Ljubav prema sebi je i kada si pripremimo toplu šalice kakaa – evo kako napraviti vlastitu kakao ceremoniju

by Petra Šafranko

Kakao ceremonija je drevna praksa koja potiče iz Mesoamerike, a danas se sve više koristi kao alat za povezivanje sa sobom, za meditaciju i duhovni rast. Ova jednostavna, ali moćna ceremonija može donijeti unutarnji mir, kreativnost i emocionalnu ravnotežu. U nastavku saznajte kako možete napraviti kakao ceremoniju kod kuće, prigrliti ju kao trenutak koji odvajate samo za sebe, te koje su njene dobrobiti.

Oduvijek smo znali da se kakao svrstava u tzv. superfood namirnice i da je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv stresa te donosi opuštanje uz onaj feel good osjećaj. Nešto poput osjećaja čokolade koja, topeći se u ustima, oslobađa arome zadovoljstva i sreće. Kakao ceremonija potječe iz Meksika, s vremenom se ova praksa proširila i na Gvatemalu, Ekvador i Peru, a danas je postala učestali dio praksi duhovnog ili osobnog razvoja i na Zapadu. Posvetiti si vrijeme u ovom užurbanom tempu života može biti i jedan od činova posvećivanja ljubavi prema samima sebi. Ceremonija kakaovca ustvari i utječe na srčanu čakru, dopuštajući nam da se ponovno povežemo sa samim sobom.

Što je kakao ceremonija?

Kakao ceremonija nadahnuta je svojevrsnim zenom, baš poput čajnih ceremonija, i povezana sa spiritualnim aspektom (jer ne bi onda niti bila ceremonija). Ali, kakao ovdje ima istovremenu ulogu uzemljenja i uzdizanja te otvaranja srčane čakre kako bi se prihvatile namjere koje si kroz ceremoniju postavite, dok se dublje povezujete sa sobom i drugim polaznicima. Važno je naglasiti, da bi kakao ceremonija imala ljekovit i energetski učinak, važno je pristupiti joj otvorenog uma i s poštovanjem prema njenom kulturnom i povijesnom značenju.

Povijest kakao ceremonije

Povijest kakao ceremonije seže tisućama godina unazad u doba majanskih i astečkih tradicija u Srednjoj i Južnoj Americi. Iako se ne može sa sigurnošću reći da se današnje kakao ceremonije rade po ondašnjim, sigurno je da su namjera ceremonija i općenito dobrobiti kakaa ostale iste. Kakao se već tada smatrao svetom biljkom i koristio se na ceremonijalnim okupljanjima za stvaranje iscjeljenja, povezivanja i nadahnuća. Kakao je plod stabla Theobroma Cacao i u doslovnom prijevodu znači “hrana bogova”. Riječ kakao ustvari izvorno dolazi od majanskih riječi Ka’kau – što znači krv srca – i Chokola’j – piti čokoladu zajedno. Ova krvna veza dolazi iz uvjerenja da su bogovi Maja krvarili na zrna kakaovca.

Razlika ceremonijalnog i „običnog“ kakaa

Neobrađena najkvalitetnija i najčišća zrna kakaovca, najčešće s područja Srednje i Južne Amerike, koja se pripremaju i konzumiraju na određeni način u ceremonijalnom okruženju čine ceremonijalan kakao. Isključivo takav kakao zadržava izvorne hranjive tvari i potencijalne zdravstvene dobrobiti koji pridonose njegovom jedinstvenom okusu i učincima. Minimalna i jednostavna obrada uključuje fermentiranje i sušenje svježe ubranih zrna kakaovca te vrlo kratko prženje na nižim temperaturama i mljevenje u pastu ili oblikovanje u blokove dok se još kakao maslac nije odvojio od praha.

