Jabuke i bademi – zvuči dobro, zar ne? Jabuke u kolačima uvijek dobro zvuče. Kolačići od jabuka i badema zadovoljavaju mnoge parametre na koje volimo računati – jednostavni su, ukusni, a brzo se pripremaju. Dovoljno za tjednu, popodnevnu slasticu!
Mary Berry je, inače, poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Napisala je preko 80 kulinarskih knjiga, a mnogima je kod nas poznata kao voditeljica kulinarskog showa „Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar“.
No, od kraja travnja možete ju gledati na kanalu 24Kitchen u emisiji Recepti Mary Berry. Kolačići od jabuka i badema samo su slatka najava za ovu emisiju iskusne i cijenjene Mary Berry.
Kolačići od jabuka i badema
Za 6 kolačića, 45 minuta
Sastojci:
- 75 g otopljenog maslaca, odvojiti malo za namašćivanje
- 100 g samodizajućeg brašna, odvojiti malo za posipanje
- 100 g šećera
- 1 razmućeno jaje (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
- ½ žličice ekstrakta badema
- 60 g jabuka Bramley, oguljenih i tanko narezanih
- 15 g nasjeckanih badema
- crème fraîche, za posluživanje (po želji)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Namastite kalup maslacem, posipajte brašnom i stavite papir za pečenje.
- Izlijte otopljeni maslac u veliku zdjelu. Dodajte šećer, brašno, jaje i ekstrakt badema pa miješajte dok se smjesa ne sjedini.
- Dodajte po žlicu mješavine na svaku bazu i preko nje složite kriške jabuke. Zatim dodajte preostalu mješavinu na vrh te sve izravnajte žlicom.
- Po svakom kolačiću posipajte komadiće badema. Pecite u pećnici 25–30 minuta, ili dok ne narastu i postanu zlatno smeđe boje.
- Izvadite i ostavite da se hlade 10 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa. Poslužiti toplo uz žlicu crème fraîchea.
Moglo bi vas zanimati i: Čokoladni humus – neće vam pasti na pamet od čega je
Tekst i recept: Slowliving.hr, 24Kitchen
Foto: Love Productions 2014