Iako kesteni nagovješćuju jesen i sve njegove radosti i plodove, mi se približavamo zimskom periodu godine i donosimo vam slasticu koja se ne propušta niti u jesensko-zimskoj, niti u blagdanskoj verziji! Jer s kestenima nikad nema kraja mogućnostima i kombinacijama. Pa tako ovaj desert u kojem se kesteni i lješnjaci javno vole možete poslužiti u desertnoj čaši ili ga jednostavno pretvorite u svečanu tortu.
Činilo se stoga i prikladnim da ovim desertom ujedno otvorimo ciklus jesensko-zimskih-blagdanskih jela koje su pripremali razni gastro blogeri u suradnji s Annapurna brendom.
Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.
Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica (koriste isključivo ekološku soju) održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.
Kako se Anđela pomirila s jeseni? Pomoću kestena!
Prvoj gastro blogerici u spomenutoj suradnji, Anđeli Ivčević s IG profila @lil_kitchen puno su draži dugi topli dani od mraka i hladnoće koji nastupaju u jesen i zimu, ali kako sama kaže, ako je to cijena da na svijetu postoje kesteni, onda voli i ovaj period godine. Obožava ih, i u ovom periodu gušta u njima na razne slatke i slane načine. „Ovog puta završili su u desertu u čaši radnog naziva kesten pire 2.0 i to u društvu @annapurna.hr maslaca od lješnjaka koji zaslužuje posebnu sagu koliko je dobar i kako se lijepo uklopio i zapravo produbio okus kestena.“ – navodi Anđela.
Vrlo jednostavan recept za kesten & lješnjak desert u čaši
Sastojci – za 5 do 6 porcija:
- 100 izmrvljenih keksa po želji
- 300 g nezaslađenog kesten pirea
- 300 g dobro ohlađene kokos kreme za šlag
- 100 g Annapurna maslaca od lješnjaka
- 100 g šećera u prahu (ili drugog zaslađivača po želji)
- Ekstrakt vanilije ili malo ruma po želji
Priprema:
U posudu stavite kesten pire, maslac od lješnjaka, šećer u prahu i arome po želji pa ih dobro izradite da se sjedine u jednu smjesu.
Odvojeno istucite kokos kremu u šlag pa odvojite par žica sa strane, a većinu dodajte smjesi od kestena i sve špatulom sjedinite u jednu kremu.
Na dno svake čašice stavite par žlica izmrvljenih keksa, na njih rasporedite kremu i desert dovršite s malo šlaga i dekoracijom po želji.
Desert se može jesti odmah, ali idealno bi bilo da ga pustite da se ohladi sat-dva prije posluživanja.
Kesten i lješnjak u blagdanskoj verziji svečane torte
Ovaj desert vrlo jednostavno možete pretvoriti i u tortu pa poslužiti za neku priliku, idealno i sada za nadolazeće blagdane.
Izmrvljenim keksima samo dodajte malo masnoće poput kokosovog maslaca, utisnite ih u kalup, prekrijte kremom i ostavite malo dulje na hlađenju, idealno preko noći.
U desertu možete kombinirati i druge Annapurnine maslace od orašastih plodova, a cijelu ponudu provjerite na Annapurna web stranici.
Moglo bi vas zanimati i: Hara Hachi Bu: Japanski recept za dug i zdrav život!
Tekst: PR
Foto: PR