Marija Mazalin poznato je ime na Instagramu i TikToku, a to dokazuje i broj followera koji se zajedno na obje mreže penje preko 700 000! Budući da je jedna od rijetkih iz Hrvatske s toliko pratitelja na društvenim mrežama, kontaktirali smo je kako bismo saznali više o njenoj osobnosti i životu iza kulise sačinjene od fotografija i videa hrane koju priprema. Zanimalo nas je kako izgleda život popularnog food influencera, kako je to do priče uopće došlo i otkuda crpi inspiraciju za sve svoje recepte, a upitali smo je i što misli o slow načinu života.
Za sebe kaže kako je poslovno, food blogerica, a privatno, obična cura iz kvarta. Marija ističe kako joj je granica između privatnog i poslovnog često izmiješana jer u istom prostoru živi, kuha, snima i gleda Netflix dok se nešto peče.
Pročitajte cijeli intervju u nastavku, inspirirajte se dobrom energijom i odličnim idejama za spremanje ukusnih jela.
Kako je nastala Vaša ljubav prema kuhanju i Vaša današnja profesionalna priča?
2022. sam dio svog života koji se odnosio na svakodnevno kuhanje počela objavljivati na svom Instagramu i Tik Toku. To je još uvijek bilo vrijeme pandemije u kojem sam izgubila posao i posvetila se kuhinji više nego što bih inače ikad mogla, i to mi je postao novi happy place. Ljubav prema kuhinji sam imala oduvijek jer mi se usađena od malih nogu preko bake. Profesionalno sam već imala iskustva u snimanju i editiranju, kao i u društvenim mrežama, tako da mi je bilo prirodno i lako početi objavljivati video recepte. Uz poguranac najbližih sam samo počela snimati sve što sam nam doma pripremala. Ljudima se jako svidio moj jednostavni način kuhanja i u 3 mjeseca sam već imala 200 000 followera, a nakon dvije godine ovog posla, koje sam nedavno proslavila, brojim preko 700 000 followera na Instagramu i Tik Toku.
Kako izgleda Vaša svakodnevica? Kako je to biti food influencer s gotovo 700 000 pratitelja?
Moja svakodnevica je skroz lagana i opuštena. Život food bloggera nije naročito uzbudljiv. Uglavnom se svodi na to da sam stalno doma jer tu i kuham, i snimam, i editiram, i imam radnu sobu u kojoj odgovaram na mailove, pišem ponude, komuniciram s klijentima oko videa, obavljam administraciju, račune, smišljam i radim raspored videa itd.
S druge strane, ovdje provodim i većinu svog privatnog vremena, tako da bih rekla da ovaj posao nije za ljude koji ne znaju biti sami i mirni na istom mjestu. Naravno, s vremena na vrijeme, moj posao uključuje i odlaske na evente, putovanja i sastanke, ali to je zaista povremeno.
Što je sve potrebno napraviti da bi nastala jedna Vaša Instagram video objava?
Imati ideju za recept, isprobati recept i uvjeriti se da je dobar, pa krenuti snimati. Važno je i postaviti odgovarajuću rasvjetu, kameru, pripremiti sve što će se koristiti i onda snimati proces izrade jela. Treba paziti da se svaki korak jasno i vidljivo snimi, paziti na dinamiku, imati cijelo vrijeme u glavi kako će video na kraju izgledati, hvatati najbolje kadrove i na kraju fotkati jelo. Snimanje recepta traje barem duplo duže nego što će trebati za kuhanje nekome tko će ga samo praviti. I nakon što se sve snimi, potrebno je sortirati i editirati materijale. Posao tu ne staje, video treba optimizirati za društvene mreže, objaviti i onda odgovarati na komentare i poruke, kojih u mom slučaju ima jako puno.
Koje Vam je najdraže jelo?
Jedno od rijetkih jela koje nikad nisam sama spremala, a to je dobar sushi.
Postoji li neko jelo koje nikada ne biste probali?
Ne pada mi na pamet. Imam jela prema kojima trenutno imam averziju, poput iznutrica koje su dio naše tradicionalne kuhinje, ili insekata i sličnih stvari koje su normalne vani, ali imam želju probati sve. Pitanje je vremena kada ću se ohrabriti i na to.
