Panettone nas oduvijek podsjeća na vrijeme blagdana i ne možemo zamisliti božićno jutro bez ovog božanstvenog slatkog kruha koji se tako dobro slaže s prvom jutarnjom kavom.
Panettone je tradicionalna talijanska slastica, podrijetlom iz Milana. Talijani panettone poklanjaju dragim ljudima za Božić, ali i za Uskrs. Njegova priprema zahtijeva jako puno pažnje i zbog toga se malo tko odluči na samostalnu, kućnu pripremu. Ipak, ove godine smo napokon pronašli provjeren recept na Instagram profilu @lollobrigidaart i ne možemo dočekati da se bacimo na pripremu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
RECEPT ZA PANETTONE
SASTOJCI
- 40 ml vode
- 15 g svježeg kvasca ili 6 g suhog
- 80 g brašna
I. tijesto
Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Bit će tvrdo i malo teže za oblikovanje. Ostavite poklopljeno oko 15 h.
II. tijesto
– 280 g brašna
– 170 ml vode
– 70 g šećera
– 2 žumanjka
– 70 g maslaca
U posudu stavimo I. tijesto i dodamo mu 170 ml vode i 280 g brašna te promiješamo mikserom (nastavak za tijesto).
Kada se tijesto poveže, dodati šećer, miksati nekoliko minuta, pa dodati žumanjke i opet miksati dok se ne poveže.
Na kraju dodati maslac.
Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči.
III. tijesto
– 60 g brašna
– 1 čajna žlica meda
– 2 žumanjka
– 4 g soli
– 10 g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 20 g maslaca
– korica naranče i limuna
– 120 g natopljenih grožđica
– 50 g kandirane naranče
PRIPREMA
Tijesto koje se udvostručilo dodati u posudu za miješanje i dodati mu brašno, miksati dok se ne poveže te dodati med, žumanjke, sol, šećer, vanilin šećer, maslac.
Prilikom dodavanja svakog sastojka pričekati da se potpuno poveže prije nego dodate sljedeći. Na samom kraju dodajte koricu limuna, naranče i ostalo voće.
Podlogu premažite maslacem i stavite na nju tijesto. Utrljajte malo maslaca i na ruke.
Rastegnite tijesto u kvadrat, preklopite i zarolajte da dobijete loptu.
Takvo tijesto stavite u kalup za Panettone koji možete kupiti ovdje.
Prekrijte prozirnom folijom koju ćete malo premazati maslacem kako se tijesto ne bi zalijepilo. Ostavite da raste na toplom.
Kada se tijesto podiglo do vrha kalupa, malo ga zarežite i stavite komadiće maslaca i po želji pospite šećerom.
Peći na 170 stupnjeva 15 minuta, a zatim na 160 stupnjeva 45 minuta. (program s upaljenim gornjim i donjim grijačem).
Nakon pečenja probodite panettone i okrenite ga kao na slici tako da se stabilizira i hladi 10 sati.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nadamo se da će vas ovaj recept potaknuti da se i sami okušate u izradi ovog tradicionalnog talijanskog slatkog kruha. Tko god ga je probao, kaže da vrijedi svake uložene minute. Sretno!
Moglo bi vas zanimati: Ovi začini su nezaobilazni mirisi svakog Božića + recept za kuhani gin
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: istockphoto