Maja Puškarić: Zdrava i kuhana hrana za svaki dan

by Anđela Sabranović

Otkada smo dobili djecu, svakodnevno se trudimo jesti kuhane obroke. Moja baka je bila zagovornik domaćih, kuhanih obroka na žlicu i nije bilo dana da nismo pojeli nešto iz njenog lonca. Ta navika mi se baš urezala u sjećanje i odlučila sam isto prakticirati i u našoj obitelji.

Maja uživa u pripremi jela za svoju obitelj

U početku sam zaista sate provodila u kuhinji. Ponekad i četiri sata dnevno, a sve kako bih obitelji osigurala kvalitetnu i zdravu hranu. Sjećam se tih dječjih rođendana na kojima je apsolutno sva hrana bila pripremljena u našoj kuhinji, od domaćih pizza do torti i grickalica. Uz dječji smijeh i veselje, sjećam se i iscrpljenosti na kraju dana jer sam doslovno pola dana prestajala u kuhinji.

S vremenom sam se naučila bolje organizirati i ne provoditi svaki dan sate i sate za štednjakom. Nadam se da će vam ovih nekoliko iskušanih savjeta pomoći da jedete zdravije i ne padate s nogu od umora na kraju dana.

Planirajte obroke unaprijed

Petak poslijepodne, kada se svi vrate iz škole i s posla, a prije nego uplovimo i službeno u vikend, sjednemo za stol i napravimo prijedlog menija za sljedeći tjedan. Da se razumijemo, to je u idealnim slučajevima kada se petak ne pretvori u jedan ludi ponedjeljak, u kojem ništa ne ide po planu niti na vrijeme.

Dakle, napravimo popis jela koje bismo voljeli jesti, od doručka do večere, zajedno s užinama, za svaki dan. Odmah provjerimo što od namirnica imamo, a što trebamo kupiti. Kupovinu obavimo uglavnom u subotu ujutro i to za cijeli tjedan.

S obzirom da svako jutro pripremam djeci užine za školu, važno mi je unaprijed pripremiti što će svaki dan nositi. Od mini-jogurtića, voća, grickalica, sendviča, trotilja, do tu i tamo pokojeg slatkiša.

Tjedna kupovina ima više prednosti, a moje omiljene su:

  • Ušteda vremena
  • Sve namirnice pri ruci za cijeli tjedan
  • Nema razmišljanja tijekom tjedna o mogućim jelima i menijima
  • Točno svatko od ukućana zna kada je koje jelo na meniju
  • Ponekad klinci preuzmu pripremu nekih obroka, kao na primjer muffina, palačinki ili tjestenine

Skuhajte veće količine i zamrznite

Bilo mi je pravo otkriće kada sam vidjela u jednoj emisiji Jamiea Olivera da on priprema veće količine npr. Bolognese umaka i onda ga pripremljenog zamrzne te ima spremnog za bilo kakav obrok koji zahtijeva taj umak.

Pronašla sam u trgovinama jeftine kutije baš za zamrzavanje hrane u raznim veličinama i u njih stavljam ohlađene obroke te ih spremam u zamrzivač. Na svaku posudu napišem naziv jela te datum kada je zamrznuto i to s bočne strane, kako bi mi sve bilo pregledno u zamrzivaču.

Jela koja možete zamrznuti:

  • Grah varivo
  • Gulaš
  • Umak Bolognese
  • Umak s mljevenim mesom za tortilje
  • Chilli con carne
  • Sarmu
  • Ćufte
  • Razna variva
  • Razne bistre juhe
  • Lasagne
  • Pastirska pita

Meni se pokazalo iznimno korisnim investirati koji sat više u pripremanje većih količina hrane, kako bih se poslije rasteretila svakodnevnog kuhanja, a opet, svaki dan bismo imali domaći obrok. Na primjer, kada kuhate grah, skuhajte dvostruku ili trostruku količinu i zamrznite ga.

Ukoliko ne dolaze svi članovi obitelji kući u isto vrijeme te jedu „na rate“, ova metoda je super-korisna! Većinu obroka spremam u male posude, za 1-2 osobe, tako da članovi obitelji koji dođu prije kući, mogu jednostavno podgrijati malu količinu hrane samo za sebe.

Hrana za hitne slučajeve

Ukoliko ipak ne pođe sve po planu (što se zna dogoditi češće nego što bih ja to htjela), uvijek imam pri ruci neke namirnice koje mogu brzinski pripremiti i ugrijati „gladuše“ nakon duge šetnje po vjetrovitom Beču.

Ovo je moja lista namirnica za takve slučajeve:

  • Riža (za brzinski rižoto)
  • Tjestenina (za brzu Carbonaru ili Napolitanu ili samo jednostavni umak s maslinovim uljem ili pestom)
  • Umak od rajčice – domaća pasirana rajčica ili šalša (za tjesteninu ili gustu juhu od rajčice)
  • Vrhnje za kuhanje (za bilo kakav umak za tjesteninu ili njoke)
  • Jaja (na sto načina)
  • Svježi kupus (za krpice, dinstano s piletinom ili samo)
  • Domaća kuhana cikla u staklenci (odlična i zdrava salata ako slučajno ostanemo bez svježe salate)
  • Tortilje (možete ih napuniti ostacima ručka, pečenim jajima, šunkom i sirom, salatom i povrćem)

Znam, nije baš sve zdravo, ali je brzo, svježe pripremljeno i sigurno 100 puta bolje od fast fooda.

Rijetko se dogodi dan da naša peteročlana obitelj ne pojede skuhan obrok. Iako najviše volim svježe pripremljenu hranu, priprema i planiranje unaprijed su se pokazali kao sjajni saveznici u zdravijoj prehrani za cijelu obitelj.

Moglo bi vas zanimati: Biti prisutan – najveće bogatstvo današnjice

Tekst: Maja Puškarić, serijska poduzetnica i majka

Foto: privatna arhiva, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!