Otkrijte tijesto za pizzu kakvo prave bake u Italiji

by Anđela Sabranović

Nedavno, točnije 9. veljače obilježili smo Svjetski dan pizze. Inače, pizza je nastala 1889. godine. Te je godine kraljica Margherita di Savoia posjetila Napulj. Od pizza majstora Raffaele Espositoa je zatražila da joj pripremi svoju pizzu. Raffaele je osmislio pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom. U kraljičinu čast dobila je naziv “pizza Margherita” i do dan danas ostaje najpopularnija na svijetu.

 Kada malo razmislite shvatit ćete kako je pizza doista jedno neobično jelo. Naime, gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli, uvijek nas može razveseliti, a u biti to je jedno tako jednostavno i povoljno jelo koje je dostupno svima. 

Danas imamo mnoštvo različitih verzija pizze, ali činjenica je kako većina ljudi i dalje najviše voli onu najjednostavniju. To potvrđuju i beskrajni redovi u najpoznatijoj pizzeriji Gino e Toto Sorbillo koja se nalazi u Napulju te nudi svega nekoliko okusa, ali najtraženija je Margherita. Potaknuti time, istražili smo recepte i pronašli jedan uz koji ćemo po komentarima mnoštva ljudi doista dobiti pravu tradicionalnu talijansku pizzu. Recept je i dosta jednostavan tako da se jedva čekamo upustiti u pripremu.

Tradicionalno tijesto za pizzu

Sastojci:

  • 1 kg brašna 
  • 600 ml vode
  • 3 gr suhog kvasca
  • 15 gr soli

Priprema:

Za pripremu tijesta za pizzu počnite sipati brašno u veliku zdjelu miksera.
U manju posudu dodajte mlaku vodu, a zatim dodajte kvasac, lagano miješajte dok se kvasac ne otopi.
Uključite mikser s nastavkom za tijesto na srednju brzinu i počnite dodavati vodu, pazeći da brašno upije prethodnu dozu.
Nastavite mijesiti dok tijesto ne postane glatko i homogeno. Kada dođe do te točke, nastavite mijesiti oko 15 minuta.
Dodajte sol i pustite mikser da radi dok se sol potpuno ne sjedini s tijestom.
Kada se sol potpuno upije, izvadite tijesto iz miksera i mijesite rukama dok ne dobijete veliku kuglu.
Stavite ga u veliku zdjelu, prekrijte folijom ili čistom vlažnom krpom, pa ostavite da se diže.
Pričekajte da se smjesa barem udvostruči (nakon 90 minuta). U idealnom slučaju, trebali biste ga pustiti da se utrostruči (najmanje 3 sata).
Nakon što je tijesto naraslo prebacite ga na radnu površinu.
Podijelite ga na 4 jednaka dijela i rukama oblikujte u kuglice. Kad ste gotovi, prekrijte ih čistom krpom i ostavite da odstoje 30 minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ih upotrijebite za pripremu pizze.
Idealno bi bilo da na pizze stavite nadjev od domaće šalše, kvalitetnu Mozzarellu te svježi bosiljak.

Ovu pizzu pecite na 250 stupnjeva dok ne vidite da su krajevi počeli dobivati zlatnu boju. To je za 10-ak minuta, ali svakako prilagodite svojoj pećnici. Autor recepta na svom blogu navodi kako bi idealno bilo ovu pizzu peći na kamenu za pizzu jer će tada okus biti doslovno kao u najboljoj pizzeriji.

Uživajte dragi naši i dobar vam tek!

Moglo bi vas zanimati i: Obroci za tjedan – pripremite ih vikendom i olakšajte si

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: https://www.nonnabox.com/

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!