Nedavno smo sasvim slučajno u našem uredništvu došli na temu jedne supernamirnice – kvinoje. Naime, tijekom ovih vrelih dana svi nastojimo pod svaku cijenu izbjeći duži boravak uz štednjak pa su nam salate najjednostavnija opcija, a uz to su zasitne, ukusne i ono najvažnije, nutritivno bogate. Mi smo do sada najčešće birale salate s dodatkom slanutka, ali ovo ljeto smo se zaljubile u kvinoja salatu koju pravimo iz dana u dan.
Tako smo došli na ideju da i s vama podijelimo recepte za dvije salate u kojima mi ovih dana toliko uživamo. Jedna verzija je s pečenim povrćem, dok je druga sa svježim. Prije nego se bacimo na naše recepte podsjetit ćemo vas zašto je uopće dobro uvrstiti kvinoju u svoj jelovnik.
Zašto je kvinoja supernamirnica?
Kvinoja ima više bjelančevina i željeza od riže, a njezina visoka razina bjelančevina ubraja se i u prikladni izvor svih esencijalnih aminokiselina. Zbog toga što sadrži aminokiselinu lizin, koja inače nije uobičajena za žitarice, sudjeluje i u regeneraciji tkiva. Osim minerala mangana i bakra, kvinoja sadrži i visoku razinu vitamina E koji je zaslužan za njezina antioksidativna svojstva. Osim vitaminom E, kvinoja je bogata i riboflavinom, odnosno vitaminom B2 koji se pokazao odličnim saveznikom protiv migrene, a njegov manjak može dovesti do anemije. Kvinoja sadrži i ostale vitamine B skupine te je dobar izvor magnezija, cinka, kalija i fosfora. Preporučuje se osobama koje imaju problema s probavom jer sadrži netopljiva vlakna koja pospješuju procese u crijevima i štite od bolesti debelog crijeva.
Kvinoja salata sa svježim povrćem
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 1 veća rajčica ili više cherry rajčica
- 1 svježi krastavac
- 1/2 ljubičastog luka
- 100 g baby špinata
- 2 avokada
- 100 g feta sira
Dresing:
- 4 čajne žlice octa
- 2 čajne žlice Dijon senfa
- 1 čajna žlica talijanske mješavine začina
- 1 režanj češnjaka
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žlica meda
- 1 limun
- sol i papar
Priprema:
1. Pripremite kvinoju prema uputstvu
2. Pomiješajte sve sastojke za dresing i stavite u hladnjak dok pripremite povrće
3. Povrće narežite i složite tako da najprije stavite špinat, zatim kvinoju te preostalo povrće.
4. Na kraju dodajte dresing i uživajte u svojoj salati.
Moglo bi vas zanimati i: Isprobajte ovaj jednostavan domaći veganski sladoled
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pexels, Canva