Kako i zašto u doručak uključiti maslac od lješnjaka?

by Anđela Sabranović

Sigurno ste u posljednje vrijeme primijetili kako zagovornici zdrave hrane u svoj doručak sve češće uvrštavaju maslace od orašastih plodova. Ako ste ih nekad probali, znate da su i jako ukusni. Istražili smo kako to takvi namazi djeluju na naše zdravlje, koja količina je optimalna za doručak te kako ih kombinirati.
Nutritivna vrijednost namaza od orašastih plodova ovisi o vrsti orašastog ploda od kojeg se izrađuje, ali svi imaju nešto zajednički. Jako su zdravi za početak dana jer obiluju zdravim mastima, mineralima i vitaminima. Osim toga daju veću količinu energije tijekom dana, a samim time i smanjuju želju za nezdravom hranom. Iako su svi namazi od orašastih plodova ukusni, ipak moramo izdvojiti onaj od lješnjaka. Kada ga jednom probate, jednostavno ćete mu se stalno vraćati. Pronašli smo i jedan recept za maslac od lješnjaka s kakaom poslije kojeg ćete zaboraviti sve nezdrave varijante istog.

Recept za maslac od lješnjaka s kakaom

Sastojci:

  • 2 šalice organskih lješnjaka
  • 1/3 šalice prirodnog zaslađivača (meda ili javorova sirupa)
  • 1/4 šalice kvalitetnog kakao praha
  • 1 žlica kokosova ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice himalajske soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite lješnjake. Pecite ih u pećnici 12-15 minuta.

Potom prebacite tople lješnjake u posudu s poklopcem pa protresite kako biste im uklonili koru. Očišćene lješnjake ubacite u kvalitetni blender te, postupno dodajući otopljeno kokosovo ulje, miksajte oko 5 minuta – sve dok ne dobijete teksturu maslaca.

Izmiksanim lješnjacima dodajte prirodni zaslađivač (med ili javorov sirup), kakao prah, ekstrakt vanilije i sol. Ponovno malo izmiksajte kako bi se sastojci lijepo povezali i vaš je zdravi namaz gotov!

Prebacite u staklenku s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do nekoliko tjedana!

Kako uključiti namaz od lješnjaka u doručak?

Ovo je pitanje s kojim se susreće većina ljudi kada prvi put proba maslace od orašastih plodova.

Sve ovisi o vrsti doručka koju preferirate. Namaz od lješnjaka će biti savršen dodatak svakoj zobenoj kaši, odlično ide i u granolu s grčkim jogurtom i voćem, ali ne zaboravite ga ni uz palačinke.

Mnogi pak ovaj namaz jedu na žlicu, a ako ste i vi u toj grupi, uživajte ali pametno jer jedna žlica namaza ima oko 90 kalorija. Dakle, ključ zdrave konzumacije je naravno u umjerenosti.

Moglo bi vas zanimati i: Pripremite doručak dan prije: Ukusne zobene pahuljice s breskvama

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStock

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!