Dolazak prvih jagoda u nama uvijek budi želju za otkrivanjem nekog novog deserta. Budući da nas za vikend očekuje Praznik rada kada će mnogi uživati u ukusnom roštilju, odlučili smo potražiti lagani ukusni desert upravo s omiljenim nam jagodama.
Tako smo pronašli tart s kremom od limuna koji će vas, nadamo se, osvojiti. Priprema je dosta jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, a desert doista izgleda sjajno i efektno te ga doista jedva čekamo kušati. Pa krenimo na recept.
Sastojci za tijesto
250 g brašna
95 g maslaca narezanog na kockice
3 g praška za pecivo
1 čajna žlica soka limuna
prstohvat soli
85 g šećera
1 jaje
Sastojci za kremu
2 žumanjka
120 g šećera
1 čajna žlica soka limuna
60 g brašna
500 ml mlijeka
Korica jednog limuna
Dekoracija
500 g svježih jagoda
Po želji: pistacije
PRIPREMA:
- Pomiješajte brašno, maslac, sol i prašak za pecivo u mikseru s nastavcima za tijesto.
- Dodajte smjesi jaja i šećer te dobro umijesite.
- Tijesto prekrijte čvrsto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
- Za to vrijeme pripremite kremu tako što ćete najprije u posudu dodati šećer, žumanjke i naribanu koricu limuna.
- Dodajte brašno, nekoliko žlica mlijeka i miješajte dok se sve dobro ne poveže.
- Preostalo mlijeko i velike korice limuna zagrijte do vrenja te maknite sa štednjaka i izvadite korice limuna.
- Zatim mlijeko dodajte u smjesu za kremu i vratite na štednjak sve zajedno.
- Miješajte pažljivo dok ne dobijete gustu kremu.
- Kremu sada možete prebaciti u drugu posudu, staviti preko nje prozirnu foliju i staviti u hladnjak.
- Sada se ponovno posvetite tijestu za tart.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Tijesto rasporedite u kalup za tart te utisnite vilicu na nekoliko mjesta.
- Pecite 20-tak minuta dok ne dobijete lijepu zlatnu boju.
- Ostavite neka se ohladi prije dodavanja kreme.
- Dok se tijesto hladi možete narezati jagode i pistacije.
- Sada možete dodati kremu na tijesto te sve ukrasiti jagodama i pistacijama.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Napravite zdravi sladoled u nekoliko minuta
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: aseasyasapplepie.com