Recept: Kvinoja salata nam je omiljeni ljetni ručak u dane kada nemamo puno vremena.

by Anđela Sabranović

Nedavno smo sasvim slučajno u našem uredništvu došli na temu jedne supernamirnice – kvinoje. Naime, tijekom ovih vrelih dana svi nastojimo pod svaku cijenu izbjeći duži boravak uz štednjak pa su nam salate najjednostavnija opcija, a uz to su zasitne, ukusne i ono najvažnije, nutritivno bogate. Mi smo do sada najčešće birale salate s dodatkom slanutka, ali ovo ljeto smo se zaljubile u kvinoja salatu koju pravimo iz dana u dan.

Tako smo došli na ideju da i s vama podijelimo recepte za dvije salate u kojima mi ovih dana toliko uživamo. Jedna verzija je s pečenim povrćem, dok je druga sa svježim. Prije nego se bacimo na naše recepte podsjetit ćemo vas zašto je uopće dobro uvrstiti kvinoju u svoj jelovnik.

Zašto je kvinoja supernamirnica?

Kvinoja ima više bjelančevina i željeza od riže, a njezina visoka razina bjelančevina ubraja se i u prikladni izvor svih esencijalnih aminokiselina.  Zbog toga što sadrži aminokiselinu lizin, koja inače nije uobičajena za žitarice, sudjeluje i u regeneraciji tkiva. Osim minerala mangana i bakra, kvinoja sadrži i visoku razinu vitamina E koji je zaslužan za njezina antioksidativna svojstva. Osim vitaminom E, kvinoja je bogata i riboflavinom, odnosno vitaminom B2 koji se pokazao odličnim saveznikom protiv migrene, a njegov manjak može dovesti do anemije. Kvinoja sadrži i ostale vitamine B skupine te je dobar izvor magnezija, cinka, kalija i fosfora. Preporučuje se osobama koje imaju problema s probavom jer sadrži netopljiva vlakna koja pospješuju procese u crijevima i štite od bolesti debelog crijeva. 

Kvinoja salata sa svježim povrćem

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 1 veća rajčica ili više cherry rajčica
  • 1 svježi krastavac
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 100 g baby špinata
  • 2 avokada
  • 100 g feta sira

Dresing:

  • 4 čajne žlice octa
  • 2 čajne žlice Dijon senfa
  • 1 čajna žlica talijanske mješavine začina
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica meda
  • 1 limun
  • sol i papar

Priprema:

1. Pripremite kvinoju prema uputstvu
2. Pomiješajte sve sastojke za dresing i stavite u hladnjak dok pripremite povrće
3. Povrće narežite i složite tako da najprije stavite špinat, zatim kvinoju te preostalo povrće.
4. Na kraju dodajte dresing i uživajte u svojoj salati.

Moglo bi vas zanimati i: Isprobajte ovaj jednostavan domaći veganski sladoled

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!