Vjerujemo kako ste primijetili kako ovih dana jako puno ljudi daje obećanja sebi i drugima kako će početi s laganijom prehranom. Blagdani su vrijeme druženja, zabave i uživanja u zajedničkim obrocima te doista ne trebamo žaliti zbog unesenih kalorija. Blagdani su jednom godišnje i svjesno uživanje u hrani nam ne može donijeti ništa posebno loše. Ipak, ako se ovih dana ne osjećate najbolje u svojoj koži, možda je vrijeme za male promjene.
Rigorozne zabrane i dijete nisu održive, a i motivi koji ih vode su često pogrešni. Naime, umjesto da razmišljate samo o broju kalorija, razmišljajte nutritivnoj vrijednosti namirnica koje unosite. To je ono što doista djeluje na nas i naše zdravlje. Posljednjih godina se sve više govori o crijevnom mikrobiomu kao o jednom od osnovnih temelja za zdravlje općenito. Tako znamo da su naša crijeva povezana sa svime, pa čak i s našim mozgom o čemu smo više pisali ovdje.
Ako ste tijekom blagdana najviše birali nutritivno siromašnu hranu, postoji mogućnost da je došlo do narušenog odnosa između dobrih i loših bakterija u vašim crijevima. To vas ne treba zabrinjavati jer malim prilagodbama možete sve vratiti u prijašnje stanje.
Za savjet o namirnicama koje će ovih dana najviše goditi našim crijevima, obratili smo se nutricionistici Almi Bunić. U nastavku pročitajte prijedloge koje nam je dala.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
“Za vrijeme blagdana sigurno ste jeli finu i nutritivno bogatu hranu, te popili koju čašu vina više. Sve je to divno za naš organizam i potrebno, ali naši mali mikroorganizmi u crijevima vole vlakna i cjelovitu hranu pa je sada potrebno malo prilagoditi prehranu nakon blagdana.
Sezona je kiselog kupusa i neka bude jednom dnevno na tanjuru, a možete i piti rasol od kupusa također jednom dnevno.
Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća. Može biti i kuhano i sirovo.
Kada je voće u pitanju, odličan izbor su crvene jabuke, bobičasto voće, nar…
Kuhajte variva od crne leće, jedite ljubičasti batat, ljubičastu mrkvu.
Možete unositi više kuhane brokule, a dobro je svakako i jesti više ribe.
Po hrani posipajte sjemenke: lana, konoplje, crnog sezama, sezama, buče.
Jedite zelene banane, bademe i ostale orašide (ali ne pretjerujte).
Ubacite si u obroke divlju rižu, cjeloviti pir, kvinoju.
Ujutro ili navečer piti domaći jogurt ili kefir.”
Ne znamo za vas, ali nama ovi savjeti zvuče odlično i radujemo se primijeniti ih u svakodnevici. Čuvajte svoj crijevni mikrobiom jer on čuva zdravlje cijelog našeg organizma.
Tekst: Anđela Sabranović, Alma Bunić
Foto: Privatna arhiva, Pexels, Instagram