juhu od šparoga
Sastojci:
• 30 g maslaca
• 300 g divljih šparoga
• 1 veći luk
• 3 dcl povrtnog temeljca
• 0,5 dcl vrhnja za kuhanje
• 2 manja krumpira
• Sol
• Papar
• Crvena paprika u prahu
Priprema:
1. Divlje šparoge operite, razdvojite mlade vrhove od ostatka stabljika. Stabljike sitno nasjeckajte, stavite u kipuću vodu i pustite da ključaju jednu minutu. Procijedite te prelijte hladnom vodom da juha ne bi bila gorka.
2. Crveni luk sitno nasjeckajte. U posudu stavite maslac, zagrijte ga u njega stavite luk, pustite da dobije zlatnu boju.
3. U dinstani luk dodajte povrtni temeljac
4. Krumpir ogulite, te izrežite na sitne kockice.
5. Stabljike koje ste prethodno prokuhali s vrhovima divljih šparoga, krumpir i malo soli, dodajte u smjesu s lukom i temeljcem i pustite da ključa na laganoj vatri dok se krumpir potpuno ne skuha (15-ak minuta).
6. Kad su svi sastojci kuhani sklonite sa štednjaka i štapnim mikserom usitnite i povežite sastojke. Dobiti ćete finu gustu juhu.
7. Procijedite je i nakon toga dodajte papar i po želji malo crvene paprike.
8. Vratite na štednjak da ponovo proključa i servirajte uz dodatak vrhnja za kuhanje.
Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: Muffini s jagodama su desert koji ćete voljeti. Donosimo recept!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Canva