Posjetili smo OAZA Joyful Kitchen veganski restoran u samom srcu Zagreba, smješten na početku Radićeve ulice, odmah pokraj glavnog zagrebačkog trga. Šećete li se stoga kroz Legendarni Advent na Trgu, svratite i u Oazu jer vas tamo čeka veganska adventska ponuda jela, ali i puno više od toga. Njihovo poslovanje vođeno s četiri temeljne vrijednosti– edukacija, strast, održivost i ljubav, posvećeno je i zero waste načelima. Da je sve veći interes za ovakvom vrstom prehrane, dokazuju to i mnoge tvrtke koje naručuju catering ponudu jela iz Oaze za svoje zaposlenike. Kreativnost i društvena odgovornost dio su Oazinog poslovanja, pa tako možete doći svake subote na „Subotnju furku“ i kreativne plant-based menije ili pak posjetiti neku od njihovih edukativnih predavanja i radionica za građane.
Oaza Joyful Kitchen restoran
Oaza je je mjesto gdje se spajaju ukusna plant-based hrana, prijateljska atmosfera i zdravi životni stil. Plant-based ponuda neodoljivih fast food jela (iako bismo prije rekli slow food) uključuje wrapove, falafel bowl i kebab te dnevna jela kroz menije, razne juhe ili variva.
Ali, nije samo hrana koja je ugodna nepcu i dobra za zdravlje u fokusu, jer jednaka pažnja posvećuje se i ambalaži. Naime, održivost je u samom srcu Oaze, pa se koristi isključivo bio-razgradiva ambalaža kako bi se smanjio negativan utjecaj poslovanja na okoliš.
Katarina Lunko, pomoćnica voditelja sektora catering, najam dvorane i dostava navodi: „Mi vjerujemo da svaki pojedinačni korak prema smanjenju otpada ima veliki utjecaj na budućnost naše planete, pa je zero-waste jedno od naših osnovnih načela poslovanja, među kojima su i edukacija, strast, održivost i ljubav.“
Oaza je i mjesto za društvena događanja
U sklopu restorana nalazi se i dvorana od 70 kvadratnih metara koja ima 60 sjedećih mjesta te ju je moguće iznajmiti za različite potrebe. OAZA Joyful Kitchen koristi ovu dvoranu za različita predavanja, radionice i panele koji su otvoreni za javnost i sve zainteresirane građane, a više informacija o ovome može se pronaći na društvenim mrežama. U listopadu se na primjer održalo predavanje nutricionistkinje Irene Švende na temu ženskog zdravlja, u studenom stand-up s Vlatkom Štamparom i Aleksom Curaćem Šarićem koja je bila usmjerena na osvještavanje muškog mentalnog i fizičkog zdravlja, zatim radionica na temu iskoristivosti otpada hrane i drugo.
Isprobajte adventsku ponudu jela
Popularne adventske fritule možete pronaći i u Oazi, ali u veganskoj verziji. Fritule koje ćete pronaći pod nazivom Santa’s Snack su 4,50 eura te se može birati između tri vrste umaka: vanilije s kardamomom, čokolade s narančom i cimetom ili slane karamele.
Hot dog s dinstanim zeljem, pečeni krumpir s prisiljenim zeljem i shreddanim seitanom, home-made pumpkin spice latte… i još mnogo toga pronaći će se u adventskoj ponudi jela. Raspon cijena se kreće od 2,20 eura (za adventsku ponudu Cookieja) do 8,60 eura (za pečeni krumpir u ljusci s trganim seitanom i prisiljenim zeljem).
Subotnja furka s Mateijem Negovetićem
Subotnja Furka održava se svake subote od 12 do 16 sati, a odvija se u suradnji s poznatim chefom Mateijem Negovetićem. Matei sprema svake subote novi kreativni plant-based menu od tri slijeda, a tema menija je popraćena i glazbeno. Tako možete pronaći francuski menu, međimurski, domaći blagdanski, zatim malo egzotičniji kojemu je cilj probuditi umami okus. Uz domaći blagdanski meni dočekat će vas i naravno, božićne pjesme, a Katarina Lunko dodatno objašnjava: „Kada smo imali tipična stara zagrebačka jela, glazbeni program su bile stare hrvatske pjesme. Na svaki detalj se mislilo.“.
Informacije o svakoj Subotnjoj furki možete pratiti putem društvenih mreža kao i ponudu jela za svaku subotu. Primjer jednog takvog menija uključuje: predjelo wrap od crvene leće s hummusom, salatom i orašastim plodovima; za glavno jelo curry od pastrnjaka s flatbread od pečene mrkve i katsu tofuom; a za desert torta od čokolade i naranče. Cijena menija iz Subotnje furke je 15,80 € za sva tri slijeda, ali može se naručiti i odvojeno svaki slijed.
Subotnja Furka je redovna ponuda restorana i možete ju pronaći i u novoj godini.
Catering ponuda
Catering ponuda uključuje pakete koji se kreću od klasičnih i osnovnih do premium paketa finger food ponude. Kreativnost u ovakvoj vrsti ponude plant-based hrane očituje se u jelima kao što su opcija finger fooda od hummus košarica s falafelom, sirovi sushi od povrća i paštete od paprike, hash browns s tzatziki umakom i koprom, samose s povrćem, krekeri s cream sirom od suncokretovih sjemenki itd. Opcije za doručak uključuju banana bread s maslacem od kikirikija ili čokoladom, bučnica ili home-made granola s jogurtom od indijskih oraščića. Catering može biti custom made ili po unaprijed napravljenim paketima. Mnoge tvrtke koriste usluge Oazinog cateringa, a među njima je Ministarstvo kulture, Erste i Raiffeisen banka, FSB Racing team – Rimac, AMPEU, URK – Močvara, bolnica Sveti Duh, dječja bolnica Srebrnjak itd.
Za više informacija, novosti i menije posjetite Instagram profil oaza.joyful.kitchen.
Tekst: Slowliving, PR
Foto: Oaza Joyful Kitchen