Otkrijte pet nevjerojatnih jesenskih festivala hrane širom svijeta

by Anđela Sabranović

Hrana, slavna hrana. Možemo reći da je hrana više od pukog osjetilnog užitka i igra veliku ulogu u baštini i kulturi zemlje. Posljednjih godina zajednice diljem svijeta sve više nastoje zaštititi svoje proizvode, a festivali hrane odličan su način za slavljenje lokalnih proizvođača i ugostitelja. Kao fantastičan dodatak svakom odmoru, postoje mnogi, jedinstveni festivali iz različitih dijelova svijeta na kojima je hrana glavna zvijezda.

S više od tri četvrtine (81 %) hrvatskih putnika koji žele kušati lokalna jela na svom sljedećem putovanju, a 63 % uživa u iskustvu nove kuhinje*, Booking.com je odabrao pet nevjerojatno jedinstvena festivala hrane diljem svijeta koji će se sigurno svidjeti vama i vašem nepcu ove jeseni, a na popisu se našao i zagrebački Burger festival. Od kuhara s Michelinovim zvjezdicama i štandova s uličnom hranom, do toplih vina i glazbe, ovi festivali hrane bit će dobrodošao dodatak svakoj listi putovanja – potičući putnike da iskuse dobru hranu, živopisnu atmosferu i inspirativne kulture.

Burger festival Zagreb, Croatia (8. rujna – 18. rujna)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Burger Festival (@zgburgerfestival)

Zagreb, glavni grad Hrvatske, neizostavna je turistička destinacija za mnoge putnike koji se zapute prema Jadranskoj obali ili srednjoj Europi. Zagrebački stari grad pravi je praznik za osjetila, gdje možete kušati neke od najpoznatijih restorana i kafića u zemlji usred klasičnih fasada i bujnih vrtova. A svake jeseni putnici mogu uživati ​​u spoju moderne i klasične kuhinje, na Zagreb Burger Festivalu na već poznatoj lokaciji – Trgu dr. Franje Tuđmana od 8. do 18. rujna. Poznati hrvatski burger majstori ove su godine proširili svoju ponudu i gastro zaljubljenicima u mesne delicije  nude specijalitete već proslavljenih hrvatskih chefova Mate Jankovića (Burger Institut), Ivana Pažanina (Chef’s Burger by Ivan Pažanin), Marija Mihelja (El Toro) i Nenada Komesa (The Meat) te perspektivnog grill majstora i blogera Davora Šuškovića (BBQ Hot Yard), čiji burgeri nose originalna imena. Osim hamburgera, posjetitelji će uz dobru glazbenu atmosferu moći uživati ​​i u slasticama jednog od najpoznatijih hrvatskih slastičara Roberta Hromalića. Meso je zasigurno jedna od zvijezda hrvatske tradicionalne kuhinje, a na Burger festivalu putnici imaju priliku probati zanimljive izvedenice mesnih pljeskavica uz bogate dodatke te se upoznati s kulturom i kreativnosti kuhara.

Gdje odsjesti? Iskusite pravu esenciju luksuza u hotelu Esplanade Zagreb udaljenom samo 10 minuta hoda od Trga bana Jelačića, koji nudi elegantno uređene sobe i idealan je za provođenje romantičnog vikenda. Hotel, sa svojom dugom i istaknutom poviješću gostoprimstva svjetske klase, ponovno je otvoren 2004. nakon potpune obnove osmišljene da spoji najbolje od udobnosti 21. stoljeća s primamljivom privlačnošću secesijske arhitekture.

Jeonju Bibimbap Festival u Jeonjuu, Južna Koreja (23. – 26. listopada)

Korejci kažu da je hrana općenito najbolja u Jeonjuu, jednom od najvećih gradova u Južnoj Koreji i glavnom gradu pokrajine Sjeverna Jeolla. Sa svojom povijesnom arhitekturom i užurbanom kulinarskom scenom, to je UNESCO-ov grad gastronomije i rodno mjesto bibimbapa, poznatog korejskog kulinarskog užitka (šarena zdjela riže, jaja i povrća s ljutim umakom i aromatičnim okusima). Za putnike koji žele prihvatiti sve što južnokorejska gastronomska scena nudi, trodnevni Jeonju Bibimbap festival od 23. do 26. listopada usredotočen je na ovo popularno lokalno jelo. Kuhari će miješati impresivan gigantski bibimbap (oko 400 porcija), a bit će i niz demonstracija kuhanja i izložbi hrane s mogućnošću kušanja lokalnih delicija. Za ljubitelje hrane koji žele otkriti više, odlučite se za privatni kulinarski obilazak sela Jeonju Hanok kako biste istražili ovu poznatu regiju za koju se kaže da ima najbolju uličnu hranu u Koreji. Na legendarnoj tržnici Nambu putnici mogu kušati specijalitete kao što su torta od mung graha, sushi od pečene govedine i rolice od slanine i povrća. Duž gurmanske staze također će moći istražiti nekoliko povijesnih lokacija kao što su katolička crkva Jeondong i svetište Gyeonggijeon.

