Održivi projekt: Iskoristite stare staklenke i uzgojite začinsko bilje u kuhinji

by Anđela Sabranović

U vremenu kada se sve više cijeni održivost i ekološka prihvatljivost, prenamjena starih predmeta za stvaranje nečeg novog i funkcionalnog je ekološki osviješten pothvat. Jedan kreativan i praktičan projekt koji kombinira recikliranje i vrtlarstvo je transformacija starih staklenki u DIY kuhinjski začinski vrt. Ne samo da će ovaj projekt udahnuti novi život vašim odbačenim staklenkama, već će također pružiti praktičan izvor svježeg bilja i začina u vašoj kuhinji. U nastavku vas vodimo kroz jednostavne korake uz koje ćete uzgojiti začinsko bilje u svojoj kuhinji.

Kuhinjski začinski vrt

Ako volite začinsko bilje i često ga kupujete, sigurno vam se često dogodi da vam biljka istrune prije nego ju stignete iskoristiti. Stoga je dobra ideja uzgojiti svoje pa osim što nećete bacati novac, možda ćete se i više potruditi oko svojih biljaka koje ste sami uzgojili.

Ne samo da je svježe uzgojeno začinsko bilje zdrav dodatak domaćim jelima, već služi i kao dekor kada se ugura u staklenke i postavi na prozorske daske ili osunčane police. Bilo koja vrsta posude ili tegle je dovoljna kada je u pitanju vrtlarstvo začinskog bilja, ali je staklenke lako pronaći i lijepo ih je gledati. A budući da zapravo možete vidjeti kada je tlo suho, ne morate se brinuti hoće li vas vaš smeđi palac ovladati.

Materijali koji će vam trebati

  • Stare staklene posude – sve staklene posude s poklopcem će poslužiti, bilo da su nekad bile posude za umak od tjestenine ili staklenke za kisele krastavce. Samo ih temeljito očistite i uklonite sve naljepnice.
  • Sjeme ili sadnice začinskog bilja – Odaberite svoje omiljeno bilje ili začine za uzgoj. Uobičajene opcije uključuju bosiljak, mentu, timijan, origano, ružmarin i peršin. Možete početi sa sjemenom ili kupiti male sadnice u rasadniku.
  • Tlo za posude – nabavite visokokvalitetnu mješavinu za posude pogodnu za začinsko bilje. Pobrinite se da dobro drenira i da je bogata hranjivim tvarima.
  • Malo kamenje ili šljunak – oni se koriste za drenažu na dnu staklenki.
  • Boja ili naljepnice – izborno za ukrašavanje staklenki i označavanje začinskog bilja.

Vodič za DIY kuhinjski začinski vrt

  1. Pripremite staklenke

Provjerite jesu li vaše stare staklenke čiste i suhe. Ako želite dodati ukras, možete obojiti poklopce ili označiti staklenke nazivima začinskog bilja koje namjeravate uzgajati.

  1. Dodajte kamenčiće za drenažu

Stavite sloj sitnog kamenja ili šljunka na dno svake staklenke. To će dodatno poboljšati drenažu.

  1. Napunite zemljom za posude

Napunite svaku teglu zemljom za posude, ostavljajući oko 1-2 centimetra prostora na vrhu.

  1. Posadite svoje sjeme ili sadnice

Ako koristite sjeme, slijedite upute na pakiranju sjemena za dubinu sadnje i razmak.

Ako imate presadnice, lagano ih presadite u tegle, pazeći da budu u sredini.

  1. Voda i njega

Redovito zalijevajte svoje bilje, ali izbjegavajte pretjerano zalijevanje. Pazite da tlo bude stalno vlažno, ali ne i mokro. Postavite svoj DIY začinski vrt na sunčano mjesto u kuhinji gdje može primati dovoljno sunčeve svjetlosti.

  1. Berite i uživajte

Kako vaše bilje raste, možete početi brati svježe lišće i grančice za svoje kulinarske kreacije.

Ključ biljnog vrta s teglama je ne pretjerano zalijevati (kamenje će pomoći u tome) i osvježavati tlo svake godine. A kada vaše biljke prerastu svoje tegle, presadite ih u veće tegle ili čak male posude, kako bi bile sretne i zelene.

Napomene

  • Budite strpljivi jer može proći neko vrijeme dok bilje ne postigne svoj puni potencijal.
  • Možete uzgajati više biljaka u zasebnim teglama ili napraviti jedan vrt s više biljaka u jednoj većoj posudi.
  • Osigurajte pravilnu drenažu kako biste spriječili truljenje korijena; drenažni otvori ili sloj šljunka bitni su za to.
  • Ukrasite staklenke bojom, naljepnicama ili drugim kreativnim detaljima kako bi vaš začinski vrt bio vizualno privlačan.
  • Ne zaboravite redovito obrezivati svoje začinsko bilje kako biste potaknuli grmolikiji rast i spriječili da postane previše dugonožno.

Stvaranje DIY kuhinjskog začinskog vrta sa starim staklenkama ne samo da smanjuje otpad, već također unosi dašak zelenila i okusa u vaše kuhanje. To je projekt koji kombinira održivost, kreativnost i praktičnost, omogućujući vam da uživate u svježem bilju i začinima na dohvat ruke dok pridonosite zelenijem planetu. Dakle, skupite te stare staklenke, zaprljajte ruke i gledajte kako vaša kuhinja oživljava okusima vašeg domaćeg začinskog vrta.

Moglo bi vas zanimati i: Napravite jednostavno domaći sapun s biljnim čajem

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!