Budući da se nalazimo u mjesecu koji je posvećen muškom zdravlju, odlučili smo napraviti seriju intervjua iz kojih ćemo saznati kako o sebi i svom zdravlju brinu članovi žirija Master Chef-a, Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić.
Ovaj tjedan smo imali čast razgovarati s chefom Damirom Tomljanovićem i samo ćemo vam otkriti kako smo mu postavili nekoliko “škakljivih” i neobičnih pitanja. Uživajte u intervjuu koji slijedi.
Trenutno smo u mjesecu koji je globalno posvećen zdravlju muškaraca. Kako i koliko brinete o svom zdravlju, što za vas znači briga o sebi?
Moram priznati da redovito brinem o svom zdravlju. Svake godine radim sistematske preglede i mislim da je danas to praktično dio osobne higijene. Mislim da je briga o sebi imati svijest o svim zdravstvenim problemima koji nas u određenoj dobi mogu zadesiti, i prave informacije o mogućoj prevenciji istih.
Danas je vrlo važno biti osviješten po pitanju zdravlja. Uzročnici raznih bolesti vrebaju sa svih strana. Što za vas znači riječ prevencija?
Za mene je prevencija bolja šansa za borbu ukoliko dođe do najgorega.
Koji su po vama preduvjeti dugovječnosti o kojoj se sve više priča, a postoje i znanstveni dokazi da je moguće stvoriti preduvjete za istu?
Poštivati svoje tijelo, i znanost koja nam može puno pomoći u traženju odgovora na mnogobrojna pitanja iz svakodnevnog života.
Znamo kako je jako važno brinuti i o svom mentalnom zdravlju. Kako vi punite baterije i koliko imate vremena za sebe?
Nažalost imam jako malo vremena za sebe i to mi je najveći problem. Radi naravi mog posla jako je teško ući u neki svakodnevni ritam koji uvelike pomaže da se posložite na svim nivoima. Ali u tim rijetkim trenutcima, okružiti se s obitelji i prijateljima je najbolji lijek i najbrže puni baterije za nastaviti dalje.
Nažalost, kod nas je još uvijek odlazak kod psihologa tabu tema. Posjećujete li vi psihologa i što mislite je li nam svima potreban takav tip podrške u užurbanom svijetu u kojem živimo?
Mislim da je psiholog odličan izbor i sigurno nam može pomoći svima, posebno ukoliko nemate neku osobu u životu koja vam može dati dobar savjet. Ukoliko su problemi takve prirode da traže stručnu pomoć svakako podržavam da je svatko potraži, a i sam bih je potražio u tom slučaju. Trenutno sam zahvalan na pomoći prijatelja oko mene koji su mi uvijek pri ruci kada imam nekih pitanja na čiji odgovor možda nemam siguran odgovor.
Jako važan oblik brige o sebi je i tjelovježba. Stignete li redovito vježbati?
Ne. Moram priznati da sam nakon dugo godina ove godine počeo vježbati i bio redovit tri mjeseca. Mogu samo reći da su mi se gotovo svi parametri na sistematskom popravili i da sam se osjećao puno bolje. Nažalost posao i nedostatak slobodnog vremena me je zaustavio na tom putu. Ali svakako ću se vratiti vježbanju jer mislim da je za moje i fizičko i psihičko zdravlje izuzetno bitno da nastavim.
Imate li neke svoje jutarnje rituale bez kojih teško funkcionirate? Jeste li više jutarnji ili noćni tip?
Kava ujutro i uvijek sam više bio noćni tip. Mogu reći čak i profesionalna deformacija.
Koliko ste pouzdana osoba općenito u životu? Što bi drugi rekli o vama?
Odgovorio bih da to morate pitati druge. A na drugo pitanje također isti odgovor.
Vi ste “NO-SHAVE” tip tijekom cijele godine!? MOVEMBER – mjesec bez brijanja idealna je prilika odmoriti kožu lica svakog muškarca, ujedno i biti podrška podizanju svijesti o važnosti muškog zdravlja i preventivnih pregleda. Iako je koža lica kod muškaraca zahvalnija nego kod žena jer je masnija, deblja i otpornija, redovito brijanje oštećuje kožu, to znamo. Koliko vam je bitan izgled i koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi?
Dnevna njega mi je bitna u pogledu da uvijek nastojim imati visoke higijenske standarde, a i tip posla s kojim se bavim, gdje sam okružen s velikim brojem ljudi zahtjeva poštivanje nekih recimo poslovnih standarda i u higijeni i u izgledu.
Osmijeh je najjače oruđe svake osobe. Osim što mentalno utječe na samopouzdanje, pozitivnu ekspresiju prema drugima i vlastitu sreću i zadovoljstvo, bitno je da osmijeh bude zdrav i blistav. Veliki postotak populacije boji se zubara. Što je sa vama? Bojite li se zubara ekstremno, umjereno ili možda uživate u zvuku zubarske bušilice?
Nikada se nisam bojao zubara i redovito se udobno smjestim na zubarsku stolicu. 😊
Često ljudi pomalo idealiziraju zanimanje kuhara, a realno to je doista kako fizički tako i psihički zahtjevan posao. Koji su to izazovi s kojim ste se najčešće susretali u kuhinji tijekom svoje bogate karijere?
Iskreno mislim da ljudi zbilja previše idealiziraju i pomalo filmski romantično prikazuju kuharsku profesiju. Bilo je mnogo izazova u mojoj karijeri još će ih biti, ali uvijek su ljudi oni koji vam daju snagu i oduzimaju je.
