Dolazak toplih dana znači i da nam se lubenica vratila na dnevni meni. Lubenica je jedan od naših omiljenih načina osvježenja, a donosi i brojne benefite za naš organizam. Osim što hidratizira naše tijelo i prirodni je diuretik, ona smanjuje upale i popravlja raspoloženje! Volimo ju jesti kod kuće, na plaži, ali i u raznim salatama koje nas samo jednim zalogajem vode na tropsko gastro putovanje.
Ako imate lubenicu doma i razmišljate kako ju kreativno pripremiti, imamo 3 ukusna prijedloga za vas! Ova jela mogu vam poslužiti kao salata, večera ili osvježenje na kraju dana. Ako vas zanima više o lubenici kliknite ovdje.
Salata s lubenicom, mentom i feta sirom
Lubenicu narežite na kockice i dodajte na tanjur uz feta sir narezan na kockice. Za pola lubenice će vam trebati oko 250 grama sira. Dodaje i nekoliko crnih maslina i začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, krupnom soli i obogatite salatu s par listića svježe mente.
Salata s lubenicom, rikolom i krastavcem
Na tanjur posložite očišćenu rikolu. Dodajte 200 grama usitnjene lubenice bez sjemenki i 100 grama krastavaca koje ste narezali na sitne kockice. Zatim po vrhu dodajte 50 grama narezanog feta sira, malo svježe iscijeđenog soka od limuna, par žlica maslinovog ulja i malo svježeg papra po ukusu. Promiješajte i dobar tek!
Sladoled od lubenice
Sastojci:
4 šalice lubenice izrezane na kockice, bez sjemenki
4 žličice meda
1 šalica grčkog jogurta
1 žličica limunovog soka
Priprema:
Lubenicu stavite u blender i miješajte dok ne dobijete teksturu pirea. Zatim smjesu prebacite u veliku zdjelu te dodajte med, jogurt i limun. Smjesu kroz cjedilo uspite u kalupe za sladoled. Držati u zamrzivaču najmanje sat vremena prije konzumacije.
Tekst: V.P.
Foto: Canva, Pinterest