Tko nije bio u situaciji da ne zna što bi pripremio za ručak ili večeru? Ideja za ručak uvijek dobro dođe.
Sigurno ste se barem jednom našli u toj situaciji. Inspirirali smo se sezonskim namirnicama, željom za brzim i nutritivnim receptom koji će zadovoljiti i izbirljiva nepca, ali i aktivirati njušne pupoljke onih koji su ljubitelji tjestenine. Pronašli smo neobičan recept za pastu s dimljenim lososom i tikvicom. Priprema je jako jednostavna i oduzima malo vremena što nam je svima jedan od najvažnijih kriterija tijekom radnog tjedna.
Recept za pastu s dimljenim lososom i tikvicama
Sastojci:
- 2 tikvice
- 200 grama dimljenog lososa
- 250 grama tjestenine (orecchiette ili neka druga vrsta tjestenine po želji, važno da je sitnija)
- Maslinovo ulje
- Limun (iscijeđen) i naribana kora
- Led
- Menta i/ili bosiljak
Priprema:
- Očistite tikvice i stavite ih u proključalu vodu s malo soli. Nakon tri minute izvadite ih iz vode, procijedite i stavite u drugu posudu s hladnom vodom i nekoliko kocki leda kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako tikvice ne bi bile prekuhane. Potom procijedite.
- Pripremite dimljeni losos tako što ćete ga marinirati u soku od limuna i maslinovom ulju, a prije toga ste ga izrezali na tanke trakice.
- Dok se dimljeni losos marinira, pripremite vodu za tjesteninu i kada proključa posolite i stavite tjesteninu. Procijedite, prođite kroz hladnu vodu kako bi i kod nje proces kuhanja zaustavio.
- Tjesteninu povežite s tikvicama i lososom (uljem i limunom u kojem je stajao) dodajte listiće mente i/ili bosiljka i malo naribane korice limuna. Promiješajte i servirajte na stol. Dobar tek i nemojte zaboraviti pogledati sve te boje na tanjuru, osjetiti mirise i okusiti teksturu i sve okuse. Jedite polako, mirno i uživajte bez obzira na užurbani ritam vašeg dana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kvaliteta namirnica koje koristimo je ključna za okus svakog jela pa bi za ovaj recept bilo idealno korištenje domaće tjestenine. Nedavno smo pisali o tome što zapravo predstavlja slow food, a ovo jelo će vas podsjetiti koliko i izbor prave tjestenine u koju je netko uložio svoje vrijeme može biti ključan za okus.
Moglo bi vas zanimati i: Ovaj tiramisu s jagodama je idealan vikend desert
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Recept preuzet od: @ilcaldosaporedelsud