S obiljem ljetnog voća i povrća na tanjuru možemo uživati u sočnom okusu kroz bogatstvo recepata za sirova jela, za početnike ili već dobre znalce sirove prehrane. Ovo je ujedno prilika da uživamo i u svim dobrobitima koje voće i povrće daje, čak dvostruko većim ako se ono jede s korom.
Ljeto je prilika da više uživamo u povrtnim ili voćnim salatama, smoothiejima, smoothie zdjelama, jelima poput sirovih špageta od tikvica i mrkve sa sirovim umakom od oraščića, Gazpacho hladne juhe od rajčica i povrća ili Guacamole namaza. Sva ova jela su bogata nutrijentima, brzo gotova, priprema ne zahtijeva puno zaprljanog suđa i možda najbitnije, ne zahtijeva paljenje pećnice ili štednjaka.
Koliko zapravo vitamina, minerala i antioksidansa unosimo ako jedemo voće i povrće s korom?
Healthline navodi kako sirova jabuka s korom sadrži do 332 % više vitamina K, 142 % više vitamina A, 115 % više vitamina C, 20 % više kalcija i do 19 % više kalija od oguljene jabuke.
Napravite kremasti smoothie od jabuke, malo vode i prstohvat cimeta s malo naribanog đumbira, s korom naravno, i dobili ste kremasti napitak za osvježenje organizma koji lako sjeda na želudac. Savršeno je za doručak ili popodnevno podizanje energije.
Voće koje je još dobro jesti s korom je kruška, kivi, banana, lubenica, mango, a od povrća su to šparoge, mrkva, krastavac, tikvica. No, možda je teško zamisliti kako žvačete koru od kivija, međutim na Novom Zelandu to rade. Možete ostrugati dlačice ako vam se ne sviđaju. Ako pojedete kožu, dobit ćete antioksidanse, flavonoide i vitamin C. Zapravo, koža ima više hranjivih tvari nego samo plod.
Također, mnogi stanovnici Engleske i Indije jedu banane sa korom, a njena kora je ustvari bogata serotoninom, te sadrži aminokiselinu triptofan. Budući da je kora žilava i gorka, možete ju prokuhati nekoliko minuta, pa zapeći u pećnici da se osuši za čaj ili smoothie. Također se unutarnji bijeli dio kore može koristiti za njegu zubi budući da sadrži kalcij, kalij i vitamin D.
Kora lubenice sadrži aminokiselinu citrulin. Može vam pomoći da se riješite dušika u krvi i također može pomoći u ublažavanju bolova ako imate bolove u mišićima. Zapravo, kora ima više citrulina nego sočno meso. Ako ne volite jesti sirovu koru, postoje drugi načini da je pripremite i pojedete. Možete ju ukiseliti, iscijediti ili pržiti kao povrće. Kora svježe mrkve čini samo 11 % njezine težine, ali sadrži 54 % fenolnih kiselina koje djeluju kao antioksidansi, pokazalo je istraživanje. Karotenoidi, vitamin K, niacin i vitamin C također su više koncentrirani u kori nego u unutrašnjosti mrkve. Ne može se svo povrće jesti sirovo, ali se može jesti kuhano s korom, kao na primjer krumpir ili patlidžan. Kuhani krumpir s ljuskom može sadržavati do 175 % više vitamina C, 115 % više kalija, 111 % više folata i 110 % više magnezija i fosfora od oguljenog krumpira.
Kako biti siguran da s korom ne unosite i pesticide?
Iako su neki štetni pesticidi zabranjeni i danas se više potencira organski uzgoj voća i povrća, ne možemo biti sto posto sigurni je li neko voće i povrće tretirano tvarima za suzbijanje nametnika. Ali postoji rješenje i za ovo. Jedan način je da kupljene namirnice potopimo u posudi s vodom u koju smo dodali žličicu soli i pustimo da odstoji oko 30 minuta te ih zatim samo isperemo pod mlazom vode. Drugi način je da umjesto soli, u vodu stavimo žličicu soda bikarbone kako ona uklanja 66,7 do 98,9 % pesticida. Zeolit je također poznati adsorbent za uklanjanje teških metala i pesticida.
Odlučite li se ipak odstraniti koru, evo na koje ju još načine možete ponovno upotrijebiti
Kore od povrća mogu se lako iskoristiti za pripremu juha ili kao temeljac. Od kora se također može napraviti povrtni čips, a u ovom slučaju ih je najbolje koristiti vrlo svježe. Koru od limuna ili naranče najbolje je jesti naribanu uz jelo jer obogaćuje aromu, a arancini su na primjer slatki specijalitet koji se radi u obliku kandirane narančine kore.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Pexels