Kiflice od pire krumpira odličan su način da se “riješite” viška pire krumpira od ručka i da se počastite njima za večeru ili pak dan kasnije. Iako blago sumnjamo da će išta ostati za idući dan, osim ako ste baš jako pretjerali u količini pire krumpira pa napravite dvostruku dozu.
Sastojci:
300 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 suhi kvasac (oko 7 g)
1 dl mlakog mlijeka
4 velike žlice ulja
200 g ohlađenog pire krumpira
sezam (po želji)
Dobro izmiješajte sve sastojke i mijesite tijesto oko dvije minute. Posudu s tijestom prekrijte prozirnom folijom i 30 minuta pustite da stoji na toplom da se tijesto diže.
Kad ga ponovo primite, tijesto će se lijepiti za prste, no to je normalno i nema potrebe da dodajete još brašna. Kratko ga promijesite. Pospite brašno na podlogu i razvaljajte. Razrežite ga na trokute i zarolajte u oblik kiflica. Premažite ih razmućenim jajetom.
Po želji kiflice posipajte sezamom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 45 minuta.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i neka se peku na toj temperaturi oko 12 minuta. Nakon što su već pečene premažite ih s malo ulja.
Odlična stvar kod ovih kiflica od pire krumpira je to što su i nakon 24 sata mekane.
A kad vam zatreba inspiracija za cijele jelovnike, pogledajte ideje nutricionistice Ivane Barišić.
Izvor: prema recepturi Sašine kuhinje
Foto: privatni album