dodatci-kavi-slowliving

Neobični dodatci kavi koje morate isprobati

by Anđela Sabranović

Kava – s mlijekom ili bez? Sa šećerom ili bez? Rijetkima će još na pamet pasti i šlag. To je više-manje ono na što ćete pomisliti kad kažemo dodatci kavi. Jednostavno i jasno, bez nepotrebnih komplikacija. A i konobarima je lakše na krcatim terasama ljeti.

No, dodatci kavi mogu biti toliko raznolikiji i toliko maštovitiji – čak neočekivani. A ako ste spremni priuštiti svom nepcu novu avanturu, isprobajte neki od ovih dodataka. Možda vam baš neka od ovih postane nova omiljena kombinacija.

Maslac

Zvuči kao noćna mora? Maslac u kavi?! Pa ipak, ova kombinacija funkcionira jako dobro! Kava uz maslac postaje iznenađujuće kremasta i malo gorkasta. No, nemojte staviti više od pola žličice, a najbolje je, naravno, ako je maslac malo kvalitetniji i time ukusniji. Posebno dobro mogao bi vam „sjesti“ maslac, odnosno ulje od kokosa!

Sol

Opet, zvuči kao greška. No, jeste li ikada čuli za slanu tamnu čokoladu? Isto tako, kad radite neke kolače, kreme, kaše – često se savjetuje dodati prstohvat soli kako bi se pojačao okus nekog sastojka i – slatkoća. Probajte u manjoj šalici, za svaki slučaj.

Sladoled

Dobro, ovo baš i nije tako neočekivano i zapravo se na našim prostorima često konzumira, ali samo usput. Onako, ako pijete kavu, pa usput vam netko ponudi sladoled – ljeti, naravno. No, zašto ne biste to pretvorili u neku svoju malu tradiciju. Uz sladoled od, na primjer, „najobičnije“ vanilije, vaša će kava dobiti jednu sasvim novu dimenziju, a možda je nećete morati niti zasladiti (ako to inače činite).

Med

Ako ste među onima koji kavu ne mogu zamisliti bez šećera, možda biste mogli isprobati malo zdraviju verziju, med. Med će dati novu dimenziju okusa vašoj kavi, a ujedno će i izvršiti zadatak – zasladiti je.

Kardamom

Možda ste ga dosad pobožno stavljali u gin tonic, ali zašto ne biste probali staviti ga u kavu? Dodajte samo prstohvat mljevenog kardamoma u kavu. Pažljivo s količinom, to je jak začin.

Limun/limeta

Nema tog što citrusni mirisi i okusi ne mogu probuditi! Možda ga ne možete zamisliti u kavu, ali iznenadit ćete se. Kava s limunom i začas su vam oči kao u podne!

Kokosovo mlijeko

Ovo ne može biti loše! Slatko i bogato biljno mlijeko može vašu kavu pretvoriti u sasvim novo iskustvo.

Topljena čokolada

Ovo je za rijetke prilike! Nemojte se navući na ovo, molimo vas. Iako ste možda već kušali ovakvo nešto, imajte na umu da je najbolja varijanta ako imate čokoladu od minimalno 70 posto kakaa, te da je rastopite neposredno prije stavljanja u kavu.

Muškatni oraščić

Ovo je začin kojeg možete obožavati ili nikako ne voljeti. Muškatni oraščić ima u sebi pomalo zemljani okus, te malo slatkoće, pa je stoga u biti logičan izbor za ljubitelje kave. No, rijetko ga koristimo u ovoj kombinaciji. Osim okusa, kava će vam mirisati božanstveno!

Cimet

Ovo je poprilično jednostavna kombinacija, a opet nam rijetko pada na pamet. Možda najčešće u zimsko, predbožićno vrijeme. No, nemojte zaboraviti na cimet, okus kave s cimetom mogao bi vas itekako iznenaditi.

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!