Nutricionistica Alma Bunić: Hrvati će se izliječiti od epidemije debljine kada nauče zaobilaziti pekare

by Anđela Sabranović

Trend brzih dijeta i nagli gubitak kilograma imperativ je današnjeg društva. Nove dijete nastaju svakodnevno, i lista trendova brzih dijeta konstantno se nadopunjava. Koliko su one zapravo dobre (ili loše), kako utječu na naš organizam i kako zapravo započeti uspješno mršavljenje, otkrila nam je Alma Bunić. Alma je nutricionistica i osnivačica brenda Nutriforma, a ujedno i naša stručna suraadnica na projektu ZDRAVLJE ZA ŽIVOT.

Predstavite nam se ukratko. Magistrica ste nutricionizma, bavite li se nutricionizmom intenzivno od završetka školovanja ili ste se usavršavali i u nekoj drugoj sferi?

Ja sam zapravo dipl.ing. preh. teh., to su stari nazivi, i trenutno sam na specijalističkom studiju iz područja Nutricionizma. Nutricionizmom se intenzivno bavim od 2006. godine, a svoju firmu imam od 2007. godine kada se isključivo bavim savjetovanjem na području nutricionizma.

Hrvati će se izliječiti od epidemije debljine kada shvate važnost fizičke aktivnosti na prvom mjestu i kada nauče zaobilaziti pekare, obroke planirati vikendom, nositi hranu sa sobom i uopće o njoj početi na drugačiji način razmišljati.

Kada ste došli na ideju otvaranja Nutriforme? Kako su izgledali vaši počeci?

Odlučila sam se nakon što sam nakon fakulteta počela raditi u Twinlabu kao nutricionist i Wellness manager. Završila sam školu za wellness managera i nekako mi je to dalo vjetar u leđa i ideju da idem u tom smjeru sama. Ljubav prema nutricionizmu i ljudima je moj jedini put i tada i sada. Znala sam da neće biti lako i da je svijest ljudi u to vrijeme bio daleko od ovoga danas. Unatoč svemu tome sam uspjela i nisam odustajala. U to vrijeme je bilo puno onih koji nisu niti znali što je nutricionizam, nisu razmišljali tako da je hrana izvor zdravlja, ali i bolesti. Odlučila sam probati i uspjela sam. Danas je toj lijepi uhodani posao u kojem svakodnevno uživam.

Možete li našim čitateljicama i čitateljima u kratkim crtama reći što je to zapravo nutricionizam?

Jednom riječju to je znanost o prehrani, i njenom utjecaju na zdravlje. U zadnje vrijeme istraživanja idu u smjeru shvaćanja procesa vezanih uz utjecaj prehrane na pojavu bolesti, poremećaja u organizmu. Veliki napredak u nutricionizmu je otkriće utjecaja načina ishrane i načina života na genske mutacije i ekspresije gena. Nutricionizam i istraživanja na tom području su od velike važnosti jer upravo te spoznaje nam omogućuju duži i kvalitetniji život.

 

Što mislite o trendu brzih dijeta? Trebaju li žene odlaziti na dijete bez konzultacije sa stručnom osobom?

Dijeta u prijevodu znači način ishrane- količina hrane i vrsta hrane koju unosite u organizam. Brze trendi dijete su kratkoročne i nisu dobre na duge staze. Svaka osoba ima svoj individualni genski kod i način na koji metabolizira masti, ugljikohidrate i proteine. Nikada ne znate koji zdravstveni problemi se kriju kod koje osobe, koje skrivene probleme imaju. Kroz razgovor se može puno toga i otkriti i saznati o svakoj osobi, ali za to treba imati znanje. Definitivno jedno je sigurno točno, a to je da ne mogu svi ljudi jesti istu vrstu namirnica niti mogu konzumirati istu vrstu dijete. Moja poruka je da ne mijenja prehrana bez dogovora sa stručnom osobom.

Kada već pričamo o skidanju kilograma…kako započeti proces skidanja kilograma, postoji li neko „zlatno pravilo”?

Naravno da nema pravila, ali generalno treba posložiti broj obroka, vrijeme obroka, te na kraju vrstu namirnica u samom obroku i omjere makronutrijenata. Jako je bitno da nam prvi cilj bude održavanje zdravlja i dobre energije, a posljedica neka bude skidanje kilograma.

 

Keto dijeta i Povremeni post i dalje ne silaze s liste najpopularnijih dijeta. Izgleda da nam ne nedostaje trendi dijeta, ali koji princip prehrane je najzdraviji?

Povremeni post je dobar kako radi postizanja autofagije, tako i radi odmora organizma. Keto dijeta ima svoje uporište u znanstvenim istraživanjima i pokazala se kao dobar odabir kod psihičkih bolesti, epilepsije te kod dijabetesa tipa 2, policističnih jajnika i sl. Nažalost to je nešto što nije dugoročno i ne za svakoga. Definitivno niti jedna od načina nisu dobri na duge staze i nisu načini koji će nas dovesti do krajnjeg cilja, a to je skinuti kg i održati zdrave prehrambene navike. Sve su to velike promjene da ih radimo na vlastitu ruku. Treba porazgovarati vidjeti kome što najbolje odgovara.

