Nekad smo na sirove, zdrave slastice gledali s dozom skepticizma jer nismo mogli zamisliti da zdravi desert može biti i ukusan… Onda smo ih probali i prvi put zaključili kako i nisu tako loši. Drugi put smo se već više povezali s novim i neobičnim okusima, a treći put smo već zaključili kako nam se sviđaju, pa čak i više od mnogi klasičnih slastica. A kad je u igri čokoladni tart, kakav god bio, već na spomen ne možemo odoljeti!
Na Instagramu možete pronaći mnoštvo recepata, ali jedan food bloger se posebno istaknuo svojim kreativnim i zdravim receptima za slastice. Naime, njegovo ime je Stefan Božić, a stoji iza mnogima poznatog profila @zdravko.kulinarko.
Na njegovom profilu uvijek možete naći nešto zanimljivo, a ovaj put nas je svojim izgledam osvojio čokoladni tart s višnjama. Priprema ovog tarta je jako jednostavna jer ne zahtijeva pečenje, a osim toga čak je i zdrav. Pa krenimo na recept!
RECEPT
Podloga
200 g datulja
200 g kikiriki maslaca
prstohvat soli
3 žlice organskog kakaaa
Priprema
Potopiti datulje u vodu 10-tak minuta. Ocijediti vodu i staviti datulje u blender, dodati kakao, maslac i sol i sve blendati dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Prebaciti smjesu u kalup za tart (18cm) i lagano je utisnuti.
Voće
•100g višanja
Višnje rasporediti po podlozi u kalupu i staviti u hladnjak.
Krema
•300ml kokosovog mlijeka
•100g datulja bez koštice
•80g kikiriki maslaca
•80g istopljenog kokosovog ulja
•100g tamne čokolade 70% kakaa
Priprema
Dodajte mlijeko u mali lonac i ostavite ključanja. Skinite lonac sa štednjaka i polako dodajte ostale sastojke.
Miješajte dok se ne istopi čokolada i ulje. Zatim prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Kremu rasporedite u kalup preko podloge i višanja.
Vratiti kalup u hladnjak na 3-4 sata da se krema stegne.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ako do sada kojim slučajem niste probali zdrave torte ili kolače, ovaj tart može biti savršen početak. Sigurni smo da će vas osvojiti.
Moglo bi vas zanimati i: Savršen (među)obrok – chia puding s malinama i bananma
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: @zdravko.kulinarko