Da ljetne temperature utječu na apetit nije neka novost, kao ni želja da manje vremena provodimo u kuhinji i grijemo se uz štednjake ili pećnice. No, to nije opravdanje da jedemo gotovu hranu ili da odustanemo od pripreme obroka koji će nas nahraniti i dati nam potrebno zadovoljstvo kako na energetskoj razini tako i na onoj hedonističkoj. Salata s rižom i dinjom je tako privukla našu pozornost jer je odličan izbor za vruće dane.
Salata s rižom
Potrebni sastojci za dvije porcije:
- 200 g riže
- 300 g dinje
- 125 g tofua s biljnim začinima (može i Mozzarella)
- 3 žlice crnih maslina
- 4 lista zelene salate ili rikule
- 3 grančice metvice
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- limun
- sol
- papar
Priprema:
1. Za početak skuhajte rižu al dente u kipućoj slanoj vodi.
2. Za to vrijeme dinju narežite na kockice, masline na sitno, listove salate na trakice, tofu na kockice.
3. Potom sve sastojke zajedno stavite u zdjelu, začiniti uljem, soli, koricom limuna i s malo soka od limuna te dodajte mentu i promiješajte.
4. Skuhanu rižu ocijedite, isperite je nekoliko sekundi pod hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja i dobro ocijedite. 5. Dodajte rižu u zdjelu ostalim već pripremljenim sastojcima i vaš obrok je spreman. Salatu možete ukrasiti s koricom ili fetama limuna i svježe ljevenim crnim paprom.
Na kraju, ostaje vam samo da prije prvog zalogaja svjesno pristupite svom obroku, obratite pozornost na boje i oblike, potom na miris, okus i teksturu pojedinih namirnica.
Ne zaboravite uživati i u trenutku jela otpustiti sve one misli koje vas opterećuju, kao i distrakcije iz okoline.
Dopustite si uživati svojih 20 minuta jedenja kao pauzu na kojoj ćete napuniti baterije do zadovoljstva i potom nastaviti sa svojim poslom ili obvezama.
Moglo bi vas zanimati i: Čokoladni chia puding je naš omiljeni ljetni doručak ili međuobrok
Tekst: uvod – dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Foto: Pexels