Neka jela jedemo na isključivo jedan način i ne možemo ih zamisliti drukčijima. Na primjer, pizzu smo dugo vremena jeli kao – pizzu. Teško je bilo zamisliti da ju jedemo kao mini pizze ili kao pizzu s patlidžanom umjesto tijesta. E, pa tako nekako stoji i carbonara.
Carbonara su špageti sa slaninom/pancetom, parmezanom i jajima na kraju. I to je to.
No, što kažete na mali zaokret u priči u kojoj je carbonara u glavnoj ulozi? Što kažete na to da od carbonare napravimo mini quicheve? Bila bi to jedna talijansko-francuska zaokružena priča.
Pa krenimo na posao! I, iako zvuči kao da će potrajati, sve je vrlo jednostavno i nećete se previše naraditi.
MINI CARBONARA QUICHEVI
Sastojci
- 80 g špageta
- 2 žličice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, fino nasjeckana
- 150 g slanine, nasjeckane
- 2 jaja
- 125 ml vrhnja
- 60 g fino ribanog parmezana
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva ili 160 ako je opcija na vrući zrak. Namastite 6 kalupa za muffine – ili ako su silikonski, ne morate.
Skuhajte tjesteninu, ali ne do kraja, dok samo malo ne omekša. Ocijedite.
Zagrijte ulje na tavi, na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i prepecite je na 5 minuta, uz miješanje, dok ne počne biti hrskava. Dodajte češnjak i miješajte 30-ak sekundi.
Slaninu i ostalo iz tavice sad prebacite u posudu s tjesteninom. Pažljivo preokrenite nekoliko puta tjesteninu da se ravnomjerno rasporedi slanina. Zatim podijelite u 6 kalupa za muffine.
Jaja, vrhnje i parmezan stavite u staklenku, zatvorite i promućkajte da se sve spoji. Smjesu pažljivo žlicom podijelite u posudice. Pecite 17 minuta ili dok ne vidite da je gotovo. Ostavite kratko da se ohladi, pa izvadite iz kalupa.
Možete poslužiti toplo ili hladno, a možete i ukrasiti peršinom ili bosiljkom.
Zvuči vrlo jednostavno ali što je još važnije – zvuči zanimljivo! Ako vam se sviđa ili pripremate za druženje s ekipom, količine jednostavno udvostručite ili utrostručite. Sigurni smo da će se pojesti!
Moglo bi vas zanimati i: Slasni popečci od kelja – vole ih i oni koji inače izbjegavaju kelj
Recept i foto: Taste
Tekst: Nataša Krstičević