1,4K
U ljetnim mjesecima, kada žudimo za osvježenjem i jednostavnim receptima ovaj kolač od mrkve bez glutena i šećera odličan je odabir. Uz to, ovaj sočan recept možete iskoristiti i za izradu torte ili jednostavnih kolačića. Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminom K, C, E te vitaminima B1, B2, B3, B6, fosforom, manganom i kalijem, a prirodni zaslađivači poput datulja ovaj kolač čine posebno sočnim.
Sastojci:
Biskvit
- 2 šalice mlaćenice (sirutka)
- 2 šalice datulja bez koštica
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 3 žlice maslaca, sobne temperature
- 4 jaja L veličine
- 3 šalice naribanog kokosa
- 1 šalica ljepljivog rižinog brašna ili mješavine bezglutenskog brašna
- 2 šalice naribane mrkve
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
Krema
- 400 g krem sira
- 1 velika žlica meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Posip
- 1 šalica tostiranih pekan oraha
Priprema:
- U blenderu miksajte datulje s jednom šalicom mlaćenice dok ne dobijete glatku pastu.
- Umutite ostatak mlaćenice, vaniliju i maslinovo ulje. Zatim umutite jedno po jedno jaje.
- U drugu veliku zdjelu dodajte maslac, kokos, rižino brašno, mrkvu, cimet, sol i prašak za pecivo. Dodajte mokre sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
- Pecite otprilike 30 minuta na 180 ° C ili dok kolač ne poprimi zlatno smeđu boju.
- Umutite krem sir, vaniliju i veliku žlicu meda.
- Kad se kolač potpuno ohladi, namažite kremu na vrh. Posipajte mrvljenim tostiranim pekan orasima i poslužite
Pripremila: Ana Carević
Foto: Instagram