1,6K
Službeno se nalazimo u srcu sezone bundeve! Znamo koliko je zdrava za nas pa je vjerujemo poput nas često jedete u različitim juhama i varivima. Ipak, jedno hedonistično jelo u kojem će vas potpuno osvojiti okus ove ljubimice jeseni je rižoto od bundeve s pancetom i parmezanom.
Ovo jelo je prepuno bogatih okusa i ne ostavlja mjesta za ravnodušnost jer je prepuno začina, a i kremasta tekstura će osvojiti čak i one koji možda inače ne uživaju u okusima bundeve.
Pa krenimo na naš recept!
Kremasti rižoto od bundeve s pancetom i parmezanom
Sastojci:
- 200 g pancete (narezane na kockice)
- 1 manja glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 l temeljca (od povrća ili piletine)
- 1 šalica pirea od bundeve
- 1 manji svežanj svježih grančica timijana
- malo soli
- svježe mljeveni crni papar
- 1 šalica Arborio riže
- ½ šalice bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica meda
- ¾ šalice svježe ribanog parmezana
Priprema:
- Pancetu lagano pržite na tavi dok ne postane hrskava. Izvadite je na ubrus.
- Na vruću masnoću od pancete dodajte luk narezan na kockice. Lagano pirjajte dok luk ne omekša.
- Zagrijte temeljac dok ne provrije.
- Pripremite pire od bundeve.
- Luku dodajte grančice timijana, prstohvat soli i nekoliko zrna svježe mljevenog crnog papra. Umiješajte rižu i ostavite da se tostira oko minutu.
- Dodajte bijelo vino. Drvenom kuhačom miješajte dok riža ne upije tekućinu. Počnite ulijevati zagrijani temeljac u lonac, jednu po jednu žlicu, miješajući nakon svakog dodavanja dok tekućina ne upije. Nastavite dok ne dodate svu tekućinu.
- Ovaj bi postupak trebao trajati otprilike 20-25 minuta.
- Uklonite grančice timijana. Umiješajte maslac, med i 1/2 šalice parmezana. Nakon što se maslac i sir rastope, odmah poslužite rižoto.
- Ukrasite hrskavom slaninom, preostalom 1/4 šalice parmezana i još crnog papra.
Moglo bi vas zanimati i: Sladoled od kestena je pravi jesenski desert
Tekst: Anđela Sabranović
Recept: theoriginaldish.com