Tiramisu je jedan od najpoznatijih slastica svijeta, ali ne bez razloga. Naime, taj neobičan spoj piškota, kave i Mascarpone sira je još davno osvojio srca najvećih sladokusaca širom svijeta.
Iako postoji jako puno različitih verzija recepta slavnog deserta ona tradicionalna uvijek uključuje mascarpone sir. Ono što volimo kod tiramisua je i činjenica da je priprema jako jednostavna te ne zahtijeva puno sastojaka tako da ga možete napraviti čak i kada se najave iznenadni gosti iako je uvijek bolji kada malo duže stoji jer se tako svi okusi povežu.
Instagram profil @pao.mi.je.secer je privukao našu pažnju svojim receptima za slastice bez šećera, a posebno nas je oduševila tiramisu torta za koju dijelimo recept s vama u nastavku.
Tiramisu torta bez šećera
BISKVIT:
•5 jaja
•3 žlice maslinovog ulja
•4 žlice ertitrita u prahu
•prašak za pecivo
•100 g bademovog brašna
•aroma vanilije
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Zajedno izmiksati žumanjke i eritrit do pjenastije strukture. Zatim u smjesu dodati maslinovo ulje i aromu vanilije, miksati. Polagano dodavati suhe sastojke. Istučene bjelanjke polagano i ručno umiješamo u smjesu.
Peći 15 do 20 min na 160 ˚C.
KREMA:
•5 žumanjka
•100 g eritrita u prahu
•500 g mascarpone sira
•200 ml vrhnja za šlag *
•aroma vanilije
*preporuka za dijabetičare: vrhnje za šlag od mliječne masti (sa što većim udjelom masti) jer je udio šećera nekoliko puta manji nego kod istog pripravka na bazi biljne masti
Umiješati žumanjke i šećer te miksati do pjenaste strukture. Zatim kuhati na pari dok smjesa ne postane čvršća i gušća (oko 10, 15 min). U ohlađenu smjenu dodajemo mascarpone sir i kratko miksamo. Ostavimo smjesu sa strane te izmiksati vrhnje za šlag i vaniliju. Sve skupa sjediniti.
Biskvit prije nego namažemo kremom dobro namočimo kavom u koju smo dodali rum. Bit će vam potrebno oko 1,5 dl kave uz čep ruma. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Moguće je raditi i u većem samo će torta ispast niža.
Recept i foto: @pao.mi.je.secer