Klice – proljetna superhrana i generatori vitalne energije

by Petra Šafranko

Proljeće je vrijeme buđenja prirode, a upravo su klice simbol novog života i vitalnosti. Kako se priroda obnavlja, tako i naše tijelo traži laganiju, svježu i hranjivu hranu. Klice su pritom savršen izbor jer obiluju energijom i nutrijentima koji nam pomažu da se osjećamo snažno i zdravo.

Zašto su klice toliko moćne?

Dok svježe povrće gubi hranjive tvari od trenutka berbe do tanjura, klice su prava energetska bomba. One sadrže više vitamina, minerala, vlakana i bjelančevina od sjemenki iz kojih potječu te imaju snažnu vitalnu energiju. Iako su bogate nutrijentima, niskokalorične su i lako probavljive. Tijelo ih apsorbira bolje od vitaminskih dodataka, a koriste se i u medicinske svrhe za jačanje imuniteta i borbu protiv određenih bolesti poput dijabetesa i srčanih problema.

Kada sjeme proklija, njegova nutritivna vrijednost višestruko raste. Klice obiluju vitaminima A, B, C, D, E i K, mineralima poput magnezija, željeza, cinka i kalcija te vlaknima i proteinima. Posebno su bogate vitaminom C, što ih čini idealnom proljetnom hranom za jačanje imuniteta i vraćanje energije nakon zimskih mjeseci.

Vrste klica i njihova svojstva

Klice se mogu podijeliti u nekoliko skupina:

  • Mahunarke: grah, leća, slanutak, soja – bogate su proteinima i vlaknima, odlične za probavu i stabilizaciju šećera u krvi.
  • Žitarice: pšenica, raž, zob – jačaju organizam, potiču metabolizam i čuvaju zdravlje srca.
  • Povrće: brokula, rotkvica, potočarka – sadrže antioksidanse, jačaju imunitet i potiču cirkulaciju.
  • Orašasti plodovi: bademi, sezam, bundeva – bogate zdravim mastima, odlične za energiju i obnovu organizma.

Kako uzgojiti klice 

Uzgoj klica je jednostavan i ne zahtijeva posebnu opremu. Potrebni su staklenka, gaza i voda te sjemenke za izradu klica.

Postupak:

  1. Isperite i namačite sjemenke u vodi nekoliko sati (ovisno o vrsti).
  2. Ocijedite ih, stavite u staklenku prekrivenu gazom i učvrstite gumicom.
  3. Staklenku nagnite kako bi višak vode iscijedio, ali da ostane vlaga.
  4. Klice ispirite 2-3 puta dnevno i držite na tamnom mjestu.
  5. Nakon 3-6 dana, ovisno o vrsti, klice su spremne za konzumaciju.

Ako se pojavi plijesan, bacite klice i pokušajte ponovno. Optimalna temperatura za uzgoj je 19-21°C.

Ako nema vremena za izradu klica kod kuće, evo gdje nabaviti svježe gotove klice

Ako nemate vremena za uzgoj kod kuće, klice možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, većim supermarketima ili na placu. Dostupne su svježe i pakirane, a možete ih pronaći i u bio dućanima koji prodaju organsku hranu. Neke od tih trgovina su Bio&Bio, Interspar, Konzum, Kaufland…

Primjena klica u prehrani

Klice su najsvježija hrana te idealne za konzumaciju kao sirove. Termička obrada smanjuje njihovu nutritivnu vrijednost, osobito vitamin C. Koristite ih u salatama, sendvičima, juhama, varivima ili kao dodatak tijestu za kruh i peciva.

Izdvajamo nekoliko jednostavnih klica za uzgoj

  • Pšenične klice – bogate vitaminima B i E, jačaju metabolizam i pomažu pri opuštanju.
  • Ražene klice – sadrže željezo i fosfor, idealne za jačanje kostiju i zubi.
  • Sojine klice – izvor biljnih estrogena, korisne za zdravlje srca i hormonalnu ravnotežu.
  • Klice brokule – sadrže antioksidanse, pomažu kod prevencije bolesti.
  • Klice sezama – bogate magnezijem i lecitinom, štite živčani sustav i smanjuju stres.

Konzumacijom klica unosimo visoko vrijedne hranjive tvari u najprirodnijem obliku, čime poboljšavamo zdravlje i vitalnost, savršeno se usklađujući s proljetnim preporodom organizma.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto jesti lokalno i sezonski.

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!