Gdje odsjesti: Za autentično iskustvo, odlučite se za tradicionalni korejski pansion od drva i škriljevca. Smješten u srcu Hanok Villagea, Jungdam homestay je glavno mjesto za posjetitelje koji idu na festival Jeonju Bibimbap. Objekt ima tradicionalno dvorište s prekrasnim cvjetnim vrtom u kojem se gosti mogu opustiti. Sve sobe su dostupne kroz dvorište i imaju podno grijanje i tradicionalne prostirke za spavanje. Gosti mogu započeti dan šarenim doručkom od svježeg lokalnog voća (korejska dinja, kruška, zelene šljive i kaki), prije nego što odu uživati u obližnjim znamenitostima, uključujući muzej tradicionalnog korejskog vina Jeonju i Gyodong Art Center koji se visoko preporučuje.

Festival kestena (Castagnades) u La Garde-Freinetu, Francuska (23. i 30. listopada)

Ovaj festival kestena smješten je u području Côte d’Azur u jugoistočnoj Francuskoj, La Garde-Freinet slikovito je selo poznato po netaknutom krajoliku. Također je poznat po svom godišnjem festivalu kestena zadnje nedjelje u listopadu, gdje putnici mogu kušati niz lokalnih sorti kestena u različitim oblicima; od pečenih kestena i maruna do kolača i pita od kestena. U čast ovog sezonskog ploda, kestena, proslave uključuju tržnicu s lokalnim proizvodima, obilaske s vodičem po selu i živu glazbu na ulicama. To je također dobra prilika da probate jedan od restorana s Michelinovim zvjezdicama, pregledate umjetničke galerije ili se popnete na Fort Freinet s veličanstvenim pogledom od Alpa do Mediterana. Postoji nešto čak i za one koji alergični na orašaste plodove, uključujući umak od inćuna (umak od inćuna pomiješan s bijelim vinskim octom i maslinovim uljem), merguez (sjevernoafričke kobasice) i francuske seoske paštete. Nijedno putovanje na Côte d’Azur nije potpuno bez kušanja svjetski poznatih vina iz regije. Krenite na privatnu vinsku turu u Côtes de Provence i posjetite nekoliko vinarija duž Francuske rivijere, kušajući ružičasta, crvena i bijela vina.

Gdje odsjesti: Villa Fontane Provence je butik, obiteljski vođen B&B smješten na dva hektara zelenila s velikim grijanim bazenom. Prostrani pansion s tri spavaće sobe također dolazi s zasebnom kućicom za odmor koju obitelji mogu iznajmiti. Za doručak gosti mogu uživati u svježe pečenim kroasanima i ukusnom izboru domaćih džemova i meda s brda, a zatim uživati u prekrasnom pogledu na francusku rivijeru s jedne od brojnih visećih mreža raspoređenih oko imanja. Domaćini su umjetnici i ne mogu biti gostoljubiviji, s preporukama o aktivnostima u tom području od pješčanih plaža i užurbanih tržnica do pješačkih staza – i, naravno, fantastične restoranske scene.

Havajski festival hrane i vina na Havajima, Sjedinjene Države (20. listopada – 6. studenog)

Lako je vidjeti zašto su Havaji postali sinonim za raj. Prekrasni otoci ne samo da nude sunce tijekom cijele godine, prekrasnu prirodnu ljepotu i kristalno čisto more, već su poznati i po svojoj živahnoj kuhinji. Od havajskog tanjura za ručak (bijela riža, makaroni i pržena piletina ili teriyaki govedina) do slatkih užitaka kao što je Shave Ice (tanko naribani led i sirup poslužen u šalici). Najbolje mjesto za iskusiti okuse otoka je Hawaii Food and Wine Festival koji se održava od 20. listopada do 6. studenog na havajskim otocima Maui, Oahu i Hawai’i i privlači kulinarske majstore i miksologe. S misijom da ‘okusi ljubav prema zemlji’, festival ističe ukusna lokalna jela koja se mogu napraviti od lokalnih proizvoda i ugošćuje niz demonstracija za edukaciju o procesu od polja do vilice – idealno za 54 % hrvatskih putnika koji sada žele biti svjesniji hrane na putovanju**. Za strastvene gurmane, doživite Food Tour of O’ahu, vođenu pješačku turu gdje će putnici kušati lokalne zalogaje s ovog multikulturalnog havajskog otoka, uključujući vijetnamsku sušenu svinjetinu, poke zmajevo voće nadahnuto Japanom i filipinski halo-halo desert, sve dok upoznavanje povijesti i baštine otoka.

