Granola pločice idealan su izbor kako za doručak tako i za brzi zalogaj kada nam padne energija. Donosimo vam recept Dajane i Ivane, dviju sestara zaljubljenih u hranu i pripremu hrane koja je, kako kažu, njihov hygge. Uvijek prednost daju sezonskim namirnicama, a inspiriraju ih putovanja na kojima posjećuju gradove i restorane koji pričaju posebne priče.
Baza njihovoga recepta domaćih granola pločica jesu datulje koje su ujedno i prirodni zaslađivač, a važno je spomenuti da se možete koristiti orašastim plodovima i sjemenkama koji su vama najdraži.
Inače, klasičnu domaću granolu već godinama koristimo kao bazu nutritivno bogatog doručka, ali moramo priznati kako su nam ove pločice otkriće i jedna potpuno nova dimenzija praktičnosti. Volimo to što ih možemo ponijeti svugdje sa sobom.
Priprema je jednostavna, a cijeli opis potražite u nastavku.
Granola pločice
Sastojci:
- 2 šalice datulja, bez koštica
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice tostiranih lješnjaka
- 1/4 šalice bučinih sjemenki
- 1/4 šalice sjemenki konoplje
- 2 žlice chia sjemenki
- 3 žlice sezama
- 3 žlice sjemenki lana
- 1/4 šalice drobljenih zrna kakaa
- 1/4 šalica ribanog kokosa
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 4 žlice meda
Postupak:
- Tostirajte lješnjak (ili bilo koje orašaste plodova po vašem ukusu) u tavi. Uklonite kožice.
- Datulje usitnite u multipraktiku ili nožem dok ne dobijete ljepljivu pastu.
- Stavite sve suhe sastojke u veliku zdjelu, a zatim dodajte pastu od datulja i maslac od kikirikija.
- Dodajte med i sve pomiješajte pomoću špatule ili rukama.
- Mali lim za pečenje obložite pergamentnim papirom i stavite smjesu na papir. Pokrijte smjesu drugim pergamentnim papirom i rukama ili stražnjom stranom žlice, smjesu čvrsto utisnite.
- Stavite u frižider da odstoji 2 sata.
- Izrežite na jednake pločice i pohranite u hladnjak.
Moglo bi vas zanimati: 4 recepta za brz i fin ručak na poslu, pripremljen kod kuće!
Tekst: Slowliving.hr, The Wanderlust Sisters
Fotografije: The Wanderlust Sisters