Kupili ste artičoke i ne znate kako ih pripremiti? Imamo odličan recept!

by Anđela Sabranović

Artičoka, namirnica koja je trenutačno u sezoni iznimno je bogata vitaminima C, K, B6 te magnezijem, kalijem, željezom i folnom kiselinom. Ovo je biljka koja je tipična za mediteransko podneblje i posjeduje razne dobrobiti za naše zdravlje.
Konzumiranje artičoke može pozitivno djelovati u borbi protiv hipertenzije zahvaljujući visokom udjelu kalija, utječe i na suzbijanje hiperkolesterolemije zahvaljujući prisutnosti vlakana, poboljšava rad jetre i probavnih procesa.

Iako se često svrstava u povrće, artičoka je pupoljak cvijeta. Artičoka čisti našu jetru od toksina te samim time doprinosi njezinoj obnovi. Osim jetre čisti i žuč, bubrege i slezenu o čemu svjedoči i istraživanje provedeno na univerzitetu u Sevilli pokazalo.

Na Instagram profilu nutricionistice Petre Sliško pronašli smo zanimljiv i jednostavan recept uz koji ćete artičoke iskoristiti na najbolji moguć način.

U nastavku vas očekuje recept.

RECEPT ZA ARTIČOKE S PALENTOM

Sastojci:

  • 4 artičoke
  • 1 glavica luka
  • 1 šalica boba
  • 1 šalica graška
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice kurkume
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • 3 žlice palente
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite narezani luk.
Dodajte bob i grašak i kratko ih pirjajte.
Svaku artičoku isperite i napunite nadjevom od sitno nasjeckanog peršina, parmezana i palente.
Artičoke potom stavite u lonac s bobom i graškom.
Sve zajedno začinite.
Dodajte malo vode i poklopite lonac.
Sve zajedno pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena.

Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Psihologinja Anđela Jelić o slow living filozofiji: “Usporiti, ne znači odustati”

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Recept: nutricionistica Petra Sliško

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!