Koje pogreške ljudi najčešće rade kada žele smršaviti? Jeli dovoljno da smanje unos kalorija ili moraju pripaziti na još nešto?

Bitniji je raznovrsni unos namirnica i vrsta namirnica, a ne samo kcal. Kcal se u našem tijelu ponašaju drugačije ako je namirnica u sirovom obliku ili ako je kuhana. To ćemo detaljnije u nekom drugom prilogu:)

Što kada u procesu mršavljenja čovjek upadne u šećernu krizu – što smije pojesti?

Važno je napraviti prehranu da ne upada u šećernu krizu, ali ako ipak upadne onda treba uzeti suho voće, orašaste plodove i crnu čokoladu s 80% kakaa.

Hrvatska spada u jednu od najdebljih europskih nacija. Koji bi, po vama, bio neki recept da se Hrvati izliječe od epidemije debljine? Ima li ga uopće?

Hrvati će se izliječiti od epidemije debljine kada shvate važnost fizičke aktivnosti na prvom mjestu i kada nauče zaobilaziti pekare, obroke planirati vikendom, nositi hranu sa sobom i uopće o njoj početi na drugačiji način razmišljati. O hrani trebamo razmišljati kao energiji za naše stanice, mozak, kao gradivni element,a ne da nam je hrana utjeha.

Dugi niz godina bavite se nutricionizmom. Vjerujemo da ste se susreli s raznim profilima ljudi. No ipak, postoji li neka stvar koja je svima zajednička, neki problem koji ih povezuje?

Zapravo je svima isti model veliki stres, posezanje za hranom koja je u stresu prihvatljivija (SLATKO, MASNO, ŠEĆERI, JEDNOSTAVNI UH) i na kraju neredoviti obroci, te večernje prejedanje u stanju opuštenosti nakon cijelog napornog dana.

 

Iznimna nam je čast da ste se priključili projektu ZDRAVLJE ZA ŽIVOT. Što očekujete od naših kandidatkinja? Na što će trebati posebno obratiti pažnju?

Veselim se projektu i nadam se zajedničkom uspjehu. Pažnju ćemo usmjeriti na vrijeme uzimanja obroka, vrstu večera, količine praznih namirnica , sokova i bioritam samih kandidata te naravno na fizičku aktivnost.

Razni profili žena prijavili su se na izazov. Kakav je pristup s vaše nutricionističke strane profilu osobe koja želi skinuti kilograme, i osobi koja se želi riješiti viška masnog tkiva?

Skidanje viška kilograma se bazira na promjeni prehrambenih navika, uvođena reda u broj obroka i vrstu namirnica te rad na promjeni navika koje mogu utjecati na skidanje kilograma (redoviti san, fizička aktivnost i vrijeme opuštanja). Naravno, bitno je naglasiti i svemu tome da sam klijent postepeno provodi promjene, kako mu to ne bi izazivalo također veliki stres i kao posljedicu odustajanje. Balansiranje potkožnog masnog tkiva je drugačiji pristup i on se zapravo bazira uglavnom na balansiranju omjera unesenih masti, ugljikohidrata i proteina i pristup je manje fleksibilan.

Sve je veći broj privatnih trenera. Pogotovo sada za vrijeme koronavirusa, na društvenim mrežama osvanuo je velik broj trenera koji uz vježbe prodaju pakete pravilne prehrane svojim klijentima. Gdje se zapravo treneri i instruktori fitnessa mogu educirati o pravilnoj prehrani?

Nažalost tko god radi programe prehrane bez edukacije ne zna ni sam koliko to može biti štetno i neprihvatljivo, pa čak i onda kada imaju rezultate. Cijeli život treniram, ali ne radim i ne pišem nikome treninge jer ako znam što je dobro za mene ne znači da je i za druge. Često pišu prehranu iz vlastitog, osobnog iskustva, ali to nije dovoljno i nikako nije primjenjivo na sve. Svakako je jako dobro da imaju znanje iz područja nutricionizma jer osnovne smjernice i preporuke svakako mogu davati i smatram da je to poželjno, ali na tome završavamo. Educirati se mogu u privatnim školama iz područja prehrane. Tako šire svoje znanje, više mogu pomoći ljudima, ali trebaju znati gdje je granica i kada je vrijeme da se ipak klijenta uputi stručnoj osobi.

U današnje vrijeme čini nam se da se svatko proglašava stručnjakom za nutricionizam i prehranu i dodjeljuje si titulu nutricioniste. Što zapravo radi pravi nutricionist i na što ljudi trebaju obratiti pažnju kada žele angažirati nekog da im pomogne s te, nutricionističke strane.

To je tako svugdje i neka radi tko što želi, na to je nemoguće utjecati, ali kvaliteta i znanje uvijek isplivaju. Kada osoba želi pomoć u održavanju zdravlja, skidanju kilograma, dovođenje organizam u balans, dobivanje kilograma, žele poboljšati sportske uspjehe, neka potraže stručnjaka, kojeg ćete ako to želite sigurno prepoznati.

 

Razgovrala: Vjera Pađen

Foto: privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!