Jednostavno i osvježavajuće. To su dva uvjeta za pripremu jela za vrijeme ljetnih sparina. U nastavku donosimo ideje za ljetne zalogaje koji se jednostavno pripremaju.
Kolačići od jabuka
Sastojci:
- 1 jabuka
- ¼ šalice maslaca od kikirikija
- ¼ šalice narezanih badema
- ¼ šalice nasjeckanih oraha
- ¼ šalice isjeckanog kokosa
- ¼ šalice komadića čokolade.
Priprema:
Narežite jabuku na kolutiće i uklonite jezgru. Jednu stranu premažite maslacem od kikirikija te na vrh stavite bademe, orahe, kokos i komadiće čokolade.
Smoothie od manga, borovnice i breskve
Sastojci (za tri osobe):
- 1 oguljen i narezan mango
- 1 ½ šalica borovnica
- 1 svježa narezana breskva
- 1 šalica špinata
- 2 žlice meda (po želji)
- ¼ šalice jogurta od vanilije
- ¾ šalice bademovog mlijeka.
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. U slučaju da je smoothie jako gust dodajte još malo mlijeka.
Salata od manga
Sastojci (za četiri osobe):
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- 2 žlice soka limete
- ½ žličice chillija u prahu
- ½ žličice papra
- ½ žličice crvene paprike
- prstohvat soli
- 3 nasjeckana manga
- ½ mljevenog crvenog luka
- 2 nasjeckana krastavca
- 2 nasjeckana avokada
- 3 narezana zelena luka.
Priprema:
Umutite maslinovo ulje, med, sok od limete, chilli u prahu, papar, crvenu papriku i sol. Dodajte mango, crveni luk, krastavac i avokado s dresingom. Odozgo stavite zeleni luk.
Salata od breskve i kvinoje
Sastojci (za četiri osobe):
- 1 šalica kvinoje
- 1 paprika izrezana na kockice
- 1 krastavac izrezan na kockice
- 15 grama kukuruza
- 15 grama crnog graha
- 3 breskve izrezane na kockice
- ¼ šalice soka od limete
- ¼ šalice octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- sol i papar po želji.
Priprema:
Kvinoju skuhati prema uputama na pakiranju te u skuhanu kvinoju dodati sve sastojke i dobro promiješati.
Salata od batata
Sastojci (za šest osoba):
- 4 batata oguljena i isječena na kockice
- 4 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice soli
- ¾ žličice papra
- 30 grama slanutka
- 15 grama crnoga graha
- ½ šalice crvenog luka narezanog na kockice
- ¼ šalice limunovog soka
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ¼ šalice nasjeckanog peršina
- ¼ žličice crvene paprike
- 3 žlice sjemenki sezama.
Priprema:
Zagrijte pećnicu. Prelijte batat s jednom žlicom maslinovog ulja i začinite s ¼ žličice soli i jednakom količinom papra. Složite na papir za pečenje i pecite 30 minuta. Pečeni batat pomiješajte sa slanutkom, crnim grahom, limunovim sokom, češnjakom u prahu, peršinom, ¼ žličice soli, ½ žličice papra, crvenom paprikom te sjemenkama sezama.
Izvor: https://rachelschultz.com/