Prema preporukama nutricionista, svatko od nas bi trebao dnevno unijeti 5 porcija voća i povrća. To je tijekom ljeta i jednostavno jer imamo mnoštvo sezonskih svježih namirnica. Budući da se nalazimo u dijelu godine kada moramo ipak malo više misliti o tome, vrijeme je da osmislimo kreativnije načine uz koje ćemo obogatiti svoju prehranu.
Namazi od povrća nisu nešto na što smo navikli u našoj tradicionalnoj kuhinji. Većina nas je tijekom djetinjstva od namaza jela isključivo paštete i čokoladne namaze. Sada kada smo odrasli, znamo da možemo sami napraviti nutritivno bogate namaze kao što je onaj od lješnjaka kao zamjenu za čokoladni namaz. S druge strane, paštetu možemo zamijeniti ukusnim namazima od povrća. Ovaj put smo pronašli odličan namaz od gljiva. Moramo vam priznati da smo ga odmah isprobali i budući da smo oduševljeni okusom, odlučili smo ga podijeliti i s vama. Priprema je jako jednostavna pa tako kroz nekih 20 minuta već možete uživati u svom namazu. Jako je svestran pa ga možete poslužiti uz bruskete ili u sendviču ponijeti na posao.
Vjerujemo kako ćete kada ga probate već dobiti ideje.
Namaz od gljiva
Sastojci:
- 2 žlice neslanog maslaca u limenci bez mliječnih proizvoda, 28 g
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 30 mL
- 3 češnja češnjaka nasjeckana
- 1 srednja ljutika sitno nasjeckana
- 1 žlica začinskog bilja (ružmarin, majčina dušica)
- 450 g šampinjona grubo nasjeckanih
- 100 g ricotte
Priprema:
Rastopite maslac i ulje u velikoj tavi. Dodajte češnjak, ljutiku i začinsko bilje. Sve lagano miješajte dok ljutika ne omekša.
Dodajte gljive i kuhajte uz često miješanje dok vlaga ispuštena iz gljiva ne ispari.
Sada sve prebacite u blender, dodajte ricottu te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Probajte i po potrebi dodajte još soli.
S paštetom se odlično slaže i ulje tartufa pa možete malo po želji dodati.
Ova pašteta se odlično slaže uz prepečeni kruh ili krekere.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Isprobali smo veganski bolognese umak po receptu Jamieja Olivera
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: https://www.liveeatlearn.com/