Rad u prestižnim restoranima u kakvim ste radili tijekom dosadašnje karijere postavlja neke više standarde i pred vas određena veća očekivanja koja zasigurno rezultiraju stresom. Kako reagirate na stres i nosite se sa kriznim situacijama?
Sa stresom se morate naučiti nositi ukoliko želite raditi bilo koji posao. Nije on vezan uz neki određeni posao ili profesiju. Razina stresa raste s podizanjem standarda u svakoj profesiji. Mislim da sam racionalna osoba, ali koji put svi smo mi ljudi i emocije uzmu od nas i dobro i loše.
Budući da ste stalno u kuhinji, imate li sklonost varirati u tjelesnoj težini? U dosta intervjua bili ste iskreni i iznijeli sklonost prema junk food-u? Koliko puta tijekom godine kažete „dosta“ i odlučite se hraniti uravnoteženo i zdravo?
Dok sam bio aktivan chef i samo radio taj posao, imao sam velikih variranja u vlastitoj težini. Rekord mi je bio 2007. godine i to gubitak od 22 kg. I bio je posljedica novog posla, zdravstvenog stanja i okolnosti u privatnom životu. Da, volim junk food a nažalost je i najlakša opcija za brzo zadovoljiti glad nakon dugog dana bez hrane. Prije 5 godina odlučio sam proširiti svoje profesionalne okvire, otvorio svoju firmu, i moj proces mijenjanja životnih navika mogu reći da traje od tada.
Je li vam se ikada itko od kandidata iz Masterchefa suprotstavio, a da je produkcija to izrezala iz kadra?
Mislim da je suprotstavio – preteška kategorizacija, ali bilo je razilaženja u mišljenjima. Nikada se ne izrezuje ništa što ima vrijednost u priči koja se tog dana želi ispričati. Fokus u Masterchefu nije na nama, nego na kandidatima, i na njihovom putovanju u emisiji. Do sada nikada nije bilo takve namjere da se izostavi nešto bitno.
Je li vam teško uputiti kritiku ili ona olako izlazi iz vas jer smatrate da je ista u konačnici poticaj za napredak kandidata u Masterchefu?
Uvijek rečem što mislim. Bilo pravo ili krivo, i uvijek uvažavam jači argument u svakoj raspravi i prihvaćam ga bez obzira je li moj ili od druge strane. To je razumno i ispravno.
Osjećate li kada dođete kod nekoga u goste da su domaćini u stresu jer kuhaju za profesionalca?
Ne. Zahvalan sam što me je netko ugostio. A i nemam takvu energiju. Privatno sam veliki zafrkant. :)
Jeste li ikada bili u situaciji da odustanete od kuhanja? Da niste kuhar, čime bi se bavili?
Odgovor ovisi o tome koliko bi imao godina u vrijeme postavljanja pitanja. Što sam stariji odgovor je teži i kompleksniji. Ali uvijek ću biti kuhar.
Spomenuli smo već oscilacije u kilaži tijekom godine. Imate li ikakvih tegoba nakon isprobavanja tolikih različitih jela tijekom Masterchefa?
Imam minimalno 5 kilograma viška. Hahaha…
Najveći gaf u karijeri?
Dobro pitanje. Odgovorim na kraju karijere. :)
“Tri, četiri, SAD!” odgovori:
Uvijek kasnite ili uvijek dolazite na vrijeme?
Oboje, ovisi da li je privatno ili poslovno.
Imate li neke fobije? Čega se bojite?
Visina, zatvoreni uski prostor, životinja koje vas mogu ubiti. 😊
Najveća mana?
Previše pričam.
Ekstrovert ili introvert?
Oboje. Ovisi od ljudi koji me okružuju.
Kamo najradije bježite od svakodnevice?
Doma obitelji.
Divljina ili civilizacija?
Oboje. Ali sve više divljina s godinama.
Egzotična putovanja prepuna aktivnosti i iznenađenja ili pasivni odmor?
Pasivni odmor. Mozak na pašu.
Tip osobe „kratki fitilj“ ili osoba koja vlada sobom?
Imam jako dugi fitilj , ali kad puknem onda je vatromet.
Jednostavna ili komplicirana osoba, kako biste se opisali?
Jednostavna.
Emotivac ili „tvrd orah“?
Veliki emotivac. Koji put nije to dobro za mene.
Jeste li ikada plakali na neki film? Ako jeste, na koji?
Jesam. Pijanist i Život je lijep.
Popustljiv ili tvrdoglav?
Ovisi o argumentu.
Vječiti buntovnik ili osoba sklona prihvaćanju situacije kakva jeste?
Ne odustajem lako.
Glazba dok kuhate, da ili ne?
Ne.
Stvar bez koje ne možete zamisliti dan?
Ne vežem se uz stvari.
Slab sam na …..( koga ili što) ?
Moje dijete.
Ljeto ili zima?
Ljeto do 30., od tada zima.
Planina ili more?
More
Trčanje ili hodanje?
Hodanje
Prosječna razina stresa u kuhinji od 1-10?
Ovisi od posla i tima te profila gostiju.
Omiljeni začin?
Sol
Jelo koje nikad niste i ne biste probali?
Čekam ga još.
Postoji li jelo koje nikada niste uspjeli usavršiti? Ako da, koje?
Nisam kreativac. Uvijek sam bio organizator.
Hrana/namirnica bez koje ne možeš živjeti?
Panceta.
Nabrojite tri omiljena jela.
Ne bi bilo fer prema drugima. To je kao izdvojiti roditelju omiljeno dijete.
Životni uzor?
Majka
I za kraj, najveća neostvarena želja?
Još je pred mnom vrijeme za ostvariti je. Tako da shhhh.
Razgovarala: Anđela Sabranović
Foto: NOVA TV