Kako iskoristiti ostatke božićne hrane na najbolji način?

by Anđela Sabranović

Svi znamo koliko je izazovno pripremiti pravu količinu hrane za Božić. Iako svake godine obećamo kako ćemo ovaj put drugačije, završimo s jako puno ostataka koje jednostavno ne znamo kako iskoristiti.

Što kada bismo vam rekli kako ti ostaci mogu biti ukusniji nekoliko dana poslije nego na sami Božić? Vrlo vjerojatno nam ne biste povjerovali, ali kada bi u tu priču uključili Jamie Olivera, možda biste već bili malo manje skeptični.

Kako iskoristiti ostatke purice?

Ovo je problem s kojim se svi svake godine iznova susrećemo. Jamie ima odlično rješenje koje će dati potpuno novu dimenziju ostacima.

Sloppy Joe sendvič s puretinom

SASTOJCI
200 g ostataka od purice
200 ml umaka od pečenja purice
1 mrkva
1 jabuka
1/2 luka
2 svežnja svježe mente
2 kisela krastavca
1 čili papričica
4 okrugla peciva

BBQ umak
2 žlice kečapa
1 žlica senfa
pola čajne žlice Tabasco umaka
Malo Worcestershire umaka

PRIPREMA

  • Narežite i razdvojite ostatke purećeg mesa i stavite u malu tavu s malo vode i 4 žlice umaka. Zagrijte poklopljeno na najmanjoj vatri 10-tak minuta.
  • Ostatak umaka zagrijte u posebnoj posudi, tako da bude spreman za kasnije.
  • U međuvremenu sitno nasjeckajte mrkvu, jabuku popaprite, crveni luk sitno narežite, a listove mente ogulite i narežite. Sve to stavite u zdjelu s 1 žlicom tekućine iz staklenke kiselih krastavaca.
  • Krastavce sitno narežite, čili dodajte u zdjelu, dobro promiješajte i ostavite sa strane.
  • Pomiješajte sve sastojke za BBQ umak.
  • Tostirajte pecivo, a zatim rasporedite BBQ umak unutar njih. Stavite svoju puricu na pecivo, dodajte malo umaka te dodajte salatu.
  • Ostatak umaka poslužite sa strane.

Kako iskoristiti božićni panettone?

Kada vidite recept u nastavku, pomislit ćete kako ste panettone cijeli život podcjenjivali. Mnogi ga vole suhog uz kavu, ali mnogi se i žale kako je presuh te ne vide razlog zbog kojeg se kupuje svakog Božića. Sve koji razmišljaju na taj način oduševit će recept u nastavku.

Recept za Panettone sa sladoledom

SASTOJCI

1 kg sladoleda od vanilije
1 kg panettone
125 ml Vin Santo vina
3 žlice kvalitetnog džema od maline
100 g višanja iz kompota
75 ušećerenih naranči
1 klementina
50 g pistacija
300 g tamne čokolade
25 g neslanog maslaca

PRIPREMA

  • Izvadite sladoled iz zamrzivača kako bi mogao malo omekšati dok pripremate stvari.
  • Staklenu zdjelu kapaciteta 2 litre obložite s tri sloja prozirne folije.
  • Jako oštrim nožem izrežite četiri velika kruga debljine 2 cm s vašeg panettonea, a zatim ih prepolovite. Ostat će vam malo panettonea.
  • Rasporedite šest svojih panettone kriški u jednom sloju oko unutarnje strane zdjele, gurajući ih prema dolje ako se preklapaju. Dodajte malo Vin Santoa na panettone da se upije, a zatim stražnjom stranom žlice rasporedite džem po cijeloj površini.
  • Višnje ocijedite, a ušećerene naranče tanko narežite. Svježu koricu klementine sitno naribajte i ostavite sa strane, a zatim ogulite i sitno narežite klementinu na kockice.
  • U zdjelu ulijte pola od ukupne količine sladoleda i rasporedite ga u debelom sloju. Lagano dodajte pistacije, trešnje i ušećerene naranče, a zatim sloj klementina.
  • Dodajte drugi dio sladoleda. Rasporedite ga, radeći to brzo da se sladoled potpuno ne otopi. Preostale dvije kriške panettonea stavite na sladoled.
  • Prelijte ostatkom Vin Santoa, a zatim pokrijte posudu čvrsto prozirnom folijom. Pritisnite tanjur s gornje strane kako biste sve zbili, a zatim zamrznite preko noći ili dok ne bude potrebno.
  • Otprilike 20 minuta prije nego što ga poželite poslužiti, odmotajte svoju nevjerojatnu zimsku bombu, pažljivo je preokrenite u posudu za posluživanje, a zatim ostavite da se malo odmrzne (Jamie obično svoju bombu prebaci iz zamrzivača u hladnjak neposredno prije posluživanja).
  • Čokoladu usitnite, istopite na pari te prelijte svoj kuglof.

Kako iskoristiti ostatke kruha?

Jeste li znali da je upravo kruh jedna od namirnica koju najčešće bacamo? Iskoristite ga tako da ga narežete na kockice, osušite i koristite kao krutone za juhu. Možete ga pretvoriti i u krušne mrvice.

Kako iskoristiti ostatke voća?

Iako je zima, tijekom blagdana svi volimo imati dosta i svježeg voća. Ako ne stignete sve pojesti možete napraviti kompot, ali nama se posebno svidjela ideja koju smo vidjeli na blogu Jamie Olivera. On predlaže da voće narežemo na male komade i stavimo u zamrzivač. Tako ćemo duže vrijeme imati spremno voće za prvi jutarnji smoothie.

Kako iskoristiti francusku salatu?

Kada malo razmislite shvatit ćete kako je francuska salata savršena podloga za hladnu salatu s tjesteninom. Jednostavno joj dodajte malo kiselog vrhnja, začina i dodajte ohlađene makarone. Ručak spreman doslovno u svega 5 minuta!

Moglo bi vas zanimati: VELIKO DARIVANJE: Slowliving XMAS BOX

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: jamieoliver.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!