Smokve su bile Kleopatrino omiljeno voće, a legenda kaže da je egipatska kraljica počinila samoubojstvo kada je dopustila da ju ugrize otrovna egipatska zmija koja je dospjela u njene odaje u košari smokava. Plod smokve zapravo je cvijet, ali je uvriježen kao voće koje je prepuno hranjivih tvari. Ljudi su se i u prošlosti smokvama služili za liječenje zdravstvenih stanja koja su povezana s endokrinim, reproduktivnim i dišnim sustavom te probavnim traktom. Koje su sve prednosti smokava, postoji li nešto na što biste trebali pripaziti kod njihove konzumacije te kako ih uključiti u prehranu donosimo u nastavku.
Smokve kao međuobrok pun zdravlja
Svježe smokve sadrže razne vitamine i minerale, a usporedimo li ih s drugim voćem one pripadaju zlatnoj sredini po broju kalorija, pa se tako u 100 grama smokava nalaze 74 kalorije. S druge strane, suhe smokve imaju visok sadržaj šećera te su značajno kaloričnije od svježih. Razlog zbog kojega 100 grama suhih smokava ima čak 249 kalorija jest koncentracija šećera kada se plodovi osuše. Smokve su bogate bakrom i vitaminom B6. Bakar je važan čimbenik u organizmu jer se od njega osjećate bolje i izgledate ljepše. On sadrži antioksidanse koji smanjuju utjecaje slobodnih radikala, a u slučaju da se osjećate umorno trebali biste posegnuti za namirnicama koje su bogate bakrom. Vitamin B6 u organizmu je potreban za pravilno funkcioniranje masti, proteina i šećera, a uz to igra ulogu i u zdravlju mozga, funkciji probavnog trakta te proizvodnji energije.
U smokvama se nalazi i vitamin A koji je zaslužan za jačanje imunoloških funkcija, za zdrav vid, srce, pluća te kao pomoć u reproduktivnom zdravlju. Međutim, smokve gube većinu vitamina A kada se osuše pa ih je najbolje jesti svježe za unos vitamina A. Nadalje, dobar su izvor i magnezija koji, za razliku od vitamina A, ostaje u smokvama i nakon njihova sušenja. Magnezij je nutrijent koji pridonosi funkciji mišića i živaca, zdravlju kostiju te održavanju razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Jedna porcija, od dvije do tri srednje smokve, može osigurati tijelu četiri do šest grama vlakana što je otprilike četvrtina dnevnih potreba. Vlakna, osim što sprječavaju zatvor, pomažu i u smanjenu kolesterola jer kolesterol vežu i izbacuju ga iz tijela. U smokvama se nalazi i kalij, mineral koji je važan za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka. Iako su banane poznatiji izvor kalija, ne treba zanemariti ni smokve jer jedna velika smokva ima 148 miligrama kalija.
Smokve utječu i na zdravlje kože i kose
Osim što imaju niz zdravstvenih prednosti, utječu i na zdravlje kože i kose. Studija koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za dermatologiju (International Journal od Dermatology) usporedila je učinke lateksa smokve s učincima krioterapije na obične bradvice. Istraživači su došli do zaključka da lateks kod velikog broja ispitanika uspješno otklanja bradavice, a zašto je tomu tako još uvijek nemaju dodatno objašnjenje. Osim toga, osobe koje imaju probleme s alergijskim dermatitisom ili posljedicama od alergija kao što su suha koža i svrbež mogu se poslužiti s kremom od ekstrakta suhog smokvinog ploda koju je potrebno nanositi dva puta dnevno tijekom dva tjedna. Ova krema pokazala se učinkovitijom kod liječenja dermatitisa od brojnih drugih krema koje se uobičajeno pripisuju za ovakva stanja kože. Iako se do sada vrlo malo studija bavilo proučavanjem povezanosti između konzumiranja smokava i zdravlja kose, važno je naglasiti da su smokve bogate željezom koje je važan mineral za održavanje zdrave i lijepe kose.
Kako uključiti smokve u prehranu?
Postoje različiti načini na koje možete uključiti smokve u prehranu, a izdvojili smo četiri glavna.
Svježe smokve
Svježe smokve su niskokalorične i odličan su međuobrok, ali su i izvrstan dodatak salatama ili desertima. Od svježih smokava možete napraviti i džem te se poslužiti njime u izradi deserata.
Suhe smokve
Suhe smokve su bogate šećerom i kalorijama pa ih je potrebno konzumirati u umjerenim količinama. One mogu biti učinkovitije u liječenju zatvora od svježih smokava.
Smokvino lišće
Listovi smokve su hranjivi i mogu se iskoristiti na više načina. Često se koriste na isti način i kao listovi vinove loze, u jelima koja sadrže rižu ili meso.
Čaj od smokvinog lista
Čaj od smokvinog lista pravi se od suhog lišća smokve, a možete ga napraviti sami ili ga kupiti u specijaliziranim prodavaonicama.
Na što pripaziti prilikom konzumacije smokava?
I svježe i suhe sadrže visoku razinu vitamina K, a ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi održavati konzistentnu razinu vitamina K u svojoj prehrani pa bi se prije konzumacije smokava trebali konzultirati s liječnikom. S obzirom na to da su smokve bogate vlaknima u slučaju pretjerane konzumacije, svježih ili suhih smokava, može doći do proljeva. Neke osobe su alergične na smokve, a da to ne znaju. Bečki istraživači su otkrili da je veliki broj ljudi alergičnih na pelud breze imao i alergiju na svježe smokve.
Moglo bi vas zanimati: Putna ljekarna: Popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor
Tekst: Ana Carević
Foto: Pinterest