U današnjem tempu života kuhanje nam je postalo kukanje, a konzumiranje hrane najčešće potreba da utažimo glad fizičku ili pak emocionalnu. Uz veliku dostupnost brzih rješenja poput (polu)pripremljene hrane ili dostava, pomalo smo se udaljili od hrane i zaboravili njezinu ulogu i važnost u našim životima.
Odnos prema hrani nije lako izgraditi u današnjem vremenu kada uz veliku ponudu svega što nam je dostupno naše sposobnosti za donijeti dobru odluku nerijetko zakažu pod utjecajem „dobre ponude“, akcije ili nekog drugog marketinškog alata.
Danas kada nam se stalno negdje žuri i kada vrijeme za obrok jedva utrpamo u dnevni raspored ili pak preskočimo, dajući prednost sastancima, trebali bismo pridati veću pažnju načinu na koji konzumiramo hranu. Kuhanje i jedenje ne bi nam smjeli biti obveza, „kukanje“ ili teret, već trenutak opuštanja, ugode i druženja.
Na mrežnoj stranici zagrebačkog Centra za kulturu prehrani vidjeli smo brojne zanimljive radionice, a jedna nam je zapela za oko jer nudi upravo odgovor na pitanje koje danas postaje sve zastupljenije, ali i rješenje za sve veći broj problema koji potječu iz narušenog, lošeg odnosa prema hrani…
Manjak vremena za pripremu hrane, previše informacija o hrani, pretjerivanje i neuredan odnos prema hrani, problem debljine i pretilosti…
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Stoga, ako je vaš odnos prema hrani sve samo ne uredan, slobodan i zdrav, donosimo vam detalje o radionici s koje ćete otići s puno znanja, vještina i minimalno jednom novom navikom koja se tiče odnosa prema hrani.
Na radionici koje će se održati 28.3.2023. „ Hrana i kuhanje – Usvoji željene navike kroz uživanje“ pod vodstvom doktorice psihologije, Anđele Jelić, koja se bavi psihologijom prehrane i svakodnevno pomaže pojedincima usvojiti zdrave navike i promijeniti odnos prema hrani, polaznici mogu naučiti kako kuhanje doživjeti na ugodniji način i kako konzumiranje hrane pretvoriti u zdravi užitak. Radionica će započeti s upoznavanjem u kuhinji i s pripremom određenih jela. Kroz radionicu će svaki polaznik biti vođen kako pažnju usmjeriti na ono što i kako radimo: uključit ćemo sve naše osjete putem kojih ćemo probuditi našu znatiželju o hrani, fokusirat ćemo misli na „ovdje i sada“, opustiti se i zabaviti.
Dokazano je kako svjesno kuhanje i svjesno jedenje pozitivno utječu na osjećaj zadovoljstva, pažnju te istovremeno smanjuju stres i anksioznost. Kuhanje kao aktivnost potiče osjećaj vlastite vrijednosti, potiče samopouzdanje i ugodne emocije.
Ne zaboravimo da su kuhanje i jedenje načini brige o sebi, a kada kuhamo i za naše prijatelje i obitelj tada kuhanje poprima onu posebnu notu, a to je ljubav i zajedništvo.
Više informacija o radionici i prijava saznajte ovdje.
Tekst: Slowliving.hr
Foto: Kultura prehrane