I upravo to čini razliku ceremonijalnog kakaa od običnog. U običnom kakao prahu odstranjene su masnoće, dok su pak za nastajanje čokolade potrebne dodatne obrade. Tako ceremonijalni kakao ima čisti oblik čokolade, bogatog je i gorkog (nezaslađenog) okusa, a napitak od ceremonijalnog kakaa gušće je konzistencije. Dok se priprema ceremonijalni kakao napitak, mljeveni kakaovac se najčešće miješa s običnom toplom vodom (iako može i s mlijekom) te mu se može dodati kakao maslac, prirodni zaslađivači poput agave ili meda, kao i začini poput cimeta, kajenskog papra, kardamoma, kurkume. I ne zaboravite, sama konzumacija ovog napitka treba svakako biti s namjerom i pažnjom.

Kako izgleda kakao ceremonija

Kakao ceremonija može trajati jedan do dva sata, a najbolje vrijeme za njegovu pripremu je između 10 sati prijepodne i 4 sata poslijepodne. Iako kakao sadrži zanemarivo malo kofeina, odnosno 0,2 % kofeina po težini zrna u usporedbi s kavom koja iznosi 1,01 -2,4 %, stimulans u kakaovcu je teobromin. Dok kofein djeluje na živčani sustav, teobromin djeluje na kardiovaskularni sustav – potiče bolji protok krvi, širi krvne žile, smanjuje krvni tlak i opušta mišiće. Teobromin navodno daje i nježnu energiju koja otvara srce.

S obzirom na to da kakao sadrži još niz feel good neurotransmitera, poput anandamida – takozvane ‘molekule blaženstva‘ (ananda na sanskrtu znači blaženstvo), serotonina – hormona sreće, dopamina – kemikalije za dobar osjećaj i feniletilamin (PEA) – regulator raspoloženja tzv. ljubavna droga koja pomaže kod uzbuđenja, budnosti i pažnje, nije stoga čudno kako ceremonija kakaovca potiče introspekciju, emocionalno iscjeljivanje te povezivanje sa samim sobom i drugima. Ceremonije s kakaovcem obično uključuju stvaranje svetog prostora, postavljanje namjera i konzumaciju kakaovca na obredni način.

Napravite sami svoju kakao ceremoniju kod kuće

Iako možda nemate ceremonijalni kakao, svoju kakao ceremoniju možete sami napraviti kod kuće koristeći kombinaciju običnog nezaslađenog kakao praha i tamne čokolade s visokim udjelom kakaovca. Sama namjera u toj ceremoniji je ustvari najbitnija.

1. Pripremite prostor

  • Odaberite mirno i ugodno mjesto bez ometanja.
  • Upalite svijeće, postavite kristale ili mirisne štapiće za dodatnu atmosferu.
  • Možete staviti umirujuću glazbu ili zvukove prirode.

2. Priprema kakaa

Sastojci:

  • 30-40 g sirovog kakao praha ili tamne čokolade visokog udjela kakaovca
  • 200 ml tople vode ili biljnog mlijeka
  • Prstohvat cimeta, čilija ili kardamoma (po želji)
  • Malo meda ili agavinog sirupa (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte vodu, ali nemojte je prokuhati (oko 70°C).
  2. Dodajte kakao/čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
  3. Dodajte začine i zaslađivač po želji.
  4. Promiješajte s ljubavlju i svjesnošću.

3. Postavljanje namjere

Prije nego što popijete kakao, zatvorite oči i postavite namjeru – bilo da želite pronaći unutarnji mir, otvoriti srce ili pronaći rješenje za neki problem.

4. Meditacija i refleksija

  • Pijuckajte kakao polako i svjesno.
  • Možete zatvoriti oči, meditirati, disati duboko ili pisati u dnevnik.
  • Dopustite emocijama da se pojave i budite prisutni u trenutku.

5. Zatvaranje ceremonije

Zahvalite kakau, sebi i prostoru na iskustvu. Možete završiti uz lagano istezanje, mantru ili ples.

Moglo bi vas zanimati i: Znate li što je cirkadijalni ritam? Donosimo tri načina kako ga popraviti

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!