Nedostaje vam ideja za ručak? Donosimo recept koji vrijedi isprobati

by Anđela Sabranović

Tko nije bio u situaciji da ne zna što bi pripremio za ručak ili večeru? Ideja za ručak uvijek dobro dođe.

Sigurno ste se barem jednom našli u toj situaciji. Inspirirali smo se sezonskim namirnicama, željom za brzim i nutritivnim receptom koji će zadovoljiti i izbirljiva nepca, ali i aktivirati njušne pupoljke onih koji su ljubitelji tjestenine. Pronašli smo neobičan recept za pastu s dimljenim lososom i tikvicom. Priprema je jako jednostavna i oduzima malo vremena što nam je svima jedan od najvažnijih kriterija tijekom radnog tjedna. 

Recept za pastu s dimljenim lososom i tikvicama

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 200 grama dimljenog lososa
  • 250 grama tjestenine (orecchiette ili neka druga vrsta tjestenine po želji, važno da je sitnija)
  • Maslinovo ulje
  • Limun (iscijeđen) i naribana kora
  • Led
  • Menta i/ili bosiljak

Priprema:

  1. Očistite tikvice i stavite ih u proključalu vodu s malo soli. Nakon tri minute izvadite ih iz vode, procijedite i stavite u drugu posudu s hladnom vodom i nekoliko kocki leda kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako tikvice ne bi bile prekuhane. Potom procijedite.
  2. Pripremite dimljeni losos tako što ćete ga marinirati u soku od limuna i maslinovom ulju, a prije toga ste ga izrezali na tanke trakice.
  3. Dok se dimljeni losos marinira, pripremite vodu za tjesteninu i kada proključa posolite i stavite tjesteninu. Procijedite, prođite kroz hladnu vodu kako bi i kod nje proces kuhanja zaustavio.
  4. Tjesteninu povežite s tikvicama i lososom (uljem i limunom u kojem je stajao) dodajte listiće mente i/ili bosiljka i malo naribane korice limuna. Promiješajte i servirajte na stol.  Dobar tek i nemojte zaboraviti pogledati sve te boje na tanjuru, osjetiti mirise i okusiti teksturu i sve okuse. Jedite polako, mirno i uživajte bez obzira na užurbani ritam vašeg dana.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli P I E T R O T O T A R O (@ilmagodelcibo)

Kvaliteta namirnica koje koristimo je ključna za okus svakog jela pa bi za ovaj recept bilo idealno korištenje domaće tjestenine. Nedavno smo pisali o tome što zapravo predstavlja slow food, a ovo jelo će vas podsjetiti koliko i izbor prave tjestenine u koju je netko uložio svoje vrijeme može biti ključan za okus.

Moglo bi vas zanimati i: Ovaj tiramisu s jagodama je idealan vikend desert

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Recept preuzet od: @ilcaldosaporedelsud

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!