Jeste li gurman? Što za Vas predstavlja hrana? Užitak ili posao?
Jesam, veliki. Nema mi ništa draže nego isprobavati nova jela, odlaziti u restorane, osjetiti nove okuse i teksture, sljubljivati s pićem, uživati u toj atmosferi koja se stvori kada svi guštaju u svemu što je servirano. U mom slučaju, ljubav definitivno ide kroz želudac i ne postoji aktivnost ili provođenje slobodnog vremena koje bih radije birala nego guštanje u hrani. Još uvijek, srećom, na hranu gledam isključivo kao užitak, iako mi je i posao, i nadam se da će tako ostati. Ne znam što bi moglo nadomjestiti taj užitak da mi kojim slučajem dozlogrdi jer se pretvorio u posao.
Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja spravljate i dijelite sa svojom publikom?
Od doma, s interneta, i iz svoje mašte. Recepte od doma sam skoro sve već objavila, a sada se igram sa svojim verzijama istih, nadograđujem ih, mijenjam po svom ukusu i ispadne nešto novo i zanimljivo. Isto to radim i s raznim receptima s interneta. Moji explore pageovi su uglavnom zatrpani samo receptima, i to iz cijelog svijeta, tako da mi inspiracije nikad ne zafali. Samo prilagodim sastojcima i tehnikama koji se kod nas koriste.
Kako birate recepte koje ćete dijeliti?
Ne biram. Objavljujem više manje sve što kuham doma jer znam da će barem nekome dobro doći. To mi je bila taktika od početka i tako nastavljam. Po pregledima vidim što se ljudima više sviđa, ali kada i objavim nešto što nije toliko zanimljivo, i dalje ima ljudi koji će si to napraviti, guštati u jelu i biti sretni. Ne želim ništa nikome uskratiti jer ako si i ja sama to napravim i pojedem doma, zašto ne bih dala ideju i nekome drugome.
Na koje načine Vaši followeri utječu na Vaš rad i kreiranje sadržaja?
Followeri tj. ljudi koji mi gledaju, lajkaju, sejvaju i shareaju recepte, su mi prvenstveno omogućili da ovo pretvorim u posao. Osim toga, komentiraju recepte, daju feedback, ideje, konstruktivne kritike, pohvale itd. Ja čitam sve komentare i jako puno poruka, tako da sam u stalnoj komunikaciji s pratiteljima. Znam koji recepti su im ispali super, što bi voljeli promijeniti kod mene, koji content bi ih još više zanimao… Usmjeravaju me, ali i daju vjetar u leđa svakodnevnim pohvalama i lijepim riječima podrške.
Koji su najveći izazovi u Vašoj priči food influencinga?
Najveći izazov je onaj koji sam već spomenula, a to je što posao radim sama. Nemam kolege s kojima mogu brbljati, ići na pauze, ručak, piće nakon posla. Nemam niti taj odlazak na posao i kretanje među ljudima, javnom prijevozu, put kroz grad. Ne upoznajem puno novih ljudi i socijalizacija je vrlo ograničena. Barem je tako u mom slučaju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Živite li slow living u svojoj svakodnevici?
Slow living je oličenje moje svakodnevice zadnjih pet godina. Od kraja faksa sam radila poslove koji su me jako stresirali. Malo sam spavala, nezdravo jela i brzo sam shvatila koliko sam nesretna i koliko ništa nije vrijedno toga. Okrenula sam se sebi, poslovima koje volim, koji mi daju više slobodnog vremena i malo po malo počela kreirati vlastiti tempo. Tek u svom tempu sam mogla istinski uživati u životu i svjesno se posvećivati trenutku. Shvatila sam i koliko sam ja iznutra drukčija osoba i koliko sam dotad bila sve ono što su drugi htjeli od mene. Sada mi je fokus na tome da budem autentična, ugađam sebi prije svega i njegujem svoj mir, sreću i ljubav, na načine koji meni odgovaraju.
Razgovarala: Dalia Žmegač-Kunić
Foto: Privatna arhiva, Instagram