Dolaze vam gosti na Uskrs, a vi niste baš nešto od formalnosti? Ne brinite, niste jedini. Što kažete na pizzu, fritatu i muffine i uskrsni brunch? Ako se kojim slučajem upravo pitate što je to brunch – kasni doručak ili rani ručak ili sve to spojeno.
Ionako na Uskrs ne znamo bismo li poslužili doručak ili ručak, pa se to sve ionako oduži i spoji. Tako da je uskrsni brunch, ako pitate nas, idealan izbor! A ova naša kombinacija koju vam predlažemo je poprilično neformalna za naše prostore, pa procijenite prema onom tko vam dolazi na doručko-ručak.
Ako vam dolazi tradicionalna baka ili starija teta, možda su šunkica i francuska salata ono što nećete moći izbjeći. No, ako vam dolazi vaša ekipa za koju znate da su spremni na sve, pizza, muffini i fritata su odličan izbor. Iako, možda bi baka ili teta pristale na neku kombinaciju tradicije i modernog za ovaj uskrsni brunch, nikad ne znate…
Uskrsne pizze
Sastojci
- Šalica listova bosiljka
- ¼ šalice plus 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Češanj češnjaka, fino naribanog
- Sol, papar
- Tijesto za pizzu (možete ranije pripremiti ili kupiti gotovo)
- 170 g mozzarelle
- 50 g sira Pecorino, naribanog
- ½ šalice narezanih gljiva (po želji)
- 4 velika jaja
Priprema
Ulje, češnjak i bosiljak stavite u blender i smiksajte. Prebacite u zdjelicu, začinite.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a rešetke stavite na gornju trećinu i donju trećinu. Namastite dvije posude za pečenje. Tijesto premijesite i razdvojite na 4 dijela. (možete raditi i više pizza, pa sve udvostručite). Oblikovano tijesto prebacite u posude za pečenje.
Na pizze stavite jednako raspoređenu mozzarellu, pecorino sir i gljive, te ostavite centimetar uz rub kao koricu. Svaku pizzu po želji pospite soli, paprom i drugim začinima po volji. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se korica ne napuhne, 7 do 9 minuta.
Izvadite pizze. Stražnjom stranom žlice napravite udubine u sredini svake pizze, pa u svaku razbijte po jedno jaje. Vratite pizze u pećnicu, tako da one koje su bile gore, sada stavite dolje. Pecite između 5 i 7 minuta.
Fritata sa šparogama i tikvicama
Sastojci
- 2,5 tikvice srednje veličine (prepolovljene po dužini i narezane na kriške)
- 170 g šparoga (cijeli vrhovi, a stabljike izrezane na centimetar debele komade)
- 8 jaja
- Sol, papar
- 180 grama ricotte
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 6 cvjetova tikvica (samo cvijet, za ukras, po želji)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manjem loncu zagrijte slanu vodu, pa blanširajte jednu minutu tikvice i šparoge, pa zatim procijedite.
U velikoj zdjeli istucite jaja s pola žličice soli i četvrt žličice papra. Umiješajte povrće, a ricottu u drugoj posudi začinite soli i paprom.
U tavici zagrijte ulje. Dodajte mješavinu jaja i povrća, te kuhajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne počne hvatati oblik tavice na rubovima. Stavite ricottu na vrh, pa ukrasite ako želite cvjetovima tikvica. Tavicu prebacite u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, dok fritata ne očvrsne. Režite kao quiche i poslužite.
Jajo-muffini
Sastojci
- Žlica maslaca za namastiti tavu
- 9 velikih jaja
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice salse (umaka, može i kupovng)
- 2 žlice nutritivnog kvasca
- Sol, papar
- 6 debelih kriški špeka – nasjeckanog
- ½ šalice ribanog batata
- 1 šalica fino natrganih cvjetića brokule
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite kalupe za muffine.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, umak i nutritivni kvasac, te začinite paprom, soli i po volji drugim začinima.
Na tavici prepecite kratko špek/slaninu, dok se masnoća ne istopi, a slanina ne bude hrskava. Prebacite slaninu na papirnati ubrus. U istu tavicu dodajte batat i brokulu i kuhajte uz miješanje dok ne omekša – oko 5 minuta.
U svaki kalup za muffine stavljajte slojeve mješavine brokula i batata, pa slaninu. Ulijete smjesu s jajima jednakomjerno u svaki kalup, a zatim pomiješajte da sve bude jednakomjerno razdijeljeno.
Stavite u pećnicu i pecite dok jaja nisu gotova, 15 do 20 minuta.
I eto, uz neke klasične dodatke i možda prohtjeve i želje gostiju, te nešto slatko na kraju – to je to! Vaš uskrsni brunch bi mogao biti pravi hit.
Moglo bi vas zanimati i: Tražite inspiraciju za uskršnji vijenac? Stižu ideje!
Tekst: Nataša Krstičević
Foto i recepti: foodandwine.com, purewow.com