Talijanska kuhinja je jedna od najjednostavnijih, a svejedno najukusnijih kuhinja svijeta. Gotovo da ne poznajemo osobu koja ne uživa u tradicionalnim talijanskim jelima. Ne možemo se ni odlučiti volimo li više slatka ili slana jela, ali znamo samo da bez tjestenine ne možemo zamisliti život. Postoji toliko tradicionalnih umaka koji se ljube s tjesteninama i što je najbolje od svega svaki je toliko jednostavan za pripremu.
Ovaj put smo se odlučili s vama podijeliti recept za tradicionalni talijanski pesto umak od bosiljka.
Tradicionalni pesto je nastao još sredinom 19. stoljeća u Genovi. Naziv dolazi od talijanskog “pestare” što znači gnječiti čime nam se poručuje kako je umak najbolje pripremati usitnjavanjem u mužaru. Budući da se ovaj umak ne obrađuje termički, sačuvani su svi hranjivi sastojci.
Iako danas ima jako puno različitih verzija pesto umaka nama je ipak omiljena ona tradicionalna. Recept vas očekuje u nastavku.
Pesto umak
Sastojci:
- 1 veća vezica bosiljka, samo listovi, oprani i osušeni
- 3 srednja češnja češnjaka
- jedna mala šaka sirovih pinjola
- 3/4 šalice parmezana, svježe naribanog
- Nekoliko žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Posebna oprema: mužar
Priprema:
- Lagano usitnite listiće bosiljka u mužaru, kružnim pokretima dok ne dobijete pastu (po potrebi možete dodati malo soli).
- Poslije toga dodajte češnjak i pinjole. Usitnjavajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Sada polako dodajte parmezan te na kraju i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Možete dodati i više maslinovog ulja kako biste dobili kremastu teksturu.
Uz ovaj pesto umak bilo bi idealno poslužiti i pravu domaću talijansku tjesteninu koja je svježe pripremljena. Ako oduvijek želite naučiti pripremati svoju tjesteninu imamo odlične vijesti za vas. Centar za kulturu prehrane 3. travnja 2023. godine organizira radionicu na kojoj ćete naučiti kako pripremati domaću tjesteninu. Broj mjesta je ograničen, a više informacija potražite ovdje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Moglo bi vas zanimati i: Pesto od brokule: Ovaj recept štedi vrijeme, brine o zdravlju i čuva okoliš
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Canva
Recept: https://www.101cookbooks.com/