Ovaj čokoladni tart je naša nova slatka ovisnost

by Anđela Sabranović

Nekad smo na sirove, zdrave slastice gledali s dozom skepticizma jer nismo mogli zamisliti da zdravi desert može biti i ukusan… Onda smo ih probali i prvi put zaključili kako i nisu tako loši. Drugi put smo se već više povezali s novim i neobičnim okusima, a treći put smo već zaključili kako nam se sviđaju, pa čak i više od mnogi klasičnih slastica. A kad je u igri čokoladni tart, kakav god bio, već na spomen ne možemo odoljeti!

Na Instagramu možete pronaći mnoštvo recepata, ali jedan food bloger se posebno istaknuo svojim kreativnim i zdravim receptima za slastice. Naime, njegovo ime je Stefan Božić, a stoji iza mnogima poznatog profila @zdravko.kulinarko.

Na njegovom profilu uvijek možete naći nešto zanimljivo, a ovaj put nas je svojim izgledam osvojio čokoladni tart s višnjama. Priprema ovog tarta je jako jednostavna jer ne zahtijeva pečenje, a osim toga čak je i zdrav. Pa krenimo na recept!

RECEPT

Podloga
200 g datulja
200 g kikiriki maslaca
prstohvat soli
3 žlice organskog kakaaa

Priprema
Potopiti datulje u vodu 10-tak minuta. Ocijediti vodu i staviti datulje u blender, dodati kakao, maslac i sol i sve blendati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. ⁣
Prebaciti smjesu u kalup za tart (18cm) i lagano je utisnuti.

Voće
•100g višanja⁣

Višnje rasporediti po podlozi u kalupu i staviti u hladnjak.

Krema⁣
•300ml kokosovog mlijeka
•100g datulja bez koštice⁣
•80g kikiriki maslaca
•80g istopljenog kokosovog ulja⁣
•100g tamne čokolade 70% kakaa⁣

Priprema
Dodajte mlijeko u mali lonac i ostavite ključanja. Skinite lonac sa štednjaka i polako dodajte ostale sastojke.
Miješajte dok se ne istopi čokolada i ulje. Zatim prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Kremu rasporedite u kalup preko podloge i višanja.
Vratiti kalup u hladnjak na 3-4 sata da se krema stegne.⁣

Ako do sada kojim slučajem niste probali zdrave torte ili kolače, ovaj tart može biti savršen početak. Sigurni smo da će vas osvojiti.

Moglo bi vas zanimati i: Savršen (među)obrok – chia puding s malinama i bananma

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: @zdravko.kulinarko

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!