Gdje odsjesti: Elegantni hotel Halekulani na plaži stilski je uređen sa samo nekoliko soba koje uživaju u pogledu na tropsko plavo-zeleno more. Hotel je povoljno smješten na plaži Waikiki i zapravo je domaćin festivala hrane u Oahuu gdje će gostima biti na pragu degustacije vina i demonstracije kuhanja koje će voditi lokalni slavni kuhari. Raj za gurmane, tri hotelska restorana poslužuju svježe, lokalne namirnice. Dotjerajte se za nagrađivanu francusku kuhinju u La Meru ili se uputite na Orchid’s verandu koja poslužuje popodnevni čaj od 15:00 i mjesto je za posjetitelje s pogledom na ocean. Nudeći luksuz bez premca, resort ima tropski unutarnji travnjak, bazen s talijanskim staklenim pločicama i jazz salon uživo. Opuštajući spa nudi whirlpoole i parne kupelji te impresivan izbor usluga uključujući havajsku Lomi Lomi masažu koju morate isprobati.

Tržnica luka (Zibelemärit) u Bernu, Švicarska (28. studenog)

Slikoviti grad Bern, smješten na obalama rijeke Aare, poznat je po starom gradu pod zaštitom UNESCO-a, znamenitostima i povijesti. Dobro očuvane srednjovjekovne građevine i okolna brda daju švicarskoj prijestolnici karakter s razglednice. Zaputite se tamo u studenom, kada je zrak u uličicama Berna ispunjen opojnim mirisom karameliziranog luka i kuhanog vina dok se u gradu održava godišnja tržnica luka. Poljoprivrednici iz susjednih područja idu u Bern posljednjeg ponedjeljka u mjesecu s oko 50 tona luka i češnjaka u prekrasnim pletenim pletenicama za ovu tradicionalnu poljoprivrednu tržnicu i pučku feštu. Putnici mogu žvakati niz jela od luka, od tople juhe od luka do kolača s lukom, pizza s lukom i kobasica s lukom – a sve to isprano osvježavajućom šalicom Glühweina. Za one koji su željni slatkog užitka, kušajte Magenbrot kekse, slatki glazirani biskvit sličan keksu od đumbira i šećerne vune. Posjetitelji mogu saznati više o fascinantnoj povijesti ovog grada na pješačkoj turi, kako bi otkrili njegove znamenite znamenitosti, uključujući katedralu u Bernu i fontane od jarko oslikanog kamena Kindlifresserbrunnen.

Gdje odsjesti: Noćenje s doručkom Wildrose je neobična vila smještena u srcu grada, samo nekoliko minuta hoda od tržnice lukom. Nudeći prostrane sobe koje su posvuda tradicionalno uređene i lijepu terasu za sunčanje, ovaj opušteni B&B pruža šarmantan osjećaj doma daleko od doma. Gosti mogu započeti dan s besplatnim obilnim doručkom, prije nego što od gostoljubivih domaćina zatraže savjete o tome gdje posjetiti. Do starog grada Berna može se stići za 10 minuta vožnje tramvajem, uz pogodno stajalište u blizini vile.

Putnicima gurmanima Booking.com dijeli Getaway Deals koje mogu koristiti prilikom rezerviranja svog sljedećeg putovanja. Popusti počinju od 15 posto u objektima koji sudjeluju označeni značkom “Getaway 2022”, a vrijede za boravke s odjavom 30. rujna 2022. ili prije njega. Osim toga, Booking.com putnicima diljem svijeta daje ključeve za otključavanje nove razine dodatnih pogodnosti uz uvođenje treće razine u Genius program vjernosti. Osmišljen kako bi svako putovanje učinio boljim iskustvom, Booking.com program vjernosti potpuno je besplatan, lako dostupan i članstvo traje cijeli život – putnici jednostavno trebaju otvoriti račun kako bi stekli status Genijalca za cijeli život. Kako članovi Geniusa otključavaju nove razine, dobivaju pristup većim popustima i više nagrada za putovanja koje nikada ne ističu. Sve što putnici trebaju učiniti je prijaviti se na svoj račun na Booking.com i potražiti logotip Genius kako bi identificirali pogodnosti, popuste i pogodnosti.

Moglo bi vas zanimati i: Posljednja prilika za uživanje u ljetu – Iskoristite last minute putovanja u Hrvatskoj

Tekst: PR

Foto: Booking, Zagreb Burger